TEB ve TİM’den İhracat Seferberliğine Destek

By Fortune Türkiye

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların finansman ihtiyacını karşılamak için iş birliği protokolü imzaladı. Protokole göre TEB, ihracatçı firmalar için avantajlı finansal ürün ve hizmetler sunacak. TEB Faktoring ve TİM de ayrıca bir protokol imzalayarak bu alanda da yeni bir iş birliğini hayata geçirdi.

İşbirliği kapsamında TEB 300 milyon Dolar, TEB Faktoring ise 50 milyon Dolarlık kaynak ayırdı. Faiz oranları ise maksimum Euro yüzde 4, Dolar yüzde 7 olacak. Eximbank’a verilen kısa vadeli teminat mektupları komisyon oranıysa yüzde 1 ile yine piyasa oranının altında kalacak.

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Dış ticaret yapan firmalara yıllardır sunduğumuz finansal destekler ile ürün ve hizmetlerimizi, TİM ile imzaladığımız protokol kapsamında, piyasa ortalamasının altında faiz oranları ve Eximbank’a verilen kısa vadeli teminat mektubu komisyon oranıyla daha avantalı bir paket olarak TİM üyelerine sunuyoruz. 2019 yılının bu ilk günlerinde attığımız adımla ülkemiz için ihracat seferberliğine desteğimizi artırıyoruz. TEB olarak ihracata verdiğimiz destekle Türkiye’nin dış ticaret bankası olmayı hedefliyoruz” dedi

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Stratejik partnerimiz TEB ile yarattığımız bu finansman kaynağı ihracata ve ihracatçıya büyük katkı sağlayacak.”

Türkiye 2018 yılını hedeflenen 170 milyar dolar ihracatla tamamlarken; bu yıl başta büyüme olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biri yine ihracat olacak. Türk Ekonomi Bankası (TEB), bu bakış açısıyla ve 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’ndan hareketle, ihracatçılara oldukça avantajlı şartlarda finansman imkanı ve ticari destekler sunmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında sadece ihracatçı firmalara, uygun koşullarda kredi fırsatlarının yanı sıra pek çok alanda ücretsiz danışmanlık hizmetleri de verilecek. Yapılan protokol ile bir yıla kadar vadeli ihracat döviz kredilerinde özel faiz avantajları sunulacak. TİM üyeleri, döviz alım satım işlemleri için de en uygun fiyatları elde edecek.

Protokol imza töreninde konuşan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Yeni Ekonomi Programı’nda da vurgulandığı gibi, ihracatın Türkiye’nin net büyümesinde büyük önemi olduğuna dikkat çekti. “TEB olarak, ihracatçılara yönelik finansal enstrümanların geliştirilmesi ve ticari destek araçlarının artırılması konusunda bir kez daha elimizi taşın altına koyuyoruz”diye konuşan Leblebici, ihracatçı firmalara yönelik finansman desteğinin yanı sıra; protokol kapsamında uzman dış ticaret bilgilendirme eğitimleriyle de firmaların yurtdışı pazarlarda rekabetçi olabilecekleri özelliklerinin artırılması için katkı sunacaklarını söyledi.

Ümit Leblebici, danışmanlık anlamında da ihracatçılara farklı hizmetler sunacaklarını söyleyerek, “Protokol kapsamında, TİM üyeleri ihracatçılara özel hazırlanmış olan TEB’le Dış Ticaret Platformu’ndan bir yıl süreyle ücretsiz olarak faydalanabilecek. İhracatçılarımızın ürün kodu, pazar verileri, potansiyel müşteri listesi, güncel fuar bilgileri, nakliye sürecinde gerekli evraklar, ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranları gibi kapsamlı bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayacağız” dedi.

