Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2017 Programı’nın sonuçları, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı NRW.INVEST iş birliği ile Deloitte Values House’da düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.
Türkiye’de on ikinci yılını tamamlayan programın bu yılki birincisi, 2013 yılında, Bilkent Cyberpark’ta kurulan ve son dört yılda yüzde 4564’lük büyüme kaydeden OPLOG oldu. Armut yüzde 2800’lük büyüme ile ikinci olurken, Teknofix yüzde 1635 büyüme ile üçüncülük koltuğunda yerini aldı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin yarıştığı programda P.I. Works, NRW.INVEST Teknoloji Özel Ödülü’nün sahibi olurken; “Büyükler Ligi” olarak anılan ve 2016 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon Euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son dört yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği ‘Big Stars’ kategorisinde ise; Aselsan, Innova ve Intertech ipi göğüsledi. Innova ayrıca, programın başladığı 2006 yılından bu yana Fast 50 listesine girebilme başarısı gösteren tek şirket olma özelliği taşıyor.
Deloitte Türkiye Ortağı ve TMT Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu, yaptığı açılış konuşmasında; “Bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiğimiz Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı, teknoloji sektöründe kısa bir geçmişe sahip şirketlerin yükselen performansını ortaya koymanın yanı sıra; sektörün köklü isimlerinin de gerçekleştirdiği yatırımlar ve çalışmaların başarısını yansıtıyor. Deloitte Teknoloji Fast 50 Programı; aynı zamanda, bu başarılı kurumların Türkiye’yi yurt dışında da temsil etmelerine olanak sağlıyor. Bu yıl sıralamaya giren kurumların CEO’larının da belirttiği gibi, gelecek 5 yıl içerisinde, uluslararası pazarlara açılmak şirketlerin neredeyse yarısının gündeminde” dedi.
NRW.INVEST Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, “Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti (NRW); dijitalleşme, inovasyon, mobilite ve start-up’lar konusunda Almanya’nın en önde gelen eyaletlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Eyalet, katma değer zincirinin tüm halkalarında ekonomisini dijitalleşme yolunda hızla ilerletmektedir. Nitekim, Almanya’da kurulu her beş start-up’tan biri Kuzey Ren-Vestfalya kökenlidir. Bu çok da sürpriz bir sonuç olmamaktadır, zira NRW Eyaleti güçlü bir bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısıyla bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlere büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca, dijital dönüşümün tüm önemli konularında eğitim veren 70 üniversitesi ve en üst düzeyde araştırmacılarıyla, şirketlere büyüme ve gelişmeleri yolunda çok zengin bir yetenek havuzu sunmaktadır. Büyük veriden Endüstri 4.0’a, CPS’den akıllı şehirlere, bilgi teknolojileri güvenliğinden nesnelerin internetine (IoT), lojistik ve enerjiden robotik/yapay zekâya kadar dijital dönüşümün tüm önemli konularında araştırma merkezleri ve şirketler, NRW’de çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki şirketleri Kuzey Ren Vestfalya’ya davet eden Akkaya, P.I.Works şirketine de bir özel ödül verdi.
OPLOG, LOJİSTİĞİ BASİTLEŞTİREREK BÜYÜYOR
Türkiye’de teknoparklar bünyesinde kurulan ilk lojistik şirketi olan OPLOG, pazarın dinamik koşulları ve teknolojik gelişimin hızıyla dönüşerek daha fazla değer, verimlilik ve global entegrasyon sunan akıllı çözümlere ilişkin temel bir ihtiyacı karşılıyor. 2013 yılında kurulan ve merkezi Bilkent Cyberpark’ta bulunan OPLOG e-lojistik ile global kuruluşların dünya çapında tedarik zinciri operasyonları için ihtiyaç duydukları maliyet, zaman ve kaynakları basitleştiriyor. Bir dördüncü taraf lojistik (4PL) hizmet sağlayıcı olan OPLOG, sipariş karşılama, nihai hedefe teslimat ve nakliye hizmetleriyle desteklenen, rasyonel biçimde düzenlenmiş bir tedarik zinciri yönetim sistemi sağlayarak, lojistik şirketlerinin pazar payı kazanmasına ve üst düzey müşteri sadakati yaratmasına katkıda bulunuyor. OPLOG, kuruluşundan sonraki ilk üç yıl içinde hızlı bir büyüme süreci geçirerek müşterilerinin değişen talep ve beklentilerine duyarlı bir şirket haline geldi. OPLOG’un başarı formülü, kapsamlı bir altyapı ile Kocaeli ve İzmir’de bulunan son teknoloji donanımlı depoları ve profesyonel lojistik ortaklarından oluşan güçlü ağına dayanıyor.
