Sağlık sigorta sektörünü fortuneturkey.com’a değerlendiren Demir Sağlık Genel Müdürü Viktor Hodara, “Sağlık sigortalarında salgın hastalıklar kapsam dışı tutulmuş olmasına rağmen ülkemizin kamu sağlık finansmanına destek olmak ve sigortalılarının kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla salgın hastalık nedeniyle oluşan sağlık harcamaları ödeme kapsamına alındı” diyor. Hali hazırda sigortası olmayanların kendilerini güvende hissetmek için sağlık sigortalarına yöneldiğine dikkat çeken Hodara, sektörde dijitalleşmenin vaktinin geldiğini söylüyor.
Pandemiyle geçen 2020 yılının sağlık sigortacılığı alanına yansımaları nasıl oldu, değerlendirir misiniz?
Pandemi dönemi herkes için öngörülemeyen, beklenmedik bir dönem oldu. Pek çok sektör gibi sigorta sektörü de etkilenenlerden biri oldu. Pandemiyle birlikte seyahatlere getirilen kısıtlamayla yabancı sağlık poliçelerinde de düşüş yaşandı. Bunun yanında COVID-19’un ilk görüldüğü dönemde tüm branşlarda da aracıların sosyal temastan haklı olarak kaçınmaları nedeniyle yeni satışlar oldukça azaldı. Bununla birlikte sektör önemli bir adım attı. Sağlık sigortalarında salgın hastalıklar kapsam dışı tutulmuş olmasına rağmen ülkemizin kamu sağlık finansmanına destek olmak ve sigortalılarının kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla salgın hastalık nedeniyle oluşan sağlık harcamaları ödeme kapsamına alındı. Ancak teminatın bu yönde genişletilmesiyle sektörün son dönemde pandemi olgularına kasım ayı itibariyle 74 milyon gibi bir hasar ödemesi yapmasıyla sonuçlandı.
Aynı zamanda, salgın gibi dönemlerdehali hazırda sigortası olmayanların kendilerini güvende hissetmek için sağlık sigortalarına yöneliyor. Bu da sağlık sigortalarına olan talebi artırıyor. Türkiye Sigortalar Birliği verilerine baktığımızda nisan ayında hastalık-sağlık ferdi ve grup sigortalı adedi ise 5.444.264 olarak kaydedilmişti. Ekim verilerine bakıldığında ise bu sayı 7.929.523 olarak görülüyor. Bu da sağlık sigortacılığına artan talebin bir göstergesi.
Sağlık sigortacılığını 2021 yılında sizce nasıl gelişmeler bekliyor?
Gerek sektörün geneli gerek sağlık sigortacılığı özelinde olsun, 2021 yılında dijitalleşme konusunun sık sık gündeme geleceğini düşünüyorum. Sektör gereği her ne kadar ağırlıklı olarak yüz yüze iletişimi tercih etsek de pandemiyle birlikte dijitalleşmenin vaktinin geldiğini gördük. Bu aslında hem risk hem de fırsat. Kendini geliştiren, geleceğin getirdiklerine adapte olabilen şirketler için bu bir fırsatken, dijitale ayak uyduramayanlar ve geleneksel yöntemlere takılıp kalanlar için de risk olacak.
Dijitalleşmenin sigorta sektörünün geleceğini şekillendirmede nasıl bir rol oynamasını bekliyorsunuz? Sizin bu konuda yaptığınız uygulamalar, çalışmalar var mı?
Demir Sağlık olarak dijitalleşme konusunda adımlarımızı zaten pandemi öncesinde atmıştık. Her üründe geçerli olmasa da bazılarının satışını online ortama açarak daha hızlı ve pratik bir yönteme geçiş yaptık. Bir süredir uygulamada olan online doktor hizmetimiz de çok ilgi görüyor. Özellikle pandemi döneminde hastaneye gitmek istemeyen ama yine de bir doktordan fikir, görüş almak isteyen sigortalılarımız bu hizmetimizi sıklıkla kullandı. İleride daha çok ürünümüzü online mecralara taşımayı ve online doktor benzeri uygulamaları genişletmeyi hedefliyoruz.
Demir Sağlık Sigorta olarak 2021 yılı için büyüme stratejilerinizden bahseder misiniz?
Türkiye’de sağlık sigortası şirketlerinden biri olarak çeşitli ürünlerimizle sigortalılarımızın yanında oluyoruz. Sağlık, hayat ve grup sigortaları kategorilerinin altında ihtiyaca yönelik sigorta çözümlerimizle sağlığınızı koruyoruz. Ürünlerimiz arasında “İki Can”, hamilelik başladıktan sonra da yaptırılabilen en kapsamlı doğum sigortası olarak öne çıkıyor. Bunun dışında çeşitli meslek gruplarına özel tekliflerimizle herkesin sigortalı olabilmesi için çalışmalarımız var. Demir Sağlık olarak hedefimiz yapılmayanı yapmak. Bunu yaparken de sigortalılarımızın beklenti ve ihtiyaçlarını gözeterek hareket ediyoruz. 2021 yılında da yeni ürün ve hizmetleri hayata geçireceğiz.