İş dünyası ve siyasetin önde gelen yetkililerine göre, Çin’in yükselişi Avrupa ve ABD’nin gerilemesiyle eş zamanlı gerçekleşirken, uluslararası toplumun da dünya düzenini kurallara göre yeniden düzenlemesi gerekiyor.
Bu görüşler, dünyayı şekillendirecek olan trendlerin öngörülmesi ve bunlara yapılacak yatırımlarla ilgili Singapur’da düzenlenen Credit Suisse Global Supertrends Konferansı’nda ortaya konuldu. Salı günü düzenlenen konferansta dile getirilen ortak kanaat çok netti: Pekin’i “şeytanlaştırmak” ya da askeri güç kullanmak yerine diğer belli başlı ekonomiler uluslararası statüleri yeniden düzenlemeye odaklanmalı.
Konferansın katılımcılarından, ABD’nin eski AB büyükelçisi Anthony Gardner, “farklılıklarımızı uygun şekilde yönetmeyi bilmeliyiz. Çin’in yükselişinin yönetilmesine yardımcı olmak ve ABD’nin kaçınılmaz gerilemesini idare edebilmek için askeri güce değil, kurallara ihtiyacımız var” dedi.
Singapur merkezli otelcilik grubu Banyan Tree Holdings’in multi milyoner kurucusu Ho Kwon Ping de, “yükselen güçle inen gücün çatışması riski”ne dikkat çekti.
Yeni kurallara dayanan bir dünya düzeninin kurulması gerektiği konusunda yüzde yüz hemfikir olduğunu söyleyen Ho Kwon Ping, Çin’in halihazırdaki pek çok uluslararası statünün kendisi henüz küresel bir lider olarak “masada yer almadığı” zaman yaratıldığına inandığını belirtti. Ho aynı zamanda Çin’in mevcut dünya düzenini kendi avantajına olacak şekilde işletmeyi başardığına da dikkat çekiyor. Ho’ya göre, dünya Çin’in yükselişini kabul etmeli ve aynı zamanda bu ülkeyi önemli bir rol oynayacağı yeni dünya düzeniyle bütünleştirmeye de destek olmalı.
ABD’nin eski AB büyükelçisi Gardner ayrıca, Çin’le ilgili ticari uygulamaların yönetiminde ABD’nin AB’yi ekonomik bir müttefik olarak görmesi gerektiğinin de altını çizdi. (cnbc.com/çev: Anahid Hazaryan)