Isıtma ve soğutma sektörünün öncülerinden Vaillant Türkiye 2017 finansal sonuçlarını açıkladı. Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel ve Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, Türkiye’de 25.inci yılını dolduran Vaillant’ın 2017 yılında ana iş kolları olan kombide, tarihlerinde ilk kez 100 bin adet sınırını aştıklarını açıkladı. Cirosunu TL bazında %51 büyüten Vaillant Türkiye, 2020 yılı için belirlediği “Cirosunu ikiye katlama” hedefini de öne çekti.
Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel, konuşmasına Vaillant Group hakkında bilgi vererek başladı: “Dünya çapında 60’ın üzerinde ülkede 8 markasıyla faaliyet gösteren Vaillant Group, 12 binin üzerinde çalışanı istihdam ediyor.
Türkiye, Avrupa’nın en büyük 3. kombi pazarı
Alper Avdel konuşmasında sektörü değerlendirerek “2017’de kentsel dönüşüm, yenileme pazarı ile şofben, termosifon ve klimalardaki ÖTV indiriminin etkisiyle sektörümüz büyüdü. Sektörde ihtiyaç duyan firmalara sağlanan çeşitli finansman kaynakları ve teşvikler de üretime ve sektörel büyümeye katkı sağladı. Sektörümüzün yıl sonunda %7-8 civarında büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu büyümeye paralel olarak kombi pazarının da yıllık 1 milyon adedi aşmasını bekliyoruz.” dedi.
Avdel, Vaillant’ın pazardaki durumu hakkında da şu bilgileri verdi: “Vaillant Group içerisinde 3. büyük kombi pazarına sahip olan, ciro ve personel sayısı açısından da ilk 3 ülke arasında yer alan Vaillant Türkiye olarak, 2017’de yüksek verimli ve yenilenebilir ürünlerimizle sektörde fark yaratmayı başardık. Yüzde yüz tüketici memnuniyeti doğrultusunda; çevre dostu ve enerji tasarruflu ısıtma, sıcak su ve soğutma sistem çözümlerinin yanında yenilenebilir enerji kaynaklı ürünler, enerji verimliliği danışmanlığı, kaskad yoğuşmalı ısıtma çözümleri ve sistem otomasyonu; yenilenebilir enerjiler ve konvansiyonel sistemlerin beraber kullanıldığı hibrid sistemlere odaklandıklarını da belirten Avdel, 2018’de de yolumuza aynı hızla devam edeceğiz. 2018 yılında büyük kapasiteli sistem çözümleri, yenilenebilir enerji ürünleri ve VRF klima alanında büyümeyi hedefliyoruz” dedi.
“Yoğuşmalı cihazlar ile Türkiye’nin kazancı 1 milyar dolar olacak”
Avdel yoğuşmalı kombi satışlarının enerji-maliyet açısından ülke ekonomisine ve tüketiciye etkileri hakkında da bilgi verdi. Yoğuşmalı kombilerin konvansiyonel kombilere göre yüksek oranda enerji tasarrufu sağladığını ve doğa dostu olduğunu belirten Avdel, şöyle devam etti: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre; 2016 yılında Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı 16 milyar dolardır. Bu tutarın %25’inin hane halkı tarafından evlerde kullanıldığı öngörülmektedir. Hermetik baca teknolojisi ile ortam havası yerine dış havayı kullandığı için daha güvenli olan, daha düşük Nox seviyesi ile çevre dostu olan yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanıldığında, evin izolasyon ve coğrafi konumuna göre %25-35’ e varan doğalgaz tasarrufu sağlanabiliyor. Bu da, hane başına ısıtma giderinin yıllık 500 TL civarında düşmesi anlamına geliyor. 2018 Nisan ayında devreye girmesi beklenen ErP yönetmeliği doğrultusunda, teorik olarak tüm haneler yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanırsa, Türkiye’nin yıllık 1 milyar dolarlık enerji harcamasının içeride kalmasını bekliyoruz.”
Kayaoğlu: 2017’de %51’lik büyüme ile 25 yıllık tarihimizin rekorunu kırdık
Türkiye’deki hızlı büyüme ile ilgili memnuniyetini dile getiren Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu da başarılı performanslarıyla ilgili şunları söyledi: “2017 yılı Ciromuzu %51’lik büyüme ile 370 milyon TL’ye ulaştıracağız. Bu performans Euro bazında %22’lik bir büyümeye tekabül etmektedir. Bu başarılı sonuçla 2020 yılı için belirlediğimiz “ciromuzu ikiye katlama” hedefimizi bir yıl öne çekmiş olduk. 2018 yılında ErP’ye geçişle birlikte pazarda büyüme bekliyoruz. Biz de bu değişimi iyi yöneterek Euro bazında minumum yüzde 10’luk bir büyümeyi hedefliyoruz.”
Kayaoğlu toplantıda ayrıca Vaillant Türkiye’nin 2017 yılında yoğuşmalı kombi pazarında %80, şofbende %57, panel radyatörde %30, klimada %16 ve ısı pompasında %5 büyüme kaydettiğini belirtti. “Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde doğalgazın yeni girdiği şehirlerde üstün performans sergiledik. “dedi.
ErP geçişine en hazır firmalardan biriyiz
2016 sonu ve 2017’de pazara sundukları 2 yeni yoğuşmalı ürünle “Yoğuşmalı Ürün Ailesini” tamamladıklarını da söyleyen Kayaoğlu, yeni ErP (Enerji ilişkili ürünler) yönetmeliğine hazır olduklarını da belirtip şöyle devam etti: “Global bir firma olmamız nedeniyle Avrupa’da 2015 yılında gerçekleşen ErP’ye geçiş sürecini yakından deneyimleyip, ürün gamımızı bu süreci en etkin şekilde yönetecek hale getirdik. Hali hazırda ürün gamımızda var olan yoğuşmalı ürünlerimiz ile tüketiciye hizmet veriyoruz ve işimizin yüzde 75’ini yoğuşmalı ürünler oluşturuyor. Bunun yanı sıra iş ortaklarımıza bu yeni uygulamalara hazır hale gelebilmeleri için eğitim programımızla destek veriyoruz.”