Odeabank’ı İlk 10’a Taşıyan İş Modeli

By Fortune Türkiye

Odeabank, sekiz yıl gibi kısa bir sürede, özel mevduat bankaları arasında aktif büyüklükte ilk 10 banka arasına girdi. Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü. “Kurulduğumuz günden itibaren benimsediğimiz müşteri memnuniyeti, verimliliğe ve teknolojiye endeksli iş modeli büyümemizin temel stratejisini oluşturuyor” diyor.

ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

ODEABANK 2012’de, 15 yıl aradan sonra ilk kez ülkemizde BDDK’dan bankacılık lisansı alarak sıfırdan kurulan genç ve dinamik bir banka. Banka, geçtiğimiz ekim ayında sekizinci yaşını kutladı. Odeabank’ın, 17 ilde 48 şubesi ve bin 100 çalışanı var. Özel mevduat bankaları arasında aktif büyüklükte ilk 10 bankadan biri konumunda. Bankanın örneğine az rastlanır türden gerçekleştirdiği muazzam büyümeyi, bu süreçte verilen önemli kararları, bankacılık sektöründe ve iş dünyasında yarattıkları güçlü etkiyi Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü ile konuştuk…

Bankacılık sektöründe önemli bir konuma ulaştınız. Bu başarının arka planındaki stratejiler nelerdir?
“Görünenden fazlası” mottomuz ile genç bir banka olarak kendimizi kanıtladık. Odeabank’ın bu başarısı bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından da tescillendi. Odeabank, bağımsız marka değerleme kuruluşu Brand Finance’ın “2020 Türkiye’nin En Değerli ve Güçlü Markaları” listesine 57’nci sırada yer aldı.
Mobil, internet, ATM, İletişim Merkezi gibi şube dışı kanallardan kredi kartı, bireysel kredi, Oksijen Hesap gibi ürünlerimize şubelerimize gelme zorunluluğu olmadan başvurma ve kullanma imkânı sunduk.
Bu stratejimize paralel olarak her geçen gün alternatif başvuru kanallarımızı ve ürün gamımızı genişleterek, kişiye özel hizmet anlayışımızla doğru zamanda doğru yerde müşterilerimiz ile buluşuyoruz.
Bireysel bankacılık tarafında mevduat ve yatırım konusunda akla ilk gelen butik banka olma hedefi çerçevesinde, mevduat ve yatırım ürünleri çeşitliliğimizi artırıyoruz.
Müşterilerimizi iyi tanıyıp, risk ve getiri beklentilerini yakından anlayarak, birikimlerinin korunmasına ve arttırılmasına yönelik ürün ve hizmetleri, uluslararası standartlarda profesyonel yaklaşımla sunuyoruz. Bu vizyon çerçevesindeki çalışmalarımız ile güçlü mevduat ve yatırım ürünleri gamımıza, yatırım platformunu da ekleyerek müşterilerimize sunmayı hedefliyoruz.

Dış ticaret alanında sunduğumuz geniş ürün yelpazesi ile Ticari Bankacılık müşterilerimizin tüm global ithalat ve ihracat işlemlerine aracı oluyoruz. Ayrıca özellikle 12 ülkede faaliyet gösteren Bank Audi Grubu’nun bölgesel gücünü kullanarak müşterilerimize hızlı ve etkin çözümler sunuyoruz.
Müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile katma değer yaratan alanlarda gelişmeyi hedefleyen yalın organizasyonel yapımız bankamızın potansiyelini artırıyor. Öte yandan sürdürülebilir, yenilikçi çözümleri ve dijitalleşmeyi tüm iş kollarımızda hayata geçiriyoruz.
Ülkemizin yeni ekonomik planıyla uyumlu olarak önümüzdeki dönemde dış ticaretin artırılmasına yönelik hedeflerimiz ve stratejilerimiz kapsamında ürün ve hizmetlerimizi tüm ihracatçılara sunuyoruz.

