Haftalık Blockchain Haber Özetleri

By Fortune Türkiye

JPMorgan ve DBS, blockchain sınır ötesi ödeme platformunu başlatacak

ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Singapur’un en büyük bankası DBS ve yatırım şirketi Temasek ile birlikte küresel çapta ödemelere ve bankalar arası işlemlere odaklanacak yeni bir şirket kuruyor. Partior isimli yeni şirket, blockchain teknolojisini kullanarak ticari banka paralarını dijitalleştirerek sınır ötesi ödemelerde, ticaret işlemlerinde ve döviz işlemlerinde yaşanan sorunları gidermeyi hedefliyor. JPMorgan, böyle bir hizmetin çeşitli işlemlerde anlık mahsuplaşmayı ve bankaların küresel çaptaki ödeme zorluklarının üstesinden gelmelerine imkan sağlayacağını söylüyor. DBS CEO’su Piyush Gupta, blok zinciri teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin, Partior’un programlanabilirlik, değişmezlik, izlenebilirlik ile dünya standartlarında bir platformda gerçek zamanlı sınır ötesi çoklu para ödemeleri, ticaret finansmanı, döviz ve DVP menkul kıymetler anlaşmalarını desteklemesini sağlayacağını belirtti.

Rus uzay ajansı fikri mülkiyeti korumak için blockchain teknolojisini kullanıyor

Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, uzay sektöründe fikri mülkiyet ihlalinin önüne geçmek için blockchain teknolojisini kullanmayı planlıyor. Roscosmos, Waves Enterprise blockchain platformunu kullanarak IP (fikri mülkiyet) koruma çözümünün denemelerine başladı. IP Guard isimli blockchain aracı, Roscosmos ve sektördeki diğer kuruluşlara ait IP haklarının ihlallerini denetliyor. Roscosmos’un bu aracı kullanarak IP veri nesnelerinin bir veritabanını tutup doğrulayabildiği gibi, avukatlar, patent uzmanları ve denetçiler gibi fikri mülkiyet uzmanlarını koordine edebilecek. Waves Enterprise CCO’su Igor Kuzmichev, “Blockchain teknolojisinin en önemli özelliklerinden biri değişmezlik ve doğrulanabilirlik. Merkezi kayıtlar bu özellikleri sağlayamaz” dedi.

Avustralya merkezli rezervasyon şirketi, blockchain tabanlı seyahat piyasasına yatırım yapıyor

Blockchain tabanlı seyahat rezervasyon sitesi, tüketici odaklı oteli ve uçak bileti rezervasyon pazarını küresel çapta müşterilerine sunabilecek bir anlaşmada Avustralya merkezli lider seyahat acentesiyle işbirliği yaptı. Ülkesinde ve Yeni Zelanda’da sektör lideri olan Webjet, tüketici seyahat sitesi ve LOC blok zincirini Webjet OTA platformuna entegre etme planıyla LockTrip’e 4,1 milyon dolar yatırım yaptı. Webjet, kendi kurumsal blockhain projesi Rezchain rezervasyon doğrulama sistemini Locktrip’in merkezi olmayan, hisse kanıtı sistemini kullanan Hydra Chain’e taşımayı hedefliyor. Bu, LockTrip’in otel ve daha geniş çapta seyahat endüstrisi tedarikçisi pazarını tokenize etme hedefine doğru büyük bir adım olacak. Ek olarak, binlerce seyahat acentasının işlemlerinin bu blockchain’den geçmesiyle Hydra’nın dünya çapında en yaygın kullanılan ağlardan biri olması, Hydra işlem ekonomisini de oldukça canlandıracaktır.

Uluslararası Mevzuatlar

Endonezya yetkilileri kripto para işlemlerini vergilendirmeyi planlıyor

Endonezya’nın Bappebti olarak da bilinen Vadeli Emtia İşlemler Denetim Ajansı, ülkede denetlenen borsalarda gerçekleşen tüm kripto işlemlerini vergilendirmeyi planlıyor. Şu anda, 13 kripto para borsası Bappebti’nin denetiminde ve eğer yasa onaylanırsa, vergi otomatik olarak uygulamaya girecek. Bappebti başkanı Sidharta Utama, “Şu anda iç görüşmeler sürüyor, BKF ile de işbirliği yapacağız” dedi ve vergi oranının henüz belirlenmediğini de ekledi. BKF, Endonezya’nın Mali Politika Ajansı. Endonezya Kripto Varlık Yatırımcılar Birliği Başkanı Teguh Kurniawan, temsil ettiği topluluğun %0,05 oranında vergi teklifinde bulunduğunu söyledi ve yüksek vergi oranının insanları kripto almak için yasa dışı yollara itebileceği konusunda uyardı.

İrlanda kripto firmaları ilk kez kara para aklamayı önleme yasalarına dahil edildi

İrlanda’nın kripto firmaları ilk kez mevzuat denetimine girerek AB tarafından belirlenen AML (kara para aklamayı önleme) mevzuatlarına uyum zorunluluğu başladı. AB’nin 5. AML Direktifi, veya 5AMLD, Cuma günü İrlanda yasalarına giriş yaptı. Mevzuat, kripto para ile ilgilenen firmalar, gözetim cüzdan sağlayıcılar ve bu firmalara hizmet veren şirketlerden, diğer finans firmaların uyduğu kurallara uymalarını istiyor. İrlanda’nın Dijital Varlık Hizmet Sağlayıcıları önümüzdeki 3 ay içinde İrlanda Merkez Bankası ile iletişime geçmek ve müşterilerinden kimlik bilgisi, kripto varlıklarının kaynak ve hedefi gibi bilgileri temin etmekle yükümlü.

Yeni ASEAN Blockchain Consortium birliği, sınır ötesi işbirliğini hedefliyor

ASEAN Blockchain Consortium olarak adlandırılan yeni birlik, sektörel farkındalık yaratmayı ve yetkililerle mevzuat uyumluluğu sağlamayı hedefliyor. Avustralya ve beş Güneydoğu Asya ülkesinde bulunan blockchain birlikleri, güçlerini birleştirerek blockchain gelişimini ve eğitimini destekliyorlar. Avustralya, Singapur, Malezya, Tayland, Endonezya ve Filipinler merkezli blockchain firmaları, bölgedeki blockchain birliğini güçlendirmek için ortak bildiri imzaladı. BAS olarak da bilinen Singapur Blockchain Birliği tarafından başlatılan MoU, ASEAN Blockchain Consortium (ABC) ismi verilen yeni birlikle blockchain sektöründe farkındalık yaratmanın yanı sıra, yetkililerle etkileşime geçip yasal uyumluluğu sağlamayı hedefliyor. ABC’ye katılan birlikler arasında BAS, Blockchain Australia,  Distributed Ledger Technology Association of the Philippines, Malaysia’s Labuan International Business and Financial Center, Thailand Digital Asset Operators Trade Association, ve Asosiasi Blockchain Indonesia bulunuyor.

Haftalık Yatırım Aktiviteleri

Bu hafta blockchain sektöründe öne çıkan iki yatırım mevcut; MugglePay, tohum yatırım turunda Flori liderliğinde 1 milyon dolar yatırım aldı. ZenGo ise A yatırım turunda InsightPartners liderliğinde 20 milyon dolar yatırım aldı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...