Veri bilimci, analist, yazılımcı, sistem mühendisi diye başlayan uzmanlıklar listesi, sayısız sertifika içinde boğulan bilişim camiasında otomobilin üzerindeki plaka kadar alışıldık. Kendisini “Ben Dönerci Serkan Usta” diye tanıtan Serkan Mutlu için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İstanbul’un bildik markası Bayramoğlu Döner’de döner tezgahının başındaki fotoğrafı bu imajı verse de, kurduğu ve geliştirdiği iş modeli ile inovasyondan menü oluşturma aşamalarına kadar Serkan Usta’nın yarattığı iş bambaşka.
Yıllarca etle ilgili farklı alanlarda da çalışmış ve işi öğrenmiş olmasına karşın Mutlu, kendisini baştan beri tutkusu olan döner ile sınırlamış. Bu sınırlama ile birlikte gelen derinlik, şansın yardımı ile globalleşen bir işe dönüşmüş. Serkan Usta’nın danışmanlık ile başlayan süreçte gidilen yerler dünya haritasına dönüşmüş.
Serkan Usta, “Kıbrıs, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, İran, Arabistan, Dubai, Kanada, Çin Urumçi açıldı. ABD’de California ve Boston olmak üzere iki yere ve Avrupa’da Belçika ile Hollanda’ya yatırım yapılıyor. Bunun dışında Türkiye’de İstanbul dışında, Samsun, İzmir, Adana, Bursa, Tekirdağ, Trabzon gibi yerler var” diyor. Kanada’da da Toronto’nun açılma hazırlıkları da sürüyor.
Yer adları ile “dönerci” sözünü birleştirerek kurduğu Maslak Dönercisi ve Etiler Dönercisi, yabancı burger zincirlerinde fark edilen sistem olma özellikleri ile dikkat çekiyor.
Serkan Usta, “Biz eti işlerken sadece tuz kullanıyoruz. Döner, suyunun içinde kalmasını sağlayacak biçimde tüketim süresine göre uygun büyüklükteki parçalar olarak pişiriliyor” diyor. Karapınar kıvırcık merinosu ile Simmartel ve Limuzin dana kullanan Serkan Usta Suudi Arabistan’da Cidde’de açacağı döner restoranı için et tedarik zincirini yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı. Yatırımcı Ersoy Deniz Er ile birlikte kurduğu restoranın etlerini Avustralya’dan getirme, bin metrekarelik tesisteki diğer işler kadar önemli bir adımı oluşturuyor.
Türkiye’den çıkan global bir marka olmayı hedefleyen ve bunun için Suudi Arabistan’a adımını atan Serkan Mutlu, “Nfess” markasını kullanmaya başlayacak. Mutlu, “Bir ağabeyim global marka olacaksan marka yaratman lazım dedi; bizde Nfess’i ortaya çıkardık. Enfes sözcüğünü çağrıştırması nedeniyle de bu markayı tercih ettik” diyor.
Şubat ayında Cidde’de açılması planlanan Nfess’i, dört-beş ay sonrasında Riyad Nfess’in takip etmesi planlanıyor. Et tedarik zincirini Avusturya üzerinden kuran ve markasını yaratan Serkan Usta, Cidde’den global marka yolculuğuna çıkarken kendi yetiştirdiği 35 profesyonel Türk usta ile Türkiye’de özel olarak hazırlanmış ekipmanlar ve restoran içinde kullanılacak mobilyaları da sistemin içine yerleştirmiş.
Türkiye’den şimdiye kadar yurtdışına yapılmış en büyük döner yatırımı olacak Nfess Cidde, ilgi çekici bir globalleşme deneyimi olmaya aday. Model, ihracat katma değerini hesaplamayı güçleştirse de, farklı tedarik zinciri oluşturmadaki beceri ve Serkan Usta’nın yetiştirdiği 35 usta ile yapılan üretime dayanan değer zinciri organizasyonu ile de dikkat çekiyor.
Bütün bunlar, Serkan Usta’nın “Personelinize iyi bakacaksınız. Mutlu ve güleç olacak ki o da müşterinize iyi bakacak” şeklinde tanımladığı iş modelinin omurgasını sürekli güçlendiriyor. İş modelinin ayakta kalması içinse ölçeğin yakalanması şart. Serkan Usta, “Bir döner operasyonunda başarı için en az 50 kilo döner satmak gerekli” diyor. Bu da işin “duygusal” boyutu.