ARMUT, KALİTELİ HİZMET ARAYANLARLA BÜYÜYOR
Armut, hizmet sektörüne odaklı bir teklif toplama sitesi. 2011 yılında “Kaliteli hizmet verenlere nasıl kolayca ulaşabilirim?” sorusuna yanıt arayarak yola çıkan Armut, yüksek teknolojisi, kaliteli profesyonelleri ve gerçek müşteri yorumları sayesinde hızla büyüyen bir platforma dönüştü. Günümüzde 100 binin üzerinde profesyonele hiçbir reklam harcaması yapmaksızın büyük bir iş ve kariyer imkanı sağlayan Armut, binlerce kullanıcının nakliyattan, tamirata, düğün organizasyonundan fotoğraf çekimine tüm ihtiyaçlarına çözüm oluyor. 2016’nın ilk yarısında 3,2 milyon dolarlık yeni bir yatırım alarak aldığı toplam yatırımı 4,2 milyon dolara yükselten Armut, bu yatırımla yeni bir ivme yakaladı. Armut, bu yatırımın ardından 30 kişilik ekibini büyütürken pazarlama çalışmalarını hızlandırdı. Yatırım, şirketin yurtdışı açılımını da daha ciddi değerlendirecek gücü bulmasını sağladı.
TEKNOFIX, MÜŞTERİSİNİN MÜŞTERİSİNİ MEMNUN EDİYOR
Teknofix, müşterilerinin tüm saha operasyonlarını üstlenen ve gerekli süreçleri uçtan uca oluşturup verimli ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayan bir girişim. Her ay müşterilerinin on binlerce bireysel ve kurumsal abonesine hizmet sunan Teknofix, tüm çalışmalarında kendi bünyesindeki tescilli teknolojilerini kullanıyor ve gerçek zamanlı raporlama yapıyor. Türkiye’nin her yerini kapsayan Teknofix’in başarısı, müşteri odaklı olarak geliştirdiği süreç yönetimi sayesinde müşterilerinin aboneleri ile olan ilişkilerinin sorunsuz ve kesintisiz bir biçimde sürdürülmesini sağlamasından kaynaklanıyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan mükemmelleştirilmiş müşteri deneyimi sayesinde hem abonelik süreçleri kesintiye uğramıyor hem de yeni abonelerin entegrasyonu kolaylaşıyor. Teknofix, sahada kurulum ve teknik destek hizmetleri; ürün garanti destek hizmetleri; acil durum yedek ürün depolama hizmeti; kampanyalı ürün teslimatı; Wi-fi sorun tespiti ve teknik destek hizmetleri; sözleşme toplama ve dijitalleştirme hizmetleri başlıkları altında hizmetler sunuyor.