Reel sektöre vereceğiniz kredi miktarında, bu yıl ne kadarlık artış öngörüyorsunuz?
Covid-19 salgını ile dünya genelinde sosyal ve ekonomik hayatın işleyişi önemli ölçüde değişti. Tüm dünyada iş yapış şekilleri yeniden şekilleniyor. Bundan böyle ekonomik faaliyetlerin büyük kısmı, zaman ve mekândan bağımsız olarak önemli ölçüde hibrit sistemlerle yürütülecek. Bankacılık sektörünün bu sürece uyum sağlayabilmesi için dijital dönüşüme hız kazandırılması, ihtiyaçlara uygun yeni finansal çözümler üretilmesi ve yeni çalışma modelleri oluşturulması gerekiyor. Odeabank olarak üretken kapasiteyi destekleyici şekilde, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda katma değer yaratan alanlara yönelmeye devam ediyoruz. Özellikle TL cinsinden kredilerde yılı yüzde 30-35 artışla bitireceğimizi öngörüyoruz.

Pandemi döneminde, müşterilerinizin kullanım alışkanlıkları nasıl değişti?
Pandemiyle birlikte müşteri yolculuğu uçtan uca bir değişim yaşadı. Hesap açılışından başlayarak tüm işlemlerini, şubeye gitmeden bulundukları, istedikleri yerden yapmak isteyen bireysel müşterilerimizin taleplerini karşılamak için teknolojik altyapımızın gücü sayesinde hızlı aksiyonlar alabildik.
2014’ten beri sunduğumuz uzaktan hesap açılış sürecini yenileyerek olabilecek en hızlı sürede hesaplarını açtığımız müşterilerin, tüm işlemlerini konvansiyonel ve dijital bankacılık deneyimini birleştirerek gerçek ve kişiye özel finansal danışmanlarıyla yazılı talimata gerek kalmaksızın gerçekleştirdik.
Pandemi ile birlikte özellikle günlük operasyonlarını evden yöneten ticari müşterilerimiz ıslak imzalı talimat oluşturma konusunda sorunlar yaşadı ve elektronik/mobil imzanın kullanımında ülke genelinde ciddi artışlar gerçekleşti. Bu dönemde tüzel müşterilerimiz hangi e-imza sertifika sağlayıcısı firma ile çalışırsa çalışsın, işlemlerini ıslak imzaya gerek kalmadan dijital ortamda gerçekleştirebilmeleri için gerekli çalışmaları hızla tamamladık.

Değişen yeni iş modellerini baz alarak bankanızın büyüme planları doğrultusunda nasıl bir yol haritası hazırladınız?
2018’de Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda Odeabank olarak yeniden yapılanma sürecine girdik. Mevcut organizasyonel yapıyı öncelikle “müşteriyi odağımıza alarak”, çeviklik, yalınlık, verimlilik artışı ve iş akışlarının optimizasyonu hedefleriyle güncelledik.
Müşteri odaklı çalışma stratejimizi başarıyla uygulamaya; verimliliğe ve risk yönetimine her zamankinden daha fazla önem vererek ülkemizin öncelikleri doğrultusunda faaliyet göstermeye devam ediyoruz.
En iyi ve çeşitli yatırım ürünleri sunan banka olma yolundaki stratejimiz doğrultusunda sağlıklı ve istikrarlı bir performans için adımlar atmayı sürdürüyoruz.
Dijitalleşmenin getirdiği kolaylığı insan samimiyetiyle birleştirerek “fijital” diye adlandırdığımız bir yol haritası belirledik.
Odeabank Yakından Bankacılık kanalımız aracılığıyla müşterilerimiz süreç boyunca hiçbir Odeabank şubesini ziyaret etmeden tüm bankacılık hizmetlerimizden kolayca faydalanabilirken, klasik şube deneyiminde aldıkları finansal danışmanlık hizmetinden feragat etmek zorunda kalmıyorlar.
Kârlılık ve aktif kalitemizi güçlendirmeye dönük adımlarımızın yanı sıra fonlama tabanımızı genişleterek kaynaklarımızı çeşitlendirdik.

