Vodafone Pay, Sosyal Ödeme Özelliği İle Geldi

By Fortune Türkiye

Vodafone, yenilediği ödeme uygulaması Vodafone Pay ile, Ödeme Hizmetleri Direktifi 2’nin (PSD2) şekillendirdiği yeni finansal dünyada iyi bir yer hedefliyor. Bir yılda 1 milyon kullanıcı hedefleyen Vodafone Pay, sosyal ödeme özelliği ile dikkat çekiyor.

Kerem Özdemir

Mobil ödeme, teknolojide kaydedilen ilerleme ve akıllı telefonların insan hayatında sahip olduğu yerin genişlemesi nedeniyle uzunca bir süredir yeni kullanım alanları ile gelişen bir alan. Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2) ile birlikte gelecek olan açık bankacılık uygulamaları, mobil ödemenin yeni kullanım alanlarına doğru gitmesine neden olacak. PSD2’nin banka dışı ya da alternatif finans kuruluşları olarak ve İngilizcede “challenger bank” olarak tanımlanan yapıların –bununla genellikle fintech’ler kast ediliyor- oynayacağı rolü genişleteceği konuşulurken operatörlerin bu konuda oynayabileceği rol karanlıkta kalıyordu. Oysa ki operatörler, servis verdikleri akıllı telefonlar sayesinde ödeme sistemini belirli bir hizmetle entegre etme konusunda benzersiz bir pozisyona sahip.   

Vodafone Türkiye, Vodafone Mobil Ödeme Servisi’nin hem adını hem de kapsamını değiştirerek sunmaya başladığı Vodafone Pay servisi ile bu yeni alana iddialı bir giriş yapıyor. 

Vodafone sekiz yıl önce Cep Nakit Kart ile girdiği mobil ödeme alanında Vodafone Pay ürün ailesi ile müşterilerinin mobil ödeme alanında dijital iş ortağı olmayı hedefliyor. Bu ifade,  müşteri ve servis odaklı bir yaklaşıma ve ödeme sistemi ile operatör hizmetlerine bir çeşitlilik getirilmesine işaret ediyor. Vodafone Pay Uygulaması ve Vodafone Pay Kart’tan oluşan yeni ürün ailesi, para yükleme ve çekme, 7/24 para transferi, mağaza içi ve online alışveriş ve sosyal ödeme özellikleri ile tanıtılırken fintech’lerin sunduğu işlemlerin operatör platformunda yer aldığı bir dünyayı tanımlıyor. 

Bunun Vodafone için trendi yakalamak mı trendi belirlemek mi anlamına geleceğini zaman gösterecek ancak Visa işbirliğiyle hayata geçirilen Vodafone Pay ile dünyanın her yerinde Visa logolu alışveriş sitelerinde, POS ve ATM’lerde hızlı ve güvenli ödeme yapmanın mümkün olacağını açıklayan Vodafone’un global gücünü de arkasına koyduğu Vodafone Pay konusunda iddialı olduğu görülüyor. Dijital dünyayı yakalama konusundaki ısrarını Mobil Dünya Kongresi’nde fintech stratupları ile yan yana durarak gösteren Visa ile işbirliği, Vodafone Pay’in arkasında önemli bir etken olarak dururken Denizbank ile yapılan işbirliği bankacılık uygulamanın geliştirilmesi tarafında önemli bir olanak oluşturuyor.  

Vodafone’un kendisi de, yıllık bazda işlem hacminin yüzde 148 ve kullanıcı sayısı yüzde 112 artan Vodafone Mobil Ödeme servisinin deneyimi ile bu alanda önemli bir dinamik yaratmış durumda. Vodafone Pay, bu büyüme rakamlarının yanında inovatif kimliği ile de dikkat çekiyor. Vodafone Türkiye, yeni nesil mobil cüzdan uygulaması Vodafone Pay ve ön ödemeli alışveriş kartı Vodafone Pay Kart’tan oluşan yeni ürün ailesi ile finansal inovasyon olarak adlandırılabilecek bir kavrama katkıda bulunmayı hedefliyor. 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, dijitalleşmenin ödeme alışkanlıkları başta olmak üzere tüm finansal işlemlerde hızlı bir değişimi beraberinde getirdiğini belirtirken bu ikili dengeye işaret ediyor. “Teknoloji iletişimi şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda mobil finansal hizmetler alanını da sahipleniyoruz” diyen Aksoy, kendilerini Techfin olarak tanımlıyor yani kurumsal şirketlerin içinden gelen finansal teknoloji uygulamaları parkurunda yer aldıklarını vurguluyor. Bu, startup’ların geliştirdiği finansal teknolojilerden (fintech) farklı olarak daha kurumsal şirketlerin içinde gelen inovasyona vurgu yapan bir terim. 

