Kazakistan’ın ilk yap-işlet-devret projesinde Türk imzası

By Fortune Türkiye

Türk firmaları, Kazakistan’da üstlendikleri Büyük Almatı Çevre Yolu projesiyle yap-işlet-devret modelini ülkede ilk kez hayata geçirecek.

Alsim-Alarko ile Makyol firmaları, Koreli SK firmasıyla oluşturduğu konsorsiyum anlaşması çerçevesinde Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’dan 30 kilometre uzaklıktaki Büyük Almatı Çevre Yolu (BAKAD) projesini hayata geçirecek.

Temeli geçen yıl mayıs ayında atılan yolun inşaatının bu yıl mayıs ayında başlaması planlanıyor. Proje çerçevesinde Almatı kentinin kenarında 66 kilometre uzunluğunda 6 şeritli yol yapılması öngörülüyor. Maliyeti 480 milyon dolar olan projenin 4,5 yıl içinde tamamlanarak, hizmete sunulması hedefleniyor.

Kazakistan’da yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan ilk proje olan BAKAD’ın, Almatı kentinde yaşanan trafik sorununu gidermesi bekleniyor. 

İşletme süresi 16 yıl

Projeye ilişkin bilgi veren Alsim-Alarko Kazakistan Rusya Özbekistan ve BDT Ülkeleri Bölge Koordinatörü Abbas Şahin, “Bu süreci bir YİD modeliyle devam ettirmek bizim için çok önemli. Alarko olarak Kazakistan’da Makyol ile bir ilke imza atmış olduk” dedi.

Abbas, BAKAD projesinin Kazakistan’da YİD yöntemiyle uygulanmakta olan ilk proje olduğunun altını çizerek, “Almatı’da ciddi bir trafik sorunu var. Şehir içindeki trafik yükünün, özellikte transit yük araçlarının şehir içindeki trafikten şehir dışına alınması çok önemli” ifadelerini kullandı.

Projenin yapım süresinin 5 yıl olduğunu, 16 yıl da işletmesini yapacaklarını söyleyen Abbas, şöyle konuştu:

“İnşaat bütçesini tamamen biz sağlıyoruz. İşletme esnasında bakım ve geçiş ücretlerin toplanması bizim sorumluluğumuzda. 24 saat içinde geçiş ücretlerini devlete transfer edeceğiz. Devlet oradan bizim yatırımımızla ilgili geri dönecek parayı 16 yıllık işletme boyunca bize gönderecek.”

26 yılda 2 milyar dolarlık proje

Kazakistan’daki 26 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve bu sürede 2 milyar doların üzerinde 8 proje gerçekleştirdiklerini aktaran Abbas, bunların arasında Astana Havalimanı, Semipalatinsk Asma Köprüsü ve Aktöbe-Kostanay 460 kilometrelik duble yolu inşaatının yer aldığını söyledi.

Kazakistan’da bundan sonraki projelerde de yer almak istediklerini kaydeden Abbas, Almatı ve Çimkent’te YİD yöntemiyle yol projelerinin ihaleye çıkacağı bilgisini paylaşarak, “Kazakistan’ı güvenli bir ülke olarak görüyoruz. Yatırım yapma konusunda herhangi bir tereddüdümüz yok. Uzun yıllar da devam etmek istiyoruz” diye konuştu.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...