Hisse senedi nedir?

By Fortune Türkiye

Sermaye şirketlerinin ortaklarına; ortaklık ve paylarını belirlemek amacıyla verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi denir.

Hisse senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan izinle çıkarılır ve her sermaye şirketi bu hakka sahip değildir. 

Hisse senedi çıkarabilecek kurumlar, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunla kurulmuş kurumlardır. Bu durumların hisse senetleri de SPK denetiminde çıkarılmaktadır. 

Hisse senetleri, bir ortaklığı ve mülkiyeti temsil etmektedir. Şirket işleyişini devam ettirdiği sürece hisse senetleri var olacaktır ve şirket kar ettiği sürece değer kazanacaktır. Sabit bir getirileri yoktur ve şirketin bilanço karına, yatırım kararlarına göre değeri değişkenlik gösterir. Bir hisse senedinin sahibine getirisine ise temettü denmektedir. Temettü miktarı ise hisse senedinin piyasa değerini değiştirmektedir.

Borsada alınıp satılan hisse senetleri, halka arz edilmişlerdir. Yani borsaya kote edilmiş hisse senetleridir. Halka arz edilecek olan hisseler, borsaya kaydettirilir. Bu sayede borsanın, hisse senedini tanıması ve alım–satım işlemlerinin yapılması sağlanır. Bu işlem sayesinde şirkette, kendine gerekli olan kaynakları sağlayarak gelişimini ve büyümesini kolaylaştırır. Şirketlerin büyümesi ve kaynak sağlaması adına, borsalar çok önemli kurumsal piyasalardır.

TTK tarafından nitelikleri belirlenen hisse senetlerinin üzerinde bulundurması gereken bazı noktalar vardır:
Şirketin unvanı,
Ticaret sicil numarası ve tescil tarihi,
Kayıtlı esas sermayesi,
Hisse senedinin nominal değeri ve türü,
Nama yazılı hisse senetlerinde hisse sahibinin adı, soyadı ve ikamet adresi,
İki yetkili imzası bulunmalıdır.

TTK tarafından tanımlanan hisse senetlerinin sahiplerine sağladığı haklar ve getirdiği sorumluluklar da bulunmaktadır. Hisse senetlerinin sağladığı haklar:
TTK m.533’e göre; şirket karından pay alma hakkı,
TTK m.373 – 537’ye göre; şirketin yönetimine katılma ve oy kullanma hakkı,
TTK m.394’e göre; rüçhan hakkı,
TTK m.447’ye göre; tasfiyeden pay alma hakkı,
TTK m.362’ye göre; şirketin faaliyetleri hakkında bilgi alma hakkıdır.

Hisse senetlerinin getirdiği sorumluluklar ise; sır saklama, taahhütleri yerine getirme ve sözleşme şartlarına uyma sorumluluklarıdır. Hisse senetlerinin bulundurduğu hak ve sorumlulukların, borsada alınıp satılması sonucunda el değiştirmesi mümkündür. Buna rağmen borsada hak ve sorumluluk devri yoktur ve borsa dışı alım–satımlarda söz konusudur.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...