Palais Garnier’den Scala’ya, La Fenice ve Bolşoy’a, insanın bir bale izlemek ya da yalnızca göz zevki için hayatında en az bir kez ziyaret etmesi gereken dünyanın en güzel 12 opera binası.
L’OPERA GARNIER/PARİS
19. yüzyıl sonlarında yapılan ve 1964 yılında March Chagall tarafından dekore edilen tavanıyla ünlü Palais Garnier 19. Yüzyılda Avrupa ve ABD’de inşa edilen pek çok başka önemli yapıya ilham kaynağı oldu ve dünyanın en önemli bale ve operalarını ağırladı.
2019 yılı temsili: Verdi’nin La Traviata’sı
SYDNEY OPERASI/SYDNEY
1973 yılında açılan bu görkemli bina üst üste yığılmış deniz kabuklarını andırıyor. Dünyanın en güzel binalarından ve konser salonlarından biri olarak kabul edilen bina UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor.
2019 yılı temsili: Gisele balesi
LA FENICE/VENEDİK
1792 yılında kapılarını açan La Fenice dünyada lirik sanatın en ünlü sahnelerinden biri olarak kabul ediliyor. 1996 yılındaki yangının ardından restore edilen neo-klasik bina tek bir tavanın hakim olduğu beş kattan oluşuyor ve tek başına bu özelliği bile, görülmeye değer.
2019 yılı temsilleri: Puccini’nin Turandıt’u ve Verdi’nin Aida’sı
LA SCALA/MİLANO
1778 yılında kapılarını açan neoklasik Teatro alla Scala Verdi’nin operalarını burada sahnelemişinin ardından uluslararası ün kazandı.
LE TEATRO SAN CARLO/NAPOLİ
1737 yılında Napoli’de kapılarını açan neoklasik Teatro San Carlo altı katlı ve bin 300’ü aşkın izleyiciyi ağırlayabiliyor.
BOLŞOY/MOSKOVA
Moskova’daki opera binası 18 Ocak 1825’ten beri opera, bale ve diğer gösterilere ev sahipliği yapıyor.
2019 yılı temsili: Çaykovski’nin Kuğu Gölü
AMAZONAS/BREZİLYA
Amazon ormanlarında yer aldığı için adını buradan alan Amazon Tiyatrosu 1884 yılında inşa edildi; bina o dönemde kauçuk ticareti sayesinde altın çağını yaşayana Manaus şehrinin harikalarından biridir. Garnier Operası’ndan esinlenen bina Avrupa mimarisi tarzındadır.
VERSAILLES KRALİYET OPERASI/VERSAILLES
Versailles Sarayı’nın 63 bin 154 metrekarelik bir alana yayılan 2 bin 300 parçasından biri olan Versailles Kraliyet Opera binasının yapımına 1685 yılında Kral 14.Louis döneminde başlanmış ancak bina kapılarını 16 Mayıs 1770’te Kral 16.Louis ve arşidüşes Marie-Antoinette’in düğün töreni için açmıştır. Halen burada her konser sezonunda 100’ü aşkın temsil düzenlenir.
MARIINSKY TİYATROSU/SAINT PETERSBURG
Saint-Petersburg’taki Mariinsky Tiyatrosu 1860 yılında kapılarını açmış olup, Çar 2. Alexandre’ın eşi çariçe Marie Alexandrovna’nın onuruna adlandırılmıştır. Barok stildeki opera binası sıklıkla kapalı gişe oynayan gösterileri ve festivalleriyle ünlüdür.
2019 yılı temsilleri: Don Kişot, Kuğu Gölü, Carmen…
MARGRAVES OPERASI/BAYREUTH-ALMANYA
1746-1750 yılları arasında inşa edilen zarif opera binası 500 izleyici kapasiteli.
METROPOLITAN OPERA/NEW YORK
1883 yılında kendilerine ait bir tiyatro binası isteyen iş adamları tarafından kurulan New York Metropolitan Operası 1966 yılında Broadway’den Lincoln Merkezi’ne taşındı. Opera 2006 yılından itibaren gösterileri uydu ve internet araçlığıyla dünyanın pek çok ülkesindeki sinema salonunda yayınlamaya başladı. Bu büyük bir başarı.
PALAIS DES ARTS REINA SOFIA
İspanya, Valencia’da 2005 yılında kapılarını açan Palais des Arts Reina Sofia ya da Valencia Operası müzik, opera, balet ve tiyatroyu 60 bin metrekarelik Akdeniz bahçelerinin ortasında ağırlayan fütürist bir yapı. Bu modern bina bin 700’ü aşkın izleyiciyi kapsayabiliyor.
(VOGUE FRANCE/çev: Anahid Hazaryan)