Modern sanat akımına yön veren Mimar Antoni Gaudi’nin muhteşem eserleriyle süslü İspanya’nın Barselona şehrindeyiz. Audi AG’nin düzenlediği “Audi Summit 2017” etkinliğinde Audi’nin amiral gemisi Audi A8’in yapay zeka pilotu özellikleriyle ilgi uyandırıyor. Gidiş ve geliş şeritlerinin bariyerle ayrıldığı otoyol ve ana yollarda, 60 km/h’den düşük hızlarda otomobilin kontrolünü ele alıyor olması ise en önemli özelliklerinden. Audi A8, 2018 yılından itibaren üreteceği otomobillerde park pilotu, otopark pilotu, sıkışık trafik pilotu gibi pilotlu sürüş fonksiyonlarıyla da donatılacak. Yeni model, Türkiye’de ise 2018 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulacak. Audi Summit 2017’nin renkli atmosferinde ışık şovları ve dans gösterileri katılımcıları büyülüyor öyle ki, etkinliğin açılış konuşmasını ünlü Amerikan dizisi “The Big Bang Theory”nin nam-ı diğer Raj Koothrappali’si Kunal Nayyar yapıyor. Ardından Audi RS 3 LMS, Audi RS 5 DTM, Audi R8 LMS, Q2, Q5, SQ5 ve SQ7 gibi Audi’nin farklı birçok modeli sahnede boy gösteriyor. Organizasyonun yıldızı ise sahneye en son çıkan Audi A8 oluyor.
Audi’nin yeni modeline yakından baktığımızda, bir önceki modelinde kullanılan geleneksel döner düğme ve dokunmatik ekranını geçmişte bırakarak, gösterge panelinde kullanılan düğme sayısı son derece azalttığını görüyoruz. Model, Audi lazer aydınlatma kullanan çarpıcı HD Matrix LED farlar ve arkada OLED teknolojisinden yararlanan LED şerit aydınlatmalar ile hem gündüz hem de gece dikkati üzerine çekiyor.
ARACIYLA KONUŞAN SÜRÜCÜLER
Modelin dizel motoru, 286 hp güç üretirken, benzinli motoru ise 340 hp güç üretme kapasitesine sahip. Dokunmatik kontrol konsepti ve yeni tasarım diliyle dikkat çeken model, otomatik sürüş için geliştirilen ilk tüketici sınıfı otomobil olma özelliğini taşıyor. Modelin orta konsolunda bulunan AI düğmesi ile aktifleşen sistem ile kalkış, hızlanma, dönüş ve frenler sıkışık trafik pilotu tarafından yönetiliyor. Bu sayede sürücünün sürekli otomobilini kontrol etme ihtiyaçı ortadan kaldırılıyor. Hız 60 km/h’yi aştığında ise bir uyarıyla sürücün otomobilin kontrolünü yeniden devralmasını sağlanıyor. Audi’nin geliştirdiği yapay zekalı (AI) sıkışık trafik pilotu, A8’in satışa sunulduğu ülkelerin yerel mevzuatlarına ve uygulamalarına göre şekillenmesi planlanıyor. Audi A8 aynı zamanda kullanıcı ile konuşabilme özelliğine sahip. Audi Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro bu özellikle ilgili, “Sürücü, otomobilin birçok fonksiyonuna yeni ve doğal ses kontrol sistemiyle kumanda edebiliyor. Varılacak yer ve ortam bilgileri ya araç içi bilgisayarından, ya da LTE hızındaki bağlantı ile bulut üzerinden alınıyor” diyor ve ekliyor: “Büyük oranda optimize edilen navigasyon sistemi de yeni bir özelliğe sahip: Sistem artık kullanılan yolları öğrenerek kendini geliştiriyor. Bu sayede sürücüye aramalarda akıllı tavsiyeler sunuyor.”
İNSAN ROBOT İŞBİRLİĞİNİN SON NOKTASI
Audi A8 tasarım yönünden değerlendirildiğinde ise geniş ve yüksek tek çerçeveli ızgara ile akıcı ve sert hatlara sahip ön kısmı, sportif bir görünüm sunuyor. Sportif bir görünüm öne çıkıyor. Bottaro, modelin en klas koltuğunun sağ arkada yer aldığından bahsediyor. A8 L versiyonunda yer alan opsiyonel dinlenme koltuğu dört farklı ayar seçeneğine ve bir de ayak dayama yerine sahip. Dinlenme koltuğuna oturan yolcu, ön yolcu koltuğunun arkasına entegre edilen ve birçok ayara sahip olan ünite yardımıyla ayaklarını ısıtıp ayaklarına masaj yapabiliyor. Tasarımla ilgili detay veren Bottaro, “Arka koltuktaki yolcular ayrıca ortam aydınlatması, yeni HD Matrix okuma ışıkları ve masaj koltukları gibi birçok fonksiyonu kontrol edebildikleri gibi, ayrı bir işletim ünitesi üzerinden telefon konuşmalarını da gerçekleştirebiliyorlar. Sürücü, bilgi ve eğlence sistemini, geniş ekran üzerinden, parmak uçlarıyla kontrol ediyor. Orta konsol üzerinde yer alan ikinci bir dokunmatik ekran ise klima ve konfor seçeneklerini ayarlamak ve yazı yazmak için kullanılıyor. Sürücü üst veya alttaki ekrandan seçim yaptığında teyit amaçlı olarak bir ses ve titreşim yoluyla uyarılıyor” diyor. Aynı fonksiyon, cam görünümlü düğmelerde de bulunuyor.
