Aksa Enerji Grup Başkanı Cüneyt Uygun, yapacakları yeni yatırımlar ve enerji sektöründeki son gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Afrika kıtasında ilk yatırımlarına 2015’te Gana’da başladıklarını söyleyen Uygun, Türkiye’den taşıdıkları 280 megavat kapasiteli santral ile ülkede geçen yıl marttan bu yana elektrik üretimi yaptıklarını ifade etti.
Uygun, santralin mevcut haliyle ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 15’ini karşıladığını, yıl sonuna kadar kapasitenin 370 megavata çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Madagaskar ve Mali’de de fuel-oil santralleri bulunduğunu anlatan Uygun, Madagaskar’daki santralin kapasitesinin de 66 megavattan 120 megavata yükseltileceğini, böylece ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 61’inin bu santralden karşılanabileceğini dile getirdi.
“Türkiye’den bin megavat gaz santralini taşıyabiliriz”
Uygun, 2018’in, Afrika’daki yatırımlarının meyvesini alacakları bir yıl olacağını ve Türkiye’ye döviz girdisini de artıracakları söyledi.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde enerji yatırımı yapmak için belirli ülkelerle görüşmeler yürüttüklerini belirten Uygun, “Afrika’da 20 ülke ile dirsek temasındayız ama hemen olabilir mi bilemiyoruz. İşleri imza altına almak kolay bir süreç değil. Afrika dışında, Asya’da da Endonezya ile yakından ilgileniyoruz. Endonezya, kurulu gücüne 35 bin megavatlık bir kapasite eklemeyi planlıyor. Orada gaz santrali kurmak için çalışıyoruz. Süreç biraz yavaş gidiyor. Türkiye’deki gaz santrallerimizi taşımak istiyoruz.” diye konuştu.
Asya kıtasındaki Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelere daha önce Türkiye’den santral götüren şirketler bulunduğunu dile getiren Uygun, Türkiye’de şu anda küçük kapasiteli birçok doğalgaz santralinin satılık olduğunu bildirdi.
“Santraller yurt dışında çalıştırılacak”
Uygun, ellerindeki 147 megavat kapasiteli Şanlıurfa ve 115 megavat kapasiteli Manisa ile lisansı iptal edilen Van doğalgaz santrallerini taşıma yöntemiyle yurt dışında çalıştırmayı planladıklarını anlattı.
Bu santrallerin verimliliklerinin büyük kapasiteli gaz santrallerine kıyasla düşük olduğu için Türkiye’de çalışamadıklarını belirten Uygun, şöyle devam etti:
“Manisa ve Şanlıurfa’daki santrallerimiz çalışıyor ama daha iyi yerler bulabilirsek elbette taşıyabiliriz. Bugün Türkiye’den bin megavat gaz santralini taşıyabiliriz, yeter ki iş olsun. Türkiye’de şu an küçük, motor türü doğalgaz santrallerinden çok fazla sayıda satılık santral var. Onları yatırımcı Asya’ya da satıyor. Zaten enerji piyasasında ekmek aslanın ağzında. Yüzde 60-62 verimliliği olan bir santralle daha verimsiz santralin gaz maliyeti de aynı olmadığı için tabii ki rekabet edemiyoruz. Edemeyince de senede yüzde 5-10 arasında bir kapasite kullanımı için bu santrallere yazık oluyor. Sonuçta bunları bir şekilde sisteme katmak lazım ama diğerlerine göre bu verimsizlikleriyle katmanın da bir anlamı yok. O zaman başka bir iş için kullanmamız lazım.”