HYPE, KENDİ GELİŞTİRDİĞİ ARAÇLARLA MEDYADA BÜYÜYOR
Geçen sene Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye’de üçüncü ve EMEA bölgesindeki Fast500’de de 17’nci olan performans ajansı Hype, kendi geliştirdiği analiz ve pazarlama araçları olan Incognito, Predi ve Eventy ile sektörel analizler yapıyor, iş ortaklarının verilerini yorumluyor ve verideki anormallikleri anlık olarak tespit edebiliyor. Bunu, bir tür veri bilimi uygulaması olarak değerlendirmek mümkün ki bu, yapılan işin değerini yükseltiyor. Şirketin geliştirdiği araçlardan Incognito, Google’da günlük olarak 90 bin anahtar kelimeyi takip ederek kelime, marka ve sektör bazında değişiklikleri analiz edip rekabetin nasıl değiştiğini inceleyebilmeyi sağlıyor. Incognito, bu analizi yalnızca organik sonuçlar için değil arama reklamları için de gerçekleştiriyor. Böylece, müşterisi olan şirketlerin rakiplerinin reklamlarının hangi kelimede, kaçıncı sırada ve hangi metinlerle yer aldığını analiz edebiliyor. Incognito, Hype’a iş ortaklarının arama motoru yatırımlarını daha doğru konumlandırabilmeleri için sektörel içgörüler sunuyor. Bir tahminleme aracı olan Predi ise, var olan Google Analytics verisini inceleyip markaların performans ve dijital pazarlama metriklerinin zaman içinde nasıl değişeceğine dair öngörüler sağlıyor. Örneğin, belirli bir ürün kategorisindeki gelir değişimleri Predi ile önceden tahmin edilerek dönemsel kampanya fırsatları yakalanabilir. Hype’ın geliştirdiği en yeni araç olan Eventy ise, iş ortaklarının dijital varlıklarından gelen veriyi yüksek sıklıkta analiz edip geçmişteki modellerle kıyaslamasını sağlıyor. Veride, belirlenen sınır değerlerini aşan bir değişim görüldüğü takdirde bu, ilgili kişilere uygulama üzerinden anında raporlanıyor. Eventy ayrıca, bir konsol gibi çalışarak Hype iş ortaklarının görmek istedikleri metriklere göre özelleştirebildiği bir raporlama ara yüzü olarak da kullanılabiliyor. Hype Kurucusu Sarper Danış, başarı formülleri konusunda “Hızlı büyümemizin anahtarı iş ortaklarımıza her zaman en üst düzey hizmet sağlamak oldu. Türkiye’nin lider marka ve kurumlarının, satış ve pazarlama faaliyetlerinde aktif rol üstlendik ve iş sonuçlarına fayda sağlamayı ilke edindik. Bu kadar zorlu bir görevi hakkıyla yerine getirebilmek için genç, dinamik ve sürekli daha iyisini başarmaya istekli bir ekip oluşturmaya çalıştık. Şirket kültürünü bu anlayışa göre kurguladık ve tüm çalışma arkadaşlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerini ön planda tuttuk. Başarı ve kazancın emek veren herkesle paylaşıldığı bir ortam oluşturmaya da özen gösterdik” şeklinde konuşuyor.
ARD GRUP BİLİŞİM, DEĞERE ODAKLANIYOR
ARD Grup Bilişim, büyümesini, teknolojik yeniliklerin ve değişimin süreklilik kazanması ile bilişim sektörü yönetiminin artan önemi üzerine inşa ediyor. Şirketin organizasyonunda, sektörün temel yapısı olan bilgi sistemleri, planlama, kontrol, analiz ve karar verme süreçleri için bilgi toplama, muhafaza ve yayma amacıyla birlikte çalışan ve kurumlarda stratejik karar alma sürecine yardımcı olan unsurlar (donanım, yazılım, insan) grubu yer alıyor. İşletmelerin faaliyetlerinde sürekliliği sağlamaya odaklanan şirket, bu doğrultuda sektörüne yönelik teknolojik yeniliklerin ve değişimin beraberinde getirmiş olduğu eğitim, ulaşım ve üretim gibi pek çok alanda verimlilik sağlayan akıllı teknolojiler doğrultusunda farklılaşan ihtiyaçlara da cevap vermeyi hedef ediniyor. Grup sürekli gelişen teknolojilerin, birbirleriyle iç içe geçmiş uygulama alanlarında uçtan uca çözümler üretmeyi de sürdürüyor. 2006 yılından beri Türkiye ve dünya pazarında büyük iştiraklerde bulunan şirketlerin bir kurumsal kimlik altında bir araya gelmesiyle oluşturulmuş olan ARD Grup, özellikle bilişim ve sağlık alanlarında köklü geçmişleriyle yerel ve yabancı pazarlar da güven kazanmayı başarmış durumda. Günümüzde Bilişim, Sağlık, Savunma, Enerji, İnşaat ve Danışmanlık ana başlıkları altında toplanan Holding şirketlerinin oluşumunda, söz konusu faaliyet alanlarının eşik değeri yüksek, teknoloji gerektiren ve Türkiye genelinde makro düzeyde değer sağlayacak hizmetler olması gözetiliyor.
