Onotio’dan Güvenli Dijital İletişim Hedefi

By Fortune Türkiye

İçinden geçtiğimiz pandemi süreciyle birlikte kurumların dijital dönüşüm çabalarının hızlandığını söyleyen Onotio Genel Müdürü Tarkan Süalp, bu yeni yapıda tüm güvenlik unsurlarının ispat edilmiş ve güvenilir tek bir tabandan yönetimine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. fortuneturkey.com’un sorularını yanıtlayan Süalp, Onotio’da yapılan çalışmalardan ve Zscaler işbirliğinin detaylarından bahsetti.

Şule Laleli

Onotio hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eğitim hayatımı İngiltere’de tamamladıktan sonra kariyerime IBM’de başladım. Dünyanın önde gelen üç teknoloji şirketinde yönetici pozisyonlarında görev yaptıktan sonra, 2015 yılında Türkiye’ye döndüm ve ONOTIO’yu kurdum. Kariyerimin başlarında ağ ve iletişim alanlarında yoğun çalışıyordum. Dijitalleşmenin bir akım olarak tüm dünyada yaygınlaşmasıyla birlikte teknolojinin iş yaşamındaki kullanım alanları hem genişledi hem de derinleşti. Ben de çalışmalarımı uygulama yönetimi alanına yönelttim ve bu alanda dünyanın önde gelen firmalarından AppDynamics’in Türkiye temsilcisi olarak ONOTIO’yu kurdum.

Son yıllarda özellikle kurumların bulut gibi yenilikçi ortamları değerlendirmeleri ile birlikte uygulama yönetimi ve güvenlik alanındaki ihtiyaçlar da önem kazandı. Güvenlik artık her katmanda, her seviyede ve her an dinamik ve kesintisiz olarak yönetilmesi gereken en önemli unsur haline gelmiş durumda. Uygulama yönetimdeki elde ettiğimiz tecrübe ve başarı sonrası 2020 yılında bu konuda yatırım yapmaya başladık. 2021 yılı itibarıyla bu alanda dünyanın önde gelen markası Zscaler’le bir işbirliğine imza atmış bulunuyoruz. 

Bu zamana kadar ne gibi projeleri hayata geçirdiniz?

ONOTIO olarak bugüne kadar finans ve bankacılıktan otomotive, kamu sektöründen enerjiye kadar geniş bir sektörel yelpazedeki lider şirketlere uygulama performans uzmanlığımızı sunduk. Ülkemizdeki 10 büyük bankanın altısı, e-ticaret sektörünün önde gelen oyuncuları, otomotiv ve enerji gibi sektörlerin lider şirketleri ONOTIO’nun müşterileri arasında yer alıyor. ONOTIO olarak en büyük amacımız, tıpkı bir balığın su içerisinde yüzmesi gibi şirketlerin de müşterileriyle doğal, zahmetsiz ve güvenli bir dijital iletişime sahip olmalarını sağlamak. Yaptığımız öncelikli yatırımlarla, bu alanda en profesyonel ve bilgili ekibi oluşturduk. Halihazırda yolculuğumuzun altıncı yılında bu alanda açık ara lider konumdayız.

Hizmetlerini ONOTIO veri merkezi üzerinde sunacak olan Zscaler, 2020 Gartner Magic Quadrant’ta, Security Web Gateway kategorisinde tek lider konumunda.

Zscaler iş ortaklığı nasıl bir ekonomik yatırımın sonucu?