Bankanız, hangi alanlarda daha hızlı büyüyor?
Mevcut küresel eğilimler, sektördeki yeni kontrollü normale uyum sürecinin devam edeceğine işaret ediyor. Biz de güçlü sermaye yapımız, profesyonel insan kaynağımızı oluşturan alanında uzman ekiplerimiz ile önümüzdeki bu dönemi büyük bir güvenle karşılıyoruz. Müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile katma değer yaratan alanlarda gelişmeyi hedefleyen yalın organizasyonel yapımız bankamızın potansiyelini daha da artıracak. En iyi yatırım ürünleri bankası olma yolundaki stratejimize odaklanarak, sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeye yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz. Ülkemiz ekonomisinin büyüme planlarıyla uyumlu olarak önümüzdeki dönemde dış ticaretin artırılmasına yönelik hedeflerimiz kapsamında ürün ve hizmetlerimizi tüm ihracatçılara sunmaya hazır durumdayız.
Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda katma değerli üretim yapan, teknoloji geliştiren, değer üreten tüm sektörlerde nakdi ve gayri nakdi kredi portföyümüzü büyütmeyi hedefliyoruz.

Pandemi döneminde şirketler için geliştirdiğiniz stratejiler nelerdir?
Nakit yönetimi, dış ticaret ve ödeme sistemlerinde yarattığımız hızlı çözümlerle iddialıyız. Türkiye ihracatının yüzde 80’ini kapsayan şube ağımızla ve şubelerimizdeki deneyimli dış ticaret bölge temsilcilerimizle operasyonel anlamda ihracatçılarımıza geniş konfor alanları yaratmayı hedefliyoruz. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güçlü etkinliğimizle, Türk ihracatçısına önümüzdeki günlerde de rahat nefes aldırmak için çalışıyoruz.
Pandemiye bağlı belirsizliklerin sürebileceği önümüzdeki altı aylık dönemde, gayri nakit krediler ile ticari TL nakit kredilerin önemli büyüme kaydetmesini hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde firmaların hangi alanlarda desteğe ihtiyaçları olacağını düşünüyorsunuz? Bunun için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Odeabank’ta “müşteriyi odağımıza alarak” çalışıyoruz. Her müşterimizin ticaret döngüsünü, rekabet ortamını analiz ederek ona en uygun finansman çözümlerini sunuyoruz. Bu doğrultuda işletme sermayesi finansmanını nakit krediler ile dış ticaretin finansmanını ise gayri nakit krediler ile desteklemeye devam ediyoruz.
Müşterilerimizin beklentilerini dış ticaret buluşmaları öncesinde yaptığımız anketlerle de gerek bölgesel gerekse de sektörel olarak analiz etmeye başladık. Bu sayede daha doğru butik çözüm önerilerini müşterilerimize daha etkin bir şekilde sunmaya başladık.