PEAKUP: MICROSOFT’UN BULUT İŞ ORTAĞI
PeakUp, Microsoft’un “En İyi Bulut Teknolojileri İş Ortağı” unvanına sahip olan ve 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında üst üste bu ödüle layık görülmüş tek teknoloji şirketi. Bünyesinde 7/24 destek ekibi barındıran PeakUp, Cloud Solution Provider yetkisi ile Microsoft lisanslarını doğrudan globalden temin ederek firmalara maliyet avantajı sunuyor. Bu kapsamda Office365, Azure, EMS ve IoT, Yazılım, Eğitim, İnsan Kaynakları hizmetlerini kullanarak geliştirdiği çözümler ile şirketlerin maliyetlerini düşürerek çalışanların üretkenliğini artıran katma değeri yüksek projelere imza atan PeakUp, bulut teknolojilerine yönelik Microsoft’un 16 yetkinlik alanında Gold Partner konumunda. Şirket bunun yanısıra 8096 sayılı Resmi Gazetede de beyan edildiği üzere ana faaliyet alanı olarak Bulut Teknolojilerini belirten ilk Türk markası.
INSIDER, KAMU PROJELERİYLE BÜYÜYOR
Uluslararası ve yerel markalara hizmet veren İnsider, kurumların ve kişilerin hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunmak ve onlara değer katmak üzere kurulmuş bir şirket. Seçilmiş müşterilerine uzun vadeli ilişkilerle daha kaliteli hizmet verme anlayışını benimsemiş ve sonuç odaklı çalışmayı amaç edindiğini belirten şirketin referansları arasında, Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, Emlak Konut, TRT, PTT, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNESCO ve Türkiye Voleybol Federasyonu yer alıyor.
OBILET, BİLET BULMAYI VE ALMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR
Kullanıcıların bütçelerine uygun otobüs biletini ararken hayatını kolaylaştırmak için kurulmuş online otobüs bileti satın alma sistemi oBilet, internet sitesi ve mobil uygulamaları sayesinde, otobüs bileti sorgulayıp, tüm seçenekleri bir arada görmeyi ve otobüs biletini oBilet üzerinden çevrimiçi olarak satın almayı sağlıyor. Bu işlemlerin hiçbiri için tüketiciden komisyon almayan oBilet, Canlı Destek’ten 7/24 yardım sunarak kullanıcının sorun yaşamasını engelliyor.
