Bankalarda biriken enerji

By Fortune Türkiye

Borsanın lokomotifi olan bankalar, dolar bazında son 20 yılın dip seviyelerinde hareket ediyor. Önümüzdeki bir yıl bankaların biriken enerjileriyle harekete geçmeleri için kritik bir süreci bünyesinde barındırıyor.

ZEYNEP AKTAŞ

Banka hisselerini yakından takip edeler için yılbaşından bu yana hareketli bir süreç yaşanıyor. BIST Banka Endeksi son altı ayda yüzde 11,12 oranında değer kazandı. Hisse senetlerinde yaşanan bu yükseliş, banka hissesi alanlar için memnun edici görünebilir. Ancak daha geniş bir perspektiften bakıldığında endeksin daha yolun başında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira Banka Endeksi dolar bazında son 9 yılda 119.000’lerden 21.000’lere gerilemiş durumda. Dolar bazında hisse senetlerinde çok ciddi erime var. Değer yatırımcılarından Christopher Browne; “Değer yatırımının en zorlu tarafı sabırlı olmaktır. Gerçek değerinin yüzde 50’sine satılan bir hisse senedi bulduğumda işim bitmiştir. Sonrasında iş hisse senedine kalmıştır. Gerçek değerine bugün, yarın ya da bir yıl sonra gelebilir. Bunun ne zaman olacağını bilen yoktur.” diyor. Sabırlı olmayı bilen yatırımcılar için kritik bir süreçten geçiyoruz. Mesele ise doğru yatırımı yapıp bekleyebilme gücüne sahip olabilmek.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖRT ÇEYREK KRİTİK
İstatistikler banka sektör endeksinde düşüşlerin en fazla sekiz çeyrek üst üste devam ettiğini gösteriyor. Banka sektöründeki hisseler son dört çeyrektir düşüş eğiliminde. Normal şartlar altında bir çıkışın başlaması beklenmeli. Ancak gerek yurtdışı gerekse yurtiçi kaynaklı gelişmeler piyasalarda dalgalanmaların arttığını gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki dört çeyrekte de piyasaların dipteki seyrinin devam etme ihtimali var. Şüphesiz daha erken bir çıkış da mümkün. Ancak istatistiklere göre en kötümser senaryoda 2020 baharında sektör hisselerinin artık dip seviyeleri test ederek harekete başlamış olması beklenmeli.

YABANCILARIN 2019 ALIMLARI
Banka hisselerini ellerinde bulunduran yabancıların hareketlerine baktığımızda ocak-mart döneminde 316 milyon dolarlık hisse senedi aldıklarını görüyoruz. Yabancıların banka hisselerindeki net alımları en çok ocak ayında gerçekleşti. Şubat ayında da alımların devam ettiği görülürken mart ayına gelindiğinde 137 milyon dolarlık satış yaşandı. Banka hisselerindeki payları ise yüzde 44,98 seviyesinde bulunuyor. Yabancı payı en yüksek olan hisseler arasında yüzde 72,40 ile Garanti bankası, yüzde 66,66 ile Vakıfbank, yüzde 61,69 ile Akbank ve yüzde 57,31 ile İş Bankası C sıra ile yer alıyor.

YÜKSELİŞ POTANSİYELİ
BIST Banka Endeksi 2010 yılında dolar bazında 119 bin seviyesinde bulunurken 22 Nisan 2019 günü kapanışı 21.610’dan tamamladı. Banka sektör endeksi son 20 yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Önümüzdeki dört çeyrek içerisinde banka sektörü hisseleri dolar bazında dip seviyelerinden yeniden çıkışı denemesi şaşırtıcı olmamalı. Yatırımcı Ekrem Tekin, Halkbank hisselerinin belirleyici rol oynayacağını düşündüğünü söylüyor. Halkbank davasındaki gelişmeler, kamu bankalarının seyri önümüzdeki dönemde banka hisselerindeki bir hareketin başlangıcı olabilir.