Etkinlikte yeni model olduğu kadar otomobil tasarımından, üretime, pilotlu sürüşten, derin öğrenme konseptinde gelinen noktalara kadar farklı pek çok konu da ele alındı. Bu anlamda Audi, tamamıyla dijital ve sürdürülebilir bir yapıya bürünmeye hazırlanıyor. Endüstri 4.0 stratejisini “ilerici olmak” ya da diğer bir adıyla “vorsprung” olarak belirleyen şirket, şehir yaşamı içindeki mobiliteyi yeniden şekillendirmeyi hedefliyor. Bottaro, Audi Summit’te markanın 2025 stratejilerine temel teşkil eden “dijitalleşme”, “sürdürülebilirlik” ve “şehirleşme” ana trendlerine olan yaklaşımlarını ortak bir platformda paylaştığını belirtiyor.
Dijitalleşme platformunda, sanal gerçeklik araçları, müşterilere hayallerinin otomobilini sanal ortamda, interaktif bir şekilde geliştirme imkanı sunuyor. Audi, kişisel mobilite konseptini talebe bağlı ileri düzey çözümlerle geliştirerek 2020 yılına kadar 15 pazara sunmayı planlıyor. Bottaro konuyla ilgili ekleme yapıyor: “Geleceğin üretim tesisleri de bu ağa katılacak. Akıllı Fabrika, bütün üretim adımlarını dijital olarak yeniden senkronize ediyor. Modüler üretim süreçleri, yapay zeka ve insanrobot işbirliği, otomobil üretimini kaynaklar açısından daha esnek ve daha kolay hale getiriyor.” Sürdürülebilirlik ile ilgili şirket 2020 yılına kadar yüksek performanslı üç elektrikli model geliştirmeyi planlıyor. “Temiz fabrikalarda üretilen temiz otomobiller” sloganıyla Audi, Brüksel’de üretilen Audi e-tron elektrikli otomobilleri karbondioksit-nötr hale getirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor.
Audi şehirlileşme konusunda ise pilotlu sürüş ve pilotlu park, kentsel altyapı ağı gibi teknolojiler sayesinde kentsel mobilitenin sürekli dönüşümünde de etkin bir rol oynuyor. Günümüzde şehirdeki trafik yoğunluğunun yüzde 40’ının, park yeri arayan araçlardan kaynaklandığının altını çizen Bottaro, Audi, trafik akış bilgisini, HERE dijital harita sağlayıcısı aracılığıyla diğer araçlardan anonim olarak elde edilen sensör verileriyle birleştiriyor. Bunun sonucunda, çok yakında sürücüleri nokta atışı bir şekilde boş park yerlerine yönlendirmek mümkün olacak. Park yeri arayışında dönüp durmak geçmişte kalırken, trafik yoğunluğu azalacak ve müşteriler bu sayede zamandan tasarruf edebilecek” diyor. Bu uygulama ile hem trafiğin azaltılması hem de sürdürülebilirliğe önemli ölçüde katkıda bulunması düşünülüyor.
“Geleceğin Showroom Konsepti”
Audi Türkiye, geçtiğimiz yıl Londra, Pekin ve Berlin’den sonra “Geleceğin Showroom Konsepti” olarak adlandırılan Audi City’ i İstanbul İstinye Park içinde hayata geçirdi. Showroom sanal ortamda kişinin sayısız kombinasyonda Audi modelini oluşturabildiği ve yine sanal ortamda hem statik hem de dinamik görünümde aracı deneyimlediği bir ortam. Tüm Audi ürün gamını yapılandırma ve görüntüleme olanağı sağlanıyor. Audi bu merkezi yalnızca otomotiv sektörünün geleceğini temsil eden bir yer olarak değil aynı zamanda doğal bir laboratuvar olarak da kullanıyor. Buradan elde ettiği veriler doğrultusunda tüketici eğilimlerini görebiliyor, bu sayede gelecek modellerinin yapılandırmasını sağlayabiliyor. Audi, showroomdaki teknolojik üstünlükleri “müşteri özel odaları” adı verilen konfigürasyon uygulamaları ve alanlarını 2017 yılında tüm yetkili satıcı ağına yaymayı hedefliyor.