TRIO MOBIL, IOT İLE UNICORN OLMA PEŞİNDE
Araç takip sistemleri ve nesnelerin interneti (IoT) alanında teknoloji üreten Trio Mobil Deloitte Teknoloji Fast 50 listesinde yer alan tek IoT şirketi. Trio Mobil, 2011 yılında genç girişimciler Nevzat Ataklı ve Barış Özdemir tarafından nesnelerin interneti (IoT) alanında büyüme hedefiyle kurulan bir girişim. 2011-2016 yılları arasında 15 kat büyürken bu sürede yaptığı üç farklı proje için TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği aldı. Şirketin başarısının temelinde sağlam bir ekip çalışması, inovasyon kabiliyeti, güçlü ürün gamı ve vizyonları olduğunu söyleyen Trio Mobil CEO’su Nevzat Ataklı “En büyük hedefimiz, Türkiye’den yurtdışına teknoloji ihraç eden saygın ve tanınan bir Türk firması haline gelmek. Teknoloji geliştirme kabiliyeti, iyi teknoloji ve ürünlere sahip olmak bizim için çok önemli. Özellikle hayal ve hedeflerde büyük düşünmekten yanayız. Neden Türkiye’nin ilk teknoloji Unicorn’u Trio Mobil olmasın? Küçük imkanlarla çıktığımız bu yolda önemli başarılar elde ettik. Şu an elimizde daha büyük imkanlar var. Bu nedenle çok daha fazlasını başarmaya odaklıyız” şeklinde konuşuyor. 20 kişilik Ar-Ge ekibine sahip olan Trio Mobil, 2018 için 1 milyon dolar civarında Ar-Ge bütçesi oluşturmuş durumda.
RK SOFT’UN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
Mekânsal karar destek sistemleri, coğrafi altyapı sistemleri ve coğrafi bilgi sistemleri projelerinin üretilmesi alanlarında faaliyet gösteren RKSoft Mühendislik Bilgisayar Programlama Limited Şirketi, kurulduğu 2009 yılından bu yana coğrafi bilgi sistemleri (CBS) alanında yurt içinde ve yurt dışında geliştirilen büyük projelerde çalışıyor. Bilgisayar Grafikleri, Coğrafi Veri Tabanları, Derleyici Tasarımı konularında deneyimli olan ekibin bir araya gelmesi ile kurulan şirketin “Büyük yazılım sistemlerini gerçekleştirmek için dışarıya bağımlı olmamalı” fikrinden yola çıkılarak geliştirdiği MapCodeX CBS ürün ailesi, 6000’in üzerinde bilgisayarda, yurt içinde ve yurt dışında bir çok projede kullanılıyor. Misyonunu CBS teknolojisini kullanarak kurum/kuruluşlar için hızlı ve pratik çözümler üretebilmek, CBS teknolojisini kullanıcılara sunabilmek ve konusunda uzman firma, kurumlarla iş birliği içinde çalışmak şeklinde belirleyen RKSoft’un en önemli önceliklerinden birini bilgi güvenliği oluşturuyor.
HİTİT BİLGİSAYAR HİZMETLERİ: 23 YAŞINDA VE HIZLI BÜYÜYOR
Türkiye’nin havayolu ve seyahat yazılım firması Hitit Bilgisayar Hizmetleri, dört kıtadaki 30’a yakın iş ortağına sunduğu yazılım hizmetleri ile her yıl 65 milyonun üstünde yolcunun seyahat etmesini sağlıyor. Hitit Bilgisayar Hizmetleri CEO’su Nur Gökman, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve bu alandaki inovatif çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Seyahat aracı olarak hava taşımacılığını tercih eden yolcuların dünyanın dört bir yanına yüzde 100 Türk teknolojisi ile uçtuğunu bilmek bizler için büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı” diyor. Hitit’in başarılı çalışmaları, Deloitte Teknoloji Fast 50 listesinde yer almasını sağlamanın yanında Doğu Avrupa’nın En İyi Havacılık Yazılım firması seçilmesini ve aynı zamanda yazılım çözümü Crane BPI (İş Performans İndeksi) ile en iyi havayolu raporlama sistemi ödülünü de kazanmasını sağladı. İngiltere merkezli yayın kuruluşu AI Global Media – Industry Insight Magazine tarafından düzenlenen ödül programından da bu iki ödülle döndü. Geçen aylarda düzenlenen Bilişim 500 ödüllerinde de Türkiye’nin yazılım ihracatçısı şirketleri arasında ilk 10’a giren Hitit’in eylül ayında İstanbul’da düzenlediği toplantıda global şirket kimliği açıkça göz önüne serildi. Türkiye’de faaliyet gösteren Pegasus ve Onur Air gibi şirketlerin yanı sıra Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) de katılımıyla düzenlenen toplantıya katılan Hitit iş ortaklarının faaliyet gösterdiği ülkelerin Almanya, Irak, Mısır, Namibya, Nijerya, Suudi Arabistan, Ürdün, Tanzanya ve Tunus şeklinde uzun bir liste oluşturması, Hitit’in global kimliğini ortaya koydu.
