Hitachi’nin endüstriyel internet plaformu Lumada’nın ilgi çekici bir hikayesi var. Hitachi, sosyal inovasyon işini yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği çabanın parçası olarak müşterileri ile işbirliklerini geliştirmek ve güçlendirmek üzere Avrupa’daki Hitachi Sosyal İnovasyon Forumu 2017 Milano etkinliğini düzenledi. 2020 mali yılında satışlarını şu andaki 1,2 milyar dolarlık düzeyinden 1,5 milyar dolara yükseltmeyi hedefleyen Hitachi, bunu yaparken İtalya’nın yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sunma taahhüdünde bulunuyor.
Hitachi, bunu yaparken İtalya’nın karşı karşıya olduğu problemlerin farkında olduğunu ve bunlara karşı çözüm üretmeye istekli olduğunun güçlü işaretlerini veriyor. Artan sağlık maliyetleri ile mücadele bunun bir boyutunu oluştururken diğer yanda enerji verimliliğinin yükseltilmesi, kamu ulaşım hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi gibi konular bulunuyor. İtalya’nın sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için kapsamlı altyapı yatırımları ve teknoloji inovasyonlarını gündemine aldığı bir dönemde gelen Hitachi inisiyatifi, nesnelerin interneti yardımıyla verimliliği artırırken su ve enerji gibi kamusal altyapıları da iyileştirmeyi hedefliyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesi ve verimliliğini yükseltirken sağlık harcamalarının giderek ağırlaşan yükünü azaltmak için teknolojiye ihtiyaç duyulduğundan şüphe eden yok.
İtalya’da artan şehirleşmenin yol açtığı trafik sıkışıklığı ile mücadele için toplu taşımaya yüksek verimlilik katmak için de teknoloji önemli bir araç olarak görülüyor. Bunun yan etkilerinden biri olarak karbondioksit emisyonlarının artan hacminin çevre üzerinde yaratacağı etkiyi sınırlamak için de gözler teknolojiye çevrilmiş durumda. Hitachi, müşterilerinin yönetim sorunlarını çözmeyi ve İtalya’nın sosyal sorunlarını ortadan kaldırmayı hedeflerken, işbirliği içinde yaratma felsefesine dayanarak müşterileri ve yerel iş ortakları ile birlikte IoT platformu Lumada’yı işin içine katan dijital çözümler sunmayı öne çıkarıyor.
Hitachi, 50 yıldan uzun süredir Avrupa’da iş yapmaya ve cirosunun yüzde 11’ini bu coğrafyadan elde etmesine dayanan deneyimini de bu sürece dahil ediyor. Hitachi gelecekte de, cihaz ve sistem verisinden katma değer yaratmak için Lumada’yı iş platformları, deneyimleri ve uzmanlığı ile entegre ederek kullanmayı planlıyor. Bu senaryoda en önemli ayağı, demiryolu sistemleri, enerji, su ve sağlık alanlarında dijital çözümler yaratmak oluşturuyor.
Hitachi Başkanı ve CEO’su Toshiaki Higashihara, Hitachi’nin operasyonel teknoloji ve bilgi teknolojisi alanındaki deneyimini kullanarak Lumada’yı global olarak sunmaya başlayacaklarını ve IoT çağının inovasyon iş ortağı olmayı planladıklarını kaydediyor. İtalya toplumunun ve müşterilerinin sorunlarını çözmek için dijital çözümler yaratmanın ve sunmanın mümkün olduğunu söyleyen Higashihara, Hitachi’nin IoT, robotik ve yapay zekayı da kapsayan dijital teknolojileri ile demiryolu, sağlık ve endüstriyel cihaz alanlarını birleştirmek istediklerini kaydediyor.
Hitachi Data Systems, Pentaho ve Lumada’nın oluşturduğu Hitachi Vantara yapısı altında, adını aydınlatma (illuminate) ve veriden (data) alan Lumada’nın özel bir yeri var. Lumada, fiziksel varlık özelliklerinin de yer aldığı bir dijital varlık avatarına dönüştürerek fiziksel dünya ile sanal dünya arasında bağ kuruyor. Bu şekilde fiziksel varlığın özel bir dijital görüntüsünün yaratılmasının ardından kullanıcılar varlık avatarlarını hem veri geçmişini kontrol etmek hem de harekete geçmek gerektiğinde varlığın güncel konumundan haberdar olabilmek için kullanabiliyor. Bu şekilde Lumada görselleştirme, uygulamalar, veri sorgulama servisleri, alarmlar ve analitik için kullanılabilecek bir sistem ortaya çıkarıyor.