Aksoy, “‘Techfin’ olarak tanımladığımız bu alanda müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan dijital iş ortağı olmayı hedefliyoruz. Mobil ödeme pazarına sekiz yıl önce girdik. Ekim 2012’de Cep Nakit Kart, Kasım 2013’te Vodafone Cep Cüzdan ürünlerini sunduk. Buradaki tecrübelerimizi farklı bir boyutta yeniden canlandırıyoruz. Bugün müşterilerimiz Vodafone Mobil Ödeme servisimiz sayesinde, Google Play, Apple App Store, Spotify gibi 2 binden fazla anlaşmalı işyerinden yapacakları alışverişleri saniyeler içinde gerçekleştiriyor” şeklinde konuşuyor. 

Pandemi sürecinde hız verilen yatırımlarla geliştirilen Vodafone Pay ise, bunun bir adım ötesine geçiyor. “Salgın döneminde müşterilerimizin mobil ödeme çözümlerini kullanmaya daha hevesli ve yatkın olduğunu gördük. Bu doğrultuda, zaten odağımızda olan mobil ödemeler alanındaki yatırımlarımıza hız verdik. Mevcut mobil cüzdan uygulamalarına farklı bir bakış açısı getirerek Vodafone Pay ürün ailesini geliştirdik” diyen Aksoy, operatör bağımsız olarak sunulacak yeni servisin iki ayağını “Vodafone Pay Uygulaması, 12 yaş üstü herkesin operatörden ve banka müşterisi olup olmamaktan bağımsız olarak kullanabileceği yeni nesil bir mobil cüzdan uygulaması. Vodafone Pay Kart ise hem sanal hem de fiziksel olarak kullanılabilen bir ön ödemeli alışveriş kartı. Vodafone Pay ürün ailesi, 7/24 anında para transferinden oyun içi satın almaya kadar pek çok alanda hayatı kolaylaştıracak. Sosyal Ödeme özelliği ile ortak etkinliklerin harcamaları arkadaşlar arasında Alman usulü kolayca paylaşılabilecek. Ayrıca, çeşitli telekomünikasyon faydaları ile daha avantajlı kullanım imkânı sunacak” sözleriyle tanımlıyor.

Operatör bağımsız olmak ama telekomünikasyon alanında fayda sağlamak özellikle gençler arasında yaygın olan kullanım serbestliğini desteklemesi ile dikkat çekiyor. 50’li yaşlardaki bizim gibi insanlar için daha faydalı görünen bir özellik ise, sosyal ödeme ya da bizim kuşağın bildiği adıyla Alman usülü ödeme. Her ortak etkinlikten sonra yaşanan “ben ödeyeceğim” tartışması ya da garsona hesabı kişi sayısına böldüren matematik sınavını ortadan kaldırma olanağı sunan bu özelliğin gelişen paylaşım ekonomisine bağlı olarak gençler arasında da ilgi görmesi bekleniyor. 

Kullanıcıların arkadaşlarıyla ortak etkinliklerinin harcamalarını kolayca paylaşmasını sağlayan bu özelliği kullanmak için Vodafone Pay uygulaması üzerinden bir grup oluşturuluyor. Oluşturulan gruba eklenen harcama tutarı grup üyelerine eşit olarak bölünüyor. Her bir üye, kendine düşen payı, grup sahibine Vodafone Pay aracılığıyla gönderiyor. Bu, ödeme tarafında önemli bir inovasyon ve bahşiş konusunu da hallettiği ölçüde değeri artacak.

Teknoloji tarafında ise, temassız ödeme desteği dikkat çekici ve yakında sisteme dahil olması bekleniyor. Aksoy bu konuda, “Vodafone, yakın gelecekte Vodafone Pay ailesine yeni özellikler katmaya hazırlanıyor. Buna göre, Vodafone Pay uygulamasını Android tabanlı kullananlar, tanımlı kartları ve uygulamaları varsa Yakın Alan İletişimi (NFC) ile temassız ödeme yapabilecek. Sadece Android’de geçerli olacak bu özellik ön ödemeli kartlar için Türkiye’de ilk olacak. Vodafone Pay ile ulaşım kartlarına yükleme yapılabilecek. Vodafone faturalarına ek olarak, elektrik, su, doğalgaz gibi hizmet faturalarına ait ödemeler de uygulama üzerinden gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, QR kodla menü okunabilecek ve ödeme yapılabilecek; oyunlar için e-pin satın alınabilecek; bankalara 7/24 IBAN ile para transferi yapılabilecek” şeklinde konuşuyor.

Bütün bu çaba, cep telefonu sahibi olup finansal sisteme dahil olmayan kitleye ulaşmayı sağladığı sürece daha değerli hale gelecek. Şu anda nüfusun yüzde 38’ini oluşturan bu kitle, gidilecek çok yol olduğunu düşündürüyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...