Müşterileriniz en çok hangi ürünlerinize ilgi gösteriyor?
2019 sonunda müşterilerimize sunduğumuz Odeabank Yakından Bankacılık ile birlikte bankacılık işlemlerini şubeye gitmeden yapabilmek isteyen müşterilerimizin taleplerine cevap veriyoruz. Ticari Bankacılıkta ise ana hedefimiz doğru müşteriye doğru ürünü sunmak. Nakit yönetimi konusunda müşterilerimize ödeme, tahsilat, stok yönetimi, ticaretin finansmanı ve nakit akışı gibi ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyoruz. Müşterilerimize nakit yönetimi konusunda yardımcı olurken, aynı zamanda onların dijitalleşmelerine katkı sağlıyor, kâğıtsız bankacılık ile hem doğaya saygımızı gösteriyor hem de müşterilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Bu alanda farklı müşteri gruplarımız için, farklı hizmet modellerimiz mevcut. Doğrudan Borçlandırma Sistemi, Elektronik İmza, Online Hesap Hareketleri Web Servisi ve Elektronik Teminat Mektubu ürünlerimiz müşterilerimiz tarafından en fazla ilgi gören ürünlerimizden.
Global düzeyde yeni teknolojilerin ve finansman modellerinin yaygınlaşmasına bağlı olarak, müşterilerimize kendilerine en uygun platformlardan hizmet verebilmek için, bir yandan teknolojiye yatırımlarımızı sürdürürken, diğer yandan da farklı platformlarla iş birliği yapıyoruz. Bu sayede, müşterilerimize dijital kanallardan ulaşacakları kolay finansman sağlayan ürünler de geliştiriyoruz. Öte yandan mevduat, bono ve yatırım fonu ürünlerinde ciddi büyümemiz var. Ticari müşterilerimize yatırım alanında da geniş bir ürün yelpazesi sunma arzusundayız.
Yeni dönemde firmaların nakit akışı tarafında sağladığımız destekleri sürdürüyoruz. TCMB’nin COVID-19 salgını kapsamında ek tedbirler alarak firmaların ticari faaliyetleri altında yapacakları ödemeleri finanse edebilmek amacıyla adımları oldu. Bu adımlardan TL cinsinden reeskont kredilerinin kullanımında, krediye aracılık eden ilk banka olduk. Özellikle KOBİ düzeyindeki müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarında yakın temasımızı koruyarak destek vermeye devam ediyoruz.
Genel müdürlük ve şubelerimizde konumlandırdığımız dış ticaret temsilcilerimiz aracılığıyla müşterilerimiz ile yakın temasımızı koruyor ve ihracatçı firmalarımızın işlemlerinde teknik danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz Dış Ticaret Çağrı Merkezi’miz aracılığıyla müşterilerimizin alternatif kanallardan finansman ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz.
Bank Audi Grubunun global ağı ile birlikte müşterilerimizin MENA bölgesi başta olmak üzere birçok farklı ülkelerdeki ihracat işlemlerini güvence altına alarak finanse etmeye devam ediyoruz.
COVID 19 süreci ile birlikte önem kazanan iş sürekliliği ve sürdürebilirliği, yönetici sorumluluk, alacak sigortaları, kefalet sigortaları, siber güvenlik ve kriz yönetimi konularında yakın zamanda stratejik olarak işbirliği anlaşması imzaladığımız partnerimiz Marsh Risk Yönetimi ekibi ile müşterilerimizin risklerinin tespit edilerek iş planlarının gözden geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Dijital dönüşümün her alanda değiştirdiği iş yapış şekillerine bağlı olarak bu yeni dönemi sektörünüz açısından nasıl görüyorsunuz?
2020’nin ilk yarısı, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un gölgesinde geçirildi. Çalışma arkadaşlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumak amacıyla tüm önlemleri çevik yönetim çerçevesinde en hızlı şekilde aldık. Bu zorlu dönemde ürün ve hizmetlerimizi aynı kalitede ve hiçbir aksama olmadan müşterilerimize sunduk.
Pandemi bir nevi dijital hizmetlerimizin kalitesini görebileceğimiz bir sınav oldu. Bu sınavdan başarıyla geçtik diyebilirim. Bu süreçte herhangi bir aksama olmadan online toplantılar, görüntülü görüşmeler, canlı yayın gibi çalışan iletişim hizmetleri sadece bankamız altyapısı kullanılarak başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Mobil uygulamanız kullanıcılara ne tür kolaylıklar sağlıyor?
Bankamızın verimliliğini artırmak, vadettiğimiz kaliteli hizmeti sağlamak için, müşterilerimize birebir bankacılık hizmetini uzaktan vermeyi hedeflediğimiz projeler üzerinde çalışıyoruz.
Yatırım hizmetleri almak isteyen müşterilerin ilk katılım deneyimini dijital kanallarımız üzerinden gerçekleştirebilmesini sağladık.
Müşterilerimiz kanallarımız üzerinde risk profillerini belirleyerek uygun ürünleri listeleyebiliyor. Ayrıca Fon, Hisse Senedi, Bono ve Eurobond gibi tüm yatırım ürünlerinde müşterilerimize 360 derece varlık izleme olanağı sağladık.
BDDK tarafından yayınlanan bankaların bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetleri yönetmeliğine uyum için kanallarımıza eklediğimiz yeni fonksiyonlarla geliştirmelerimiz devam ediyor.
Mobil Bankacılık kanalımızdan müşterilerimize özel olarak sunulan vadeli mevduat faiz oranları ile birikimlerini hızlıca ve avantajlı bir şekilde değerlendirebilme imkanını sağladık. Önümüzdeki dönemlerde müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine paralel bir şekilde özellikli mevduat ürünlerimizi de Mobil Bankacılık kanalımızdan sunmaya başlayacağız.
Kullanıcı deneyimini odakta tutarak mobil giriş sayfalarımızı ve ana sayfamızı yeniliyoruz. Bu çalışma yıl sonunda tamamlanacak.
Uzaktan müşteri edinim sürecimize görüntülü görüşme seçeneği ekledik. Uzaktan kimlik tespiti yöntemleri tebliğine hazırlık olarak, müşterilerin kimlik tespiti için fiziki olarak ziyaret edilmesine veya şubeye davet edilmesine gerek kalmadan dijital bankacılık kanallarımızdan tamamlanabilecek bir süreç oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Öngörülü bankacılık kapsamında yapay zekâ eksenli çözümler ile çok daha geniş kitlelere kişiselleştirilmiş hizmetleri sunmak için çalışmalarımız var. Chat-bot ile ürün desteği ve yazılım robot destekli hizmetlerimiz ile dijital kanallarımızı tek duraklı bir finansal çözüm mağazasına dönüştüreceğiz.