Leblebici: “Türkiye’nin dış ticaret bankası olacağız”

Dış ticaret ürünleri konusunda geniş ürün çeşitliliğine sahip olan TEB’in her zaman ihracata önem veren bir banka olduğunu hatırlatan Leblebici, TEB’in ihracat kredilerinde 6’ıncı büyük banka olduğunu ve ihracat işlemlerindeki pazar payının ise yüzde 7 olduğunu söyledi. Leblebici, “Bu rakamlar bankamızın ihracat finansmanına en çok önem veren bankalardan biri olduğunu gösteriyor. Dış ticaret stratejimizin temelinde ihracatı desteklemek yatıyor. Bu kapsamda TİM ile bu protokolü imzalayarak 2019 yılı içinde ihracatçılara sağlayacağımız özel koşullarımızı ilan ediyoruz. İnanıyorum ki; bu ihracat seferberliği Türkiye ekonomisine ve ihracatına büyük katkı yapacak. Stratejimiz ‘Türkiye’nin dış ticaret bankası olmak’” diye konuştu. Leblebici, Türk Eximbank’ın piyasaya sürmek istediği yeni ürünler için TEB’i pilot banka seçtiğini açıklayarak kısa süre içinde bu ürünlerin duyurusunu yapacaklarını da ifade etti.

Gülle: “Kredi kanallarımız ne kadar açık olursa ihracatımız da o denli güçlü olur”

İmza töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle şunları söyledi: “ Gücümüzü, kaynaklarımızı “firmalarımızın önünü açmak için” seferber ediyoruz. 500 dolardan 5 milyar dolara kadar ihracat yapan firmalarımızın tamamı bizler için ayrı ayrı değerli. Firmalarımızın finansmana erişimi konusunda yaşanan sıkıntılar, üretim ve ihracatta zorluklar yaratıyor. Yani ihracatçılarımızın çoğu, önce üretiyor, ihracat işlemlerini tamamlıyor ödemeyi daha sonra alıyor. Bu döngünün tamamlanabilmesi için firmalarımızın kredi kullanması kaçınılmaz. Kredi kanallarımız ne kadar açık, krediye erişimimiz ne kadar uygun maliyetli olursa ihracatımız da o denli güçlü olur. TİM olarak Bankalar Birliği başta olmak üzere finans kurumları ile sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Bugün de, TEB ile imzaladığımız protokolle bankalar arasına bir yenisini ekledik. Türk Ekonomi Bankası ve TEB Factoring ile çok önemli protokollere imza attık. Bu protokollerle, elbette firmalarımızın bankacılık maliyetlerini aşağı çekmeyi hedefliyoruz Ancak sayısal destek yanında, bilgi anlamında, farkındalık anlamında çok önemli konularda TEB ile birlikte çalışacağız. Biz ihtiyaç duyulan zamanda verilen destekleri çok önemsiyoruz.”

TEB Faktoring’den ihracata kaynak

TEB Faktoring ve TİM, ihracatçıların uygun koşullarda faktoring hizmeti almasını sağlayacak protokolü de aynı gün imzaladı. TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, bankacılıktan sonra, 150 milyar TL iş hacmi ve 600 bin adet şirkete hizmet veren bir finansal enstrüman olan faktoring sektörünün garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerini bir arada sunan tek ürün olduğuna dikkat çekerek, “Vadelerin uzadığı, alacağın tahsil kabiliyetinin çok büyük önem kazandığı, finansmana zor ve maliyetli ulaşılan bir dönemde TEB Faktoring, çok önemli bir hizmet sunarak özellikle ülkemiz ekonomisinin yapı taşını oluşturan KOBİ’lere ve ihracata yönelen şirketlerimize destek oluyor” dedi. Baydar, sözlerine şöyle devam etti: “TEB Faktoring kazandığı ulusal ve uluslararası ödüller, gerçekleştirdiği ilklerle sektörün öncü şirketlerinden biri konumunda. Eximbank kaynaklı ilk reeskont kredisini kullandıran, sektöründe en beğenilen şirket seçilen TEB Faktoring, 6 defa dünyanın en iyi ihracat faktoring şirketi ödülünü kazanarak bu alandaki bir rekoru da halen elinde bulunduruyor. TEB Faktoring olarak 2018 yılında 4 bini aşkın müşteriye hizmet vererek, yaklaşık 9 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleştirdik. Yılsonu itibariyle sağladığımız finansman desteği 1,7 milyar TL‘nin üzerinde gerçekleşti. Sadece ihracat tarafında ise yılı yaklaşık 5,6 milyar TL’lik işlem hacmi ve 1 milyar TL’ye yakın bir alacak rakamıyla kapattık ve sektörde yüzde 20 civarında bir pay aldık. TİM ile iş birliğimiz kapsamında 50 milyon dolar tutarında bir kaynağı TİM üyesi ihracatçılara kullandırarak ülkemize değer katmaya ve ülkemiz ihracatının artmasına destek olmaya devam edeceğiz.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...