Bilgisayar yarıiletkenlerinin üretiminde yaşanan sıkıntılar otomotiv üreticilerini olumsuz etkiliyor; çip tedariğindeki aksamalar pickup ve SUV’ların teslimatında da aksamalara yol açıyor.
Çip tedariğindeki yetersizlik, otomotiv üreticilerini ellerindeki stoklarla en popüler araçlarını üretmeye yöneltti. Ancak şimdi Ford ve Stellantis tamamlanmış pickup’ları bayilere teslim etmekte zorlanıyorlar.
Ford, Expedition ve Navigator SUV’ların yanı sıra Super Duty pickup’ların inşa edildiği Kentucky Truck tesisindeki üç vardiyadan birini geçici olarak durdurdu.
Fiat Chrysler ve Fransız PSA Grubu’nun birleşmesiyle oluşan otomotiv üreticisi Stellantis de Ram 1500 Classic pickup’ın üretimindeki bir vardiyayı benzer şekilde askıya aldı.
GM de çip sorunu nedeniyle Kuzey Amerika’daki üç tesisini şubat ayından beri kapatmış bulunuyor; otomotiv üreticisi, gelecek ay da kapalı kalacaklarını bildirdi.
Ortalama bir araçta 50-150 çip kullanılıyor. Bazı çipler farklı modellerde kullanılabildiğinden, otomotiv üreticileri kamyon ve SUV’ların üretimini şimdiye kadar sürdürebildiler. Ancak her bir araba modeline özgü başka çipler de var.
General Motors ve Ford, çip tedariğindeki sıkıntının 2021 gelirinde bir milyar doları aşkın bir düşüşe yol açabileceği uyarısında bulundu.
Tayvanlı Üreticiden 100 Milyar Dolarlık Yatırım
Öte yandan, dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), artan talebi karşılamak amacıyla gelecek üç yıl içinde ileri derecedeki çip üretimine 100 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
TSMC’nin ileri yarı iletken üretimine bu yıl için planladığı 25 milyar – 28 milyar dolarlık yatırımla kıyaslandığında bu yeni rakam devasa bir artışa işaret ediyor.
Şirket daha önce yaptığı açıklamada da, 5G ve yüksek performanslı bilişim gibi endüstri “mega trendleri”nin gelecek yıllarda yarı iletkene yönelik güçlü talebi daha da artıracağını belirtmişti. TSMC yetkilileri COVID-19 pandemisinin de “dijitalizasyonu her anlamda hızlandırdığını” kaydediyorlar. (Kaynak: cnnmoney.com)