Borsa İstanbul’da temettü verimi ortalama yüzde 2,7. Borsanın genelinde temettü ödeyen firma sayısı henüz yeterli düzeyde değil. Ödeyenlerin verdiği kâr payı tutarları ise az ve teşvik edilmesi gerekiyor. Veriler şirketlerin yatırımcı dostu politikalarını güçlendirmeleri gerektiğini söylüyor. ZEYNEP AKTAŞ
BORSA İSTANBUL yatırımcıların ilgi odağında. Geçtiğimiz yıl başlayan ilgi sürüyor. Pay piyasasında uzun vadeli yatırımcılar temettü getirisi ve fiyat artışından kaynaklı iki yönlü bir kazanç sağlamakta. Ancak geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle temettü ödemelerine sınırlama getirildi. Bu durum 2020’nin en düşük temettü verimliliğinin yaşandığı bir yıl olmasına sebep oldu. 2020 yılında borsada temettü verimliliği yüzde 0,80’e geriledi.
COVID-19 salgınıyla birlikte oluşan belirsizlik karşısında şirketlerin mali yapılarını zayıflatmamaları gayesi
ile SPK dağıtılacak temettülere sınırlama getirdi. Şirketler de bu sınırlamaya uygun davranarak kâr payı dağıtımlarına ihtiyatlı bir yaklaşımda bulundular. Sınırlandırma sadece temettü gelirlerine endeksli modele sahip yatırımcılar açısından ve emeklilik şirketleri için zor bir süreç oldu. Ancak verilere baktığımızda sadece
2020 yılında değil geçmiş dönemlerde de düşük temettü verimliliği olduğu gözleniyor.
427 ŞIRKETIN ORTALAMA TEMETTÜ VERIMI YÜZDE 2,7
Borsa İstanbul’da ortalama temettü verimliliği yüzde 2,76 seviyesinde bulunuyor. Yani borsaya gelen bir yatırımcının tüm hisselere yatırım yaptığı kabul edildiğinde fiyatlardan bağımsız alacağı kâr payı ortalaması yüzde 2,76 ile sınırlı. Böyle bir ortamda yatırımcıların uzun vadede temettü beklentisi ile yatırım yapabilmesi oldukça zor. Bu da yatırımcının seçici davranmasını zorunlu kılıyor.
180 ŞIRKET 10 YILDA HIÇ TEMETTÜ VERMEDI
Borsada işlem gören şirket sayısı 427. Bu şirketlerin 180’i son 10 yıl içerisinde hiç temettü vermedi. Borsada bulunan firmaların neredeyse yarısı yatırımcısına kâr payı vermiyor. Kuşkusuz içinde zarar edenler de var. Ancak kâr edenlerin de ortaklarıyla kârı bölüşme noktasında çekingen davranması ciddi bir sorun. Diğer taraftan ödeyenlerin sayısı sınırlı kalırken çok nadir yüksek oranlı temettü verenler de çıkabilmekte. Borsada istikrarlı kâr payı dağıtan şirket sayısı 25’i ancak buluyor. Son üç yılda düzenli temettü ödeyen şirketlerin içinde yer aldığı BIST Temettü Endeksinde yer alan şirket sayısı ise 61 ile sınırlı.
TEMETTÜ ÖDEMELERI AZ VE ÇOK TAKSITLI
Temettü ödemelerine baktığımızda oranlar düşük olurken tutarlar yükseldikçe taksit sayısı da artıyor. Her ne kadar kâr payları doğrudan yatırımcının hesabına aktarılmaktaysa da aldığı temettü ile tekrar hisse almak isteyenlerin temettü ödeme tarihlerini takip etmeleri gerekiyor. Borsadaki yatırımcı sayısının artmaya devam etmesi sektörün büyümesi için önemli. Yatırımcıların hisse senedi piyasasında uzun vadeli bakış açısı ile hareket edebilmesi ve kalıcı olması için temettü verimliliğinin artması gerekiyor.