Zscaler, dünyanın farklı bölgelerinde 120’nin üzerinde veri merkezi bulunan, alanının lider firmalarından biri. Türkiye pazarı içinse kendileriyle yapmış olduğumuz stratejik iş ortaklığı sonrasında yatırımın yüzde 100’ü ONOTIO tarafında karşılanarak bugün Zscaler’in dünyanın her yerinde sunduğu ZERO TRUST çözüm ve hizmet portföyünün tamamını kurumlara yedekli olarak İstanbul ve İzmir’de yerleşik olan veri merkezlerimizden sağlıyoruz. ONOTIO’nun bu yatırımı, ülkemizde bu alanda yapılmış en büyük yatırımlardan biri. Ciddi bir donanım yatırımının yanı sıra yüksek hizmet performansını sağlama adına uzman bir ekip kurduk. Ekibimiz, mevzuat uyumluluğundan 7/24 operasyonel desteğe kadar geniş çeşitlilikte hizmetler sunacak. 

Siber güvenlik konusunda kurumlar ne gibi yatırımlar yapmalı, bu yatırımı yapmamaları durumunda verileri tehlikeye girdiğinden nasıl bir ekonomik sıkıntıyla karşılaşıyorlar?

Her şirket dijital bir işletme olma yolunda ilerliyor. ‘Geleneksel’ verilerin yanı sıra, yapay zekâ ve diğer veri oluşturma araçlarıyla oluşturulan veriler birçok şirketin en değerli kaynağı haline geldi. Çalışanların ofis dışından ve çeşitli cihazlar aracılığıyla çalıştıkları kuruma veya kurumun bulut üzerindeki iş, uygulama ve servis sağlayıcılarına bağlanmaları çeşitli riskleri beraberinde getiriyor. Zero Trust/ Sıfır Güven mimarisi, kuruluşların kendi çevreleri içinde veya dışında hiçbir erişime otomatik olarak güvenmemesi ve bunun yerine erişim izni vermeden önce sistemlerine bağlanmaya çalışan her cihazı ve kimliği doğrulamaya odaklı bir güvenlik kavramını getiriyor. Şirketler kurumsal veri merkezlerinden bulut mimarilerine geçerken, bulut güvenliğini “sıfır güvenlik-zero trust” güvenlik politikası ile sağlayabilecek. 

Böyle bir servisi kullanmanın kurumlara kısa – orta ve uzun vadede nasıl bir avantaj sağlayacaklar, onları ne gibi ekonomik maliyetlerden kurtaracak?

Güvenlik günümüzde kurumlar açısından ciddi bir maliyet ve işgücü sorunu. Günün ve gecenin her anında kontrol ve denetim için ciddi bir disiplin ve işgücü maliyetini üstlenmek gerekiyor. Zscaler’ın Zero Trust platformuna geçildiğinde kurumlar dünyanın en güvenilir teknolojisine sahip oluyor ve ilk günden itibaren donanım ve donanıma bağlı denetim, kontrol ve yönetim maliyetlerini minimum seviyeye indiriyor. Tüm bu hizmetlerin abonelik modeliyle sunulması kurumlara finansal esneklik sağlarken, güvenlik ekipleri de daha verimli bir şekilde çalışabiliyor.

Kurumların dijitalleşme süreçleri boyunca ne gibi aksaklıklarla karşılaşıyorlar, nelere dikkat etmeliler ve siz ne çözüm sunuyorsunuz?

Bu alandaki en kritik konuların başında güvenlik geliyor. Özellikle içinden geçtiğimiz pandemi süreciyle birlikte kurumların dijital dönüşüm çabaları hızlandı. Bu durumda güvenliğe daha fazla özen gösterilmesini beraberinde getiriyor. Günümüzde geleneksel sistemlerle güvenliği verimli bir şekilde yönetmek mümkün değil. Uzaktan çalışma trendinin de ötesinde hizmet altyapıları artık bulut yapılarında ölçeklenebilen mimarilere taşınıyor. Geleneksel güvenlik sistemleri kurumsal dayanıklılıktan kârlılığa kadar pek çok boyutta yenilikçi yapılara uyumsuz.  Bu yeni yapıda tüm güvenlik unsurlarının ispat edilmiş ve güvenilir tek bir tabandan yönetimine ihtiyaç duyuluyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...