Bankanızın oldukça önem verdiği çalışmalardan biri olan Dış Ticaret Buluşmaları’nın performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İhracat yapan şirketlerin yöneticileriyle Dış Ticaret Buluşmaları adı altında bir araya geliyoruz. Covid-19 salgınının Türkiye’de de etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte her hafta dijital platform üzerinden sanayici ve iş insanları ile buluştuk. İnternet üzerinden gerçekleştirdiğimiz toplantılar ile Türkiye’nin 14 şehrinde faaliyet gösteren 500’ün üzerinde ihracatçı müşterimiz ve iş insanımız ile bir araya geldik. İkinci turuna geçtiğimiz toplantılar öncesinde katılımcı firmalarla gerçekleştirdiğimiz anket sonuçları üzerinden değerlendirmeler yaparak firmaların dış ticaret alanındaki ihtiyaçlarını belirleyerek müşteri grubu spesifik ve bölgesel özgün çözüm önerileri yaratıyoruz.
Pandemi sürecinde dünyadaki küresel ekonomik gelişmeleri kendileriyle paylaştık. 2020’nin altı aylık döneminde, dış ticaret işlemlerinde aracılık etmek için yaklaşık 1.5 milyar TL gayri nakdi, dış ticaret finansmanı ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için de 2.8 milyar TL nakit kredi kullanımı olmak üzere müşterilerimize toplamda yaklaşık 4.3 milyar TL kredi kullandırdık.

DİJİTAL DEĞİŞİM PROJELERİ
Odeabank, şubelerin yanı sıra internet, mobil, ATM ve telefon bankacılığı alanındaki hizmetlerini yenileyerek sürdürüyor. Dijital bankacılık kanallarında müşterilerin kolaylıkla finansal işlemlerini gerçekleştirebilmesi için teknolojik yatırımlar ön planda tutuluyor. Örneğin, Odeabank PassO hizmetine yaptığı yatırım ile pandemi döneminde de yaşanan dolandırıcılık girişimlerine karşı önlemlerini aldı. “Yakından Bankacılık” anlayışı ile müşteriler tüm bankacılık hizmetlerini, deneyimli finansal danışmanlar ile telefonla ya da mobil üzerinden görüntülü görüşerek doğrudan alabiliyorlar.

PANDEMİDE KREDİLERİ ARTIRDI
Odeabank, 2020’nin yılının ilk yarısında 65 milyon TL net kar elde etti. Bu dönemde aktifleri 35.9 milyar TL’ye yükseltirken, mevduatları 21.7 milyar TL’ye, toplam nakdi kredileri 19.3 milyar TL’ye, toplam gayri nakdi kredileri de 4.9 milyar TL’ye yükseldi. Banka zorlu pandemi sürecinde, nakdi ve gayri nakdi kredilerini 2.1 milyar TL artırdı. 2020 yılının ilk yarısında da yüzde 20.4 toplam sermaye yeterlilik oranıyla sektörün en yüksek sermaye yeterlilik rasyolarından birine sahip.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...