LOGSIGN, SICAK GÜVENLİK GÜNDEMİ İLE İKİNCİ KEZ LİSTEDE
Logsign CEO’su Veysel Ataytür, kuruluşun 20132016 yılları arasında cirosunda kaydettiği muazzam büyümenin ardında, müşterilerini ve sürekli gelişen, değişen siber güvenlik ihtiyaçlarını çok iyi anlayarak, günceli takip ederek, en doğru çözümü en hızlı ve en uygun şekilde sunmalarının yattığını belirtti. Ataytür, “2010 yılında kurduğumuz şirketimizi her yıl daha da büyüterek yeni başarılara imza atmak oldukça gurur verici. Siber güvenliğin daha zeki, daha kolay ve daha ulaşılabilir olması için çıktığımız bu yolda tüm paydaşlarımızla iyi birer takım arkadaşı olmaya, müşteri memnuniyetini yüksek tutmaya çok önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde orta ve büyük ölçekli güvenlik operasyon merkezleri için yenilikçi, kolay ve otomatize çözümler üretmek ve yurtdışı faaliyetlerimizi hızlandırmak için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.
2005 yılında ilk e-imzayı üreten E-GÜVEN, yenilikçi ve fayda odaklı ürünleriyle hayatı kolaylaştırıyor. Ayda 500.000 mobil imzalama ve 25 milyon doğrulama işlemi gerçekleştiren E-GÜVEN, ıslak imzalı süreçleri elektronik ortama taşıyarak kâğıt ve kargo maliyetlerinde yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilmesini sağlıyor. Standart bir şirkette imza süreci ortalama 3 günde tamamlanabilirken, e-imza ile entegre uygulamalarla ise bu süre 1 saate düşüyor. E-imzanın kullanabileceği yeni platformlar oluşturarak bireylere ve kurumlara yenilikçi hizmetler sunan E-GÜVEN; Signtific, Jet Onay, Tasdix, Pikzum, Belgepro, İmzala-Gönder gibi birçok uygulamayı hizmete sunmuş bulunuyor. E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun “Dijital dünyada kurumlara ve bireylere; güvenlik, tasarruf, hız, kolaylık ve konfor sunuyoruz. E-dönüşümün merkezinde yer alan e-imza ile zaman ve mekân sınırlamalarını ortadan kaldırıyoruz. Dinamik ve yenilikçi yapımız sayesinde, çok hızlı bir şekilde ihtiyaçlara dokunan yeni iş modelleri oluşturabiliyoruz. Sunduğumuz ürün ve hizmetlerimiz ile e-dönüşüme öncülük ediyor ve farkındalık oluşturuyoruz” diyor.
Savunma sanayi alanında teknoloji üreten ASELSAN, Deloitte Teknoloji Fast 50 listesinde Big Star ödülü ile yer aldı. Bu sene 42’nci yaşını kutlayan savunma teknolojileri, elektronik cihaz ve sistem geliştiricisi Aselsan, altı Ar-Ge merkezi ve 3 bin 74 Ar-Ge personelinden gelen dikkat çekici bir güce sahip. Şirketin, 85 milyon doları özkaynaklarına ve 334 milyon doları da dış kaynaklara dayanan toplam 419 milyon dolarlık Ar-Ge’si şirketin güçlü kalmasını sağlayan önemli bir etken. ASELSAN’ın kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetleri, cirosunun ortalama olarak yüzde 7’sini oluşturuyor. Ar-Ge’ye ayrılan bu pay, ASELSAN’ın vizyonu ile yakından ilgili. ASELSAN, küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olma vizyonunu benimsiyor. Bu vizyon ve Ar-Ge gücünün birleştiği noktada çok önemli bir ürün portföyü ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunuyor.
