Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte rekor oranda büyüdüğünü belirterek, “Yıl sonunda yüzde 7 civarında bir büyüme de Türkiye için sürpriz olmayacak.” ifadesini kullandı.
Zeybekçi, yazılı açıklamasında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Nisandan bu yana uluslararası kuruluşların büyümeye yönelik tahminlerini artıracağını ve Türkiye’nin 3. çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacağını vurguladığını hatırlatan Zeybekci, “Bugün Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 11,1 ile rekor oranda büyüyerek bu tahminlerimizin doğruluğunu ortaya koymuştur.” ifadesini kullandı.
Zeybekci, üçüncü çeyrekte Türkiye’nin, Çin’in büyümesinin 4,3 puan daha fazlasını yakaladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bu oran kimsenin beklediği bir şey değildi. IMF, Dünya Bankası ve diğer kuruluşlar ikinci, üçüncü defa revize etmelerine rağmen büyümemizle ilgili tam anlamıyla isabetli bir tahminde de bulunamadılar. Daha doğrusu Türkiye’nin büyümesini tahmin edemediler. Onun için Türkiye’nin büyümesi herkesi memnun ediyor, bizi de memnun ediyor. Çünkü Türkiye olarak biz her yıl 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza, kardeşimize iş yaratmak zorunluluğu içinde olan bir Türkiye olarak, ortalama olarak yüzde 6’lar seviyesinde devamlı sürdürülebilir bir şekilde büyümemiz gerekiyor. Bu büyümeyi de inşallah son 1 yıldan beri gerçekleştiriyoruz ve bu büyümeyi de önümüzdeki dönemde de gerçekleştirebilmek tabii ki çok önemli.”
“İhracat önemli bir çıpa oldu”
Ekonomi Bakanı Zeybekci, üç çeyrek ortalama büyümenin yüzde 7,37 olduğunu aktararak, “Bu 7,37’lik büyümemize bakacak olursak, büyümenin 2,78 puanı ihracattan, 3,76 puanı ise yatırımlar ve net ihracat toplamından kaynaklandı. Bu son derece olumlu. Türkiye’de iç piyasada gerek üretimi gerekse istihdamı canlı tutan ihracat bizim için çok önemli bir motor oldu, çok önemli bir çıpa oldu.” ifadesini kullandı.
Uluslararası kuruluşların Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerine değinen Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Son tahminlerinde IMF, Dünya Bankası, OECD, Avrupa Birliği, Standard&Poor’s, Fitch, Moody’s, Türkiye ile ilgili negatif söylemleri dikkate alınarak fiyatlandırıldı ve Türkiye’nin maliyet ödemesi istenildi. Üç defa Türkiye ile ilgili tahmin yapıp da bunları tutturamadılar. Türkiye’de, Türk ekonomisini elinde tutan, Türkiye’nin büyümesini, ihracatını, yatırımlarını her alanda bunları birebir yaşayan Türkiye’deki ekonominin aktörleri, hükümet yetkilileri, Başbakanı ve bakanlarının söyledikleri bundan sonra daha çok dikkate alınmalıdır. Ekim ayında ‘Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 9,6 ve daha yukarı bir oranda, belki de iki haneli büyüyebilir’ dediğimde sağda-solda birilerinin bıyık altından güldüklerini biliyorum. Şimdi her birinin tek tek gerçekleşiyor olması, bizleri tabii ki Türkiye için mutlu ediyor.”
Türkiye’nin bu yıla ilişkin Orta Vadeli Program’daki (OVP) büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğunu hatırlatan Zeybekci, “Türkiye, son çeyrekte yüzde sıfır bile büyüse ki böyle bir şey teknik olarak mümkün değil, OVP’deki hedefe çok yakın. Son çeyrekte yüzde 0 büyüme olsa bile Türkiye yıllık yüzde 5,4 büyümüş olacak. Biz, son çeyrekte yüzde 5 büyürsek yüzde 6,7-6,8 seviyesinde büyüyebiliriz. Bu yıl sonunda yüzde 7 civarında bir büyüme de Türkiye için sürpriz olmayacaktır.” görüşüne yer verdi.