Hitachi’nin Vantara tarafındaki gücü, teknolojisinden çok elde ettiği iş sonuçlarından kaynaklanıyor. The European House Ambrosetti CEO’su Valerio de Molli, Hitachi’nin finans, çevre, insan kaynakları ve eğitim tarafındaki verilerinin İtalya’nın üzerinde performansına işaret ederek “İtalya bu performansı sergileyebilseydi, şu anda nerede olurdu” sorusunu soruyor. Bu soru, sosyal inovasyonun pazarlama tarafındaki pozitif etkisi olarak karşımıza çıkıyor. İtalyan sınai ortalamasına oranla yüzde 50,4 daha iyi elektrik tüketim performansı ve yüzde 67,5 daha iyi doğalgaz tüketim performansı olunca herkes Hitachi’nin bunun nasıl başardığını merak ediyor. Daha fazla merak edilen ise, Hitachi’nin sağladığı yüzde 2,4’lük verimlilik artışı. Bu da Vantara’yı anlatmaya başlamak için iyi bir nokta sağlıyor.
Hitachi’nin yeni dijital şirketi Hitachi Vantara, müşterilerine ellerindeki verinin tüm potansiyelini kullanarak daha önce elde edemedikleri sonuçlara ulaşmaları konusunda destek olmayı hedefliyor. Yeni şirket, Hitachi’nin operasyonel teknolojiler (OT) ve bilişim teknolojileri (BT) alanındaki sosyal inovasyon alanındaki kabiliyetlerinden yararlanmak üzere, Hitachi Data Systems, Hitachi Insight Group ve Pentaho’nun faaliyetlerini Hitachi Vantara adıyla tek çatı altında birleştirecek. Hitachi’nin OT alanındaki geniş kapsamlı tecrübesi ile BT ürün ve hizmetleri alanında kendisini kanıtlamış yenilikçiliğiyle birleştiren Hitachi Vantara, müşterilerinin karşısına veri alanında bugüne kadar tek bir şirket çatısı altında güçlü bir iş ortağı olarak çıkıyor. Pazara yeni veri odaklı çözümler ve hizmetler getiren Hitachi Vantara, müşterilerinin faaliyetlerine ve topluma yarar sağlayacak somut sonuçlar elde etmelerine yardımcı olacak. Hitachi Vantara, kurumsal şirketlerin veri merkezlerinde, bulutta ve inovasyonda kullandıkları verileri özelinde güvenerek kullandıkları üstün altyapı ve analitik teknolojilerini sağlamaya devam edecek. Yeni şirket, henüz belirli bir kazananı olmayan ve gelişmekte olan IoT pazarında liderliği hedefliyor.
HITACHI ENDÜSTRİYEL IOT PLATFORMUNU GÜÇLENDİRDİ
Hitachi Ltd. ve Hitachi Vantara, Hitachi’nin ilk ticari Lumada nesnelerin interneti (IoT) platformunu kullanıma
sundu. 2.0 sürümüne ulaşan Lumada IoT platformu tamamen güncellenerek; uçtaki ve çekirdekteki endüstriyel IoT konuşlandırmalarını destekleyecek şekilde, gerek yerinde, gerekse bulutta çalışabilir hale getirildi. Yeni yazılım grubu, verilerden hızlı ve kolay bir şekilde içgörüler, tahminler ve öneriler elde etmekte yardımcı olmasının yanı sıra, orta ila büyük ölçekli ortamları destekleyecek şekilde kolaylıkla adapte edilebiliyor. Lumada’nın entegre edilmiş ileri analitik kabiliyetleri ayrıca ölçeklenebilir yapay zeka özellikleri ile iyileştirildi. Lumada IoT platformunun öne çıkan yenilikleri arasında, genel olarak bilinen “dijital ikizler” tanımına Hitachi’nin benzersiz bir yaklaşımı olan “varlık avatarları” bulunuyor.
Varlık avatarları, fiziksel varlıkların ve zengin tanımlayıcı verilerin (meta-data) analitik için dijital bir temsilini sunarak, ticari/endüstriyel varlıklar için dijital bir vekil görevi görüyor ve sağlıkları ile performanslarına dair hızlı, veri odaklı, sürekli güncellenen içgörüler sunuyor. Bu yaklaşım, hayati önem taşıyan sitemlerde iş, makine ve insan verilerine gelişmiş erişim sağlayarak, “kör nokta”ların saf dışı bırakılmasına yardımcı oluyor ve böylece kullanıcılar ölçümlemeden yönetime, oradan da iyileştirme aşamasına daha hızlı ilerleyebiliyor. Hitachi’nin yeni nesil Lumada IoT platformunun mimarisi, esnek, taşınabilir ve bileştirilebilir bir yazılım temeli oluşturmak üzere beş adet büyük katman ile güncellendi. Kapsamlı güvenlik özelliklerine sahip olan platform, yapılandırılmamış veri yüklemeleri için de daha kapsamlı bir destek sunuyor.