Başkent Dakar’daki havalimanı açılışına, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, Gine-Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Türk firmaların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Dakar’da 2008’den bu yana bitirelemeyen ancak Türk firmalar Summa ve Limak’ın 8 ayda tamamladığı yeni havalimanı aynı zamanda Senegal’de bağımsızlıktan sonra faaliyete geçen ilk havalimanı olma özelliği taşıyor.
Dakar’ın yeni kentleşme projesi kapsamında şehre 40 kilometre mesafede inşa edilen 3 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanının Afrika’yı Avrupa’ya bağlayacak geçiş noktası olacağı tahmin ediliyor.
Hac terminali, başkanlık pavilyonu, taksi yolu, kontrol kulesi, yangın binası, 50 bin ton kapasiteli kargo terminali de proje kapsamında yer alıyor.
8 yıldır bekliyordu, 8 ayda tamamlandı
Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Summa’nın 2013’te Ekvator Ginesi’nde yaptığı kongre merkezini beğenerek aynı kongre merkezinden Dakar’a da istediğini söylemiş ve projenin tamamlanması için 1 yıl vermişti.
Ancak şirket, kongre merkezini 11 ayda tamamlayınca, Afrika çapında büyük ilgi çekmişti. 2014 Frankafoni Zirvesi’nin de yapıldığı kongre merkezinin kısa sürede tamamlanması Afrika’da büyük yankı uyandırmıştı.
Ülkedeki faaliyetlerine devam eden Summa’ya 2016’da Suudi Arabistanlı bir şirket tarafından 2008’den bu yana tamamlanamayan Blaise Diagne Havalimanı inşaatının bitirilmesi teklif edilmişti.
Teklifi Limak iş birliğiyle kabul eden Summa, projeyi Nisan 2016’da devralarak inşaata Eylül 2016’da başlamıştı.
“25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak”
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, açılış töreni öncesi Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Senegal ve bu coğrafyadaki ölçeğe göre 42 bin metrekare kapalı alanı olan bu terminalde toplamda 10 milyon yolcuya hizmet verecek olan bu havaalanının çok önemli olduğunu kaydeden Arslan, “Burayı 25 yıl boyunca Türkler işletecek, 25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak. Bayrak dalgalandırmanın, artık askeri olarak bir yerlere gidip bayrak asmanın ötesine geçtik. Ekonomik olarak bayrak dalgalandırmak çok önemli. Bu, ekonomik büyümenin de başka coğrafyalarda yayılabilmenizin de göstergesi.” diye konuştu.