KURUMLARIN ÖNERDİĞİ BANKA HİSSELERİ
Analist beklentileri ve kurum önerilerine baktığımızdaysa önerilerin beş hisse senedinde yoğunlaştığını görmekteyiz. Garanti Bankası için 20 analist “al” önerisinde bulunuyor. Bu analistlerin hisse senedi için ortalama beklentisiyse yüzde 24,3 oranında. Yatırım Finansman 17 Nisan’da Garanti Bankası için yayınladığı raporda “Garanti’yi tercih etmemizin sebepleri arasında güçlü sermayesi, yüksek likiditesi, gerçekçi büyüme hedefleri, bilançosunun şeffaflığı ve serbest karşılıkları sayesinde karlılığında göreceli olarak düşük volatilite sayılabilir.” demekte. Kurum, hissede endekse paralel bir getiri bekliyor. Ak Yatırım’dan Hakan Aygün ise, 8 Nisan’da hisse için varlık kalitesinin beklenenden iyi olduğunu vurguladı. 17 analist ise Vakıfbank hissesi öneriyor. Bu hisse için beklenti yüzde 30 oranında değer artışı.

TSKB VE AKBANK
TSKB için 12 analist alım önerisinde bulunurken getiri beklenti ortalaması yüzde 36,2 seviyesinde. Akbank için ise 12 analist ortalama yüzde 21 getiri potansiyeli öngörüyor. Halkbank için iki analist yüzde 29,2 oranında getiri beklentisini dile getiriyor. TSKB’nin dolar bazındaki fiyatı ise 0,13 seviyesinde. Hissede şubat ayında başlayan sert satışlar ile yaşanan şelale düşüşü ağustos ayında 0,10’lara kadar gerilemesine neden oldu. Hâlâ fiyatların çok düşük seviyelerde olduğu gözleniyor. Akbank hissesi ise dolar bazında 1,06 seviyelerinde işlem görüyor. Hisse eylül ayında en düşük 0,73 dolar seviyesine kadar geriledi ve bu seviyeden yükselişe geçti. Geldiğimiz aşamadaki fiyatların 2000 yılı seviyelerine denk geldiğini hatırlatmak isteriz.

DOKUZ BANKA DEFTER DEĞERİNİN ALTINDA
Borsada işlem gören dokuz banka hissesi, defter değerinin altında işlem görüyor. Bunlar içerisinde Halkbank hissesi piyasa defter değeri 0,24 ile defter değerinin en fazla altında işlem gören hisse. Vakıflar Bankası, Albaraka Türk, TSKB, Yapı ve Kredi Bankası, Şekerbank, İş Bankası (C), Akbank, Garanti Bankası defter değerinin altında işlem gören diğer hisse senetleri. Defter değerinin üzerinde işlem gören hisselere bakıldığında ise QNB Finansbank, ICBC Turkey Bank, Denizbank ve T. Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın olduğunu görmekteyiz. Defter değerinin üzerinde olan bu bankalar kurum tavsiyelerinde en az bulunan hisseler. Banka hisselerine yatırım yapan Elif Kaya, defter değerinin altında olan banka hisselerinin uzun vadede yatırımcılar için ciddi getiri potansiyeli taşıdığını düşünenlerden. Defter değerinin altına düşen banka hisselerini takip ettiğini belirten Kaya, böylesi hisseler dalgalı bir seyir izlese de uzun vadede kazandırdığını söylüyor.  

Banka sektörü hisseleri
Hisse AdıFiyat ($, 22.04.2019)Piyasa Değeri/ Defter değeri ($)
Akbank1,060,66
Albaraka Türk0,260,38
Denizbank2,723,07
Garanti Bankası1,430,68
T. Halk Bankası1,070,24
ICBC Turkey Bank0,622,50
İş Bankası (C)1,000,48
T. Kalkınma ve Yatırım Bankası2,748,65
QNB Finansbank1,141,38
Şekerbank0,170,45
T.S.K.B.0,130,41
Vakıflar Bankası0,730,34
Yapı ve Kredi Bank.0,380,43

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...