ASELSAN aynı zamanda günümüzde, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiş durumda. ASELSAN, dünyanın en büyük savunma sanayii kuruluşları listesinde 2017 yılı itibariyle 57’nci sırada yer alıyor. Listeye 2006 yılında 93’üncü sıradan giren ASELSAN, üslendiği projeleri ile başarı grafiğini giderek yükselterek 2016 yılında 58’nci sırada yer edinmişti. ASELSAN, Fortune 500 Türkiye listesinde 41’inci sırada yer alırken, bir önceki yılki listede yer aldığı 54’üncü sıraya göre önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. ASELSAN, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ISO 500’de de 20’nci sırada yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı bir anonim şirket kimliğini taşıyor. ASELSAN net kârını 2017’nin üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre bir buçuk kat artırarak 389,1 milyon liraya ve satış gelirlerini de neredeyse iki kat artırarak 2,1 milyar liraya yükseltti. Dokuz aylık sonuçlarda da, net kâr geçen bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 214 artarak 828,2 milyon liraya ve satış gelirleri de yüzde 167 artarak 3,4 milyar liraya çıktı. Bu dönemde, toplam satışların yüzde 86’sını oluşturan yurtiçi satışlar yüzde 61 artışla 2,9 milyar lira, yurtdışı satışlar yüzde 54 artışla 500 milyon lira oldu.
İNNOVA, 12 DEFA DELOITTE TEKNOLOJİ FAST 50’DE YER ALAN TEK ŞİRKET
İnnova, 12’nci kez Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda yer almayı başararak, bu segmentte önemli bir ilke imza atan tek şirket oldu. Bir Türk Telekom iştiraki olan İnnova Bilişim Çözümleri, farklı teknolojilerde bilgi birikimine sahip bin kişiyi geçen uzman kadrosuyla telekomünikasyon, finans, üretim, kamu ve hizmet sektörleri başta olmak üzere her sektördeki kuruluşun bilişim alanındaki tüm ihtiyaçlarına uçtan uca anahtar teslim çözüm sağlıyor. 1999’da kurulan İnnova, kendi kaynakları ile ürettiği çözümlerini dört kıtada 36’dan fazla ülkeye ihraç etmeyi başarmış bir şirket. İnnova, faaliyetlerini İstanbul ve Ankara’daki merkez ofisleri ve 12 farklı şehirde yer alan destek ofisleri üzerinden sürdürüyor. 12 yıldır listede olmasının yanı sıra “Big Star” kategorisinde “En İyi Performans Gösteren Şirket” ödülüne de layık görülen Innova, kaydettiği büyüme performansıyla ‘Büyükler Ligi’ olarak da bilinen ‘Big Star’ kategorisinde en iyi performansı gösteren şirket olarak liderliğini pekiştirdi. İnnova Genel Müdürü Aydın Ersöz, “Türk Telekom’un da katkısıyla büyümemizi kararlı adımlarla sürdürürken, farklı sektörlerdeki şirketlerin dijital dönüşümüne katkı sağlamaya da devam ediyoruz. Tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiğimiz İnnova çözümlerinin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada birçok alanda başarıyla kullanılıyor olması da bizleri ayrıca gururlandırıyor. Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programında 12’nci kez yer almamız da bu kararlılık ve istikrarın önemli bir göstergesi. Bunun yanı sıra, bu yıl Big Star kategorisinde layık görüldüğümüz ‘En İyi Performans Gösteren Şirket’ ödülünü de İnnova’nın endüstriye kattığı değeri pekiştiriyor. Gelecek yıl da bu istikrarı sürdürmek ve Deloitte Fast 50’den yine ödüllerle dönmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullanıyor.