Garanti Bankası, dijital bankacılıkta 20 yılı geride bıraktı. Garanti, ilk internet bankacılığını hayata geçirdiği günden bu yana geçen 20 yıllık sürede, dijitalleşme yolunda ortaya koyduğu vizyon, bu doğrultuda gerçekleştirdiği teknolojik altyapı yatırımları ve müşterilerine değer yaratacak yenilikçi ürün ve hizmetleriyle bankacılık sektöründe birçok ilke imza atarak öncü rol üstlendi.
Garanti’nin 20 yıllık dijital dönüşüm hikâyesini, Garanti Teknoloji’nin geçmişten bugüne dijital yolculuğunu, Garanti’nin dijital bankacılık alanında ulaştığı noktayı ve geleceğe nasıl hazırlandığını paylaşmak üzere düzenlenen basın buluşmasına, Genel Müdür Fuat Erbil’le birlikte Genel Müdür Yardımcıları Hüsnü Erel ve Didem Dinçer Başer ev sahipliği yaptı.
Garanti’nin 20 yıla uzanan dijital dönüşüm yolculuğundan kesitler aktaran Fuat Erbil, “Garanti’nin gelişimi için devrim yaratan teknolojik adımları 90’lı yılların başında atmaya başladık. Odak noktamız her zaman, teknolojideki son gelişmeleri bankacılık hizmetlerine entegre ederek, müşterilerimizin hayatını daha da kolaylaştırmak oldu. Yenilikleri ilk uygulayan ve fonksiyonel anlamda zengin sistemler kuran bir banka olarak, teknolojik dönüşümde bankacılık sektörü ve ülkemiz için bir model olmayı hedefledik.” dedi.
Konuşmasında Garanti Bankası’nın sektördeki “ilk”lerine de değinen Erbil, “1997’de finansal internet uygulamalarını müşterilerimizin hizmetine sunmak amacıyla internet bankacılığını başlattık. 1998’de, internet kullanımını yaygınlaştırmak ve müşterilerimizin erişim problemini en aza indirmek için yeni bir internet servis sağlayıcısı kurduk. Sanal POS sistemini sunan ilk banka olduk. Hemen ardından Türkiye’nin ilk ticaret sitesi olan eticaret.garanti.com.tr’yi kurduk. Hem dijitalleşme hem ödeme sistemlerine yatırım yaparak, Türkiye’nin ilk çipli kredi kartı Bonus Card’ı kullanıma sunduk. İlerleyen yıllarda, CepBank uygulamasıyla hızlı para transferini sağlayan, dünyadaki ilk banka olduk. Türkiye’de ilk kez ATM üzerinden kartsız fatura ödeme ve para yatırma hizmetlerini sunduk.” dedi.
Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ancak katma değeri daha yüksek işlerle gelişeceğini ve bu noktada “teknolojik gelişim” ile “verimlilik” kavramlarının en önemli iki unsur olduğunu vurgulayan Erbil sözlerini şöyle tamamladı: “Garanti Bankası olarak 20 yılı aşkın süredir, hem bankacılık sektörünün hem de ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük etmenin ve tüm paydaşlarımıza örnek olmanın gururunu yaşıyoruz.”
Garanti Bankası’nın Teknoloji ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüsnü Erel ise “Teknolojik altyapımızla geliştirdiğimiz tüm ürün ve hizmetlerin temelinde; basitlik, hız ve güvenilirlik yatıyor. Bu yolculukta ilk günden bu yana, işlemlerin anında yansıdığı senkronize bir altyapı kullanıyoruz. 20 yıl önce kurmaya başladığımız ve sürekli yenilediğimiz bu sağlam altyapı sayesinde bugün, ‘internet’ ve ‘hız’a paralel giderek değişen müşteri ihtiyaçlarına anında çözüm üretiyoruz. Ayrıca Garanti’nin teknolojiyi etkin bir şekilde uyarlama başarısının ardında, tüm uygulamaları kendi içinde geliştirmesi yer alıyor. Garanti Teknoloji bünyesinde, mobil de dahil olmak üzere uygulama geliştirme, kullanıcı deneyimi, büyük veri analitiği gibi özelleşmiş dallar için takımlarımız bulunuyor. Garanti Teknoloji’yi farklılaştıran başlıca kabiliyetlerinden biri de, bugünün ‘start up’larının çalışma modeliyle aynı olan, çevik yöntemler sayesinde iş kolları ve teknoloji takımlarının tek bir ekip olarak üretebilme yeteneği. Sürekli gelişen ve yaşayan uygulamalara imza atan bir ekibimiz var. Klasik geliştirme ve uygulama yöntemlerinin yanı sıra işkolu ve teknoloji ekiplerinin bir arada çalıştığı çevik geliştirme yöntemlerini benimsiyoruz. Bu sayede müşterilerimiz için hayata geçireceğimiz uygulamaları anlık test edebiliyor, gerekli değişiklikler ve iyileştirmeleri hızlıca üretebiliyoruz” dedi.
Dijitalleşmede 360 derece bir yaklaşım benimsediklerini ifade eden Erel sözlerini şöyle tamamladı: “Garanti Bankası olarak, müşterilerimize dijital bir deneyim sunabilmek için çalışanlarımızın da benzer bir dijital deneyim yaşamaları gerektiğine inanıyoruz. Müşterilerimize birbirine entegre kanallar üzerinden hizmet veren Garantililer, ‘tabletten bankacılık’ imkânı sunan uygulamamızı kullanıyor. Çalışanlarımıza, müşterilerinin tüm işlemlerini yapabildikleri, video görüşmeler gerçekleştirebildikleri, ihtiyaç duydukları bilgi ve belgelere hızla ulaşabildikleri tek bir platform olarak ‘tabletten bankacılık’ uygulamamızı sunuyoruz. Garantililer bu sayede, standartları belirli, kaliteden ödün vermeyen, zaman ve mekândan bağımsız bir hizmet anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor.”
Garanti Bankası’nın Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer de, “Garanti Bankası 20 yıla uzanan dijitalleşme sürecinde, her zaman sektöre yön veren, öncülük eden ve fark yaratan bir kurum oldu. Bugün geldiğimiz noktada, 5 milyon aktif dijital müşteriye hizmet veriyoruz. Bunun yanında 3,9 milyon aktif mobil müşterimiz var. Garanti’nin tüm müşteri işlemlerinin %92’si dijital kanallardan gerçekleşirken, kredi kullanımının %45’i yine dijital kanallarda yapılıyor.” dedi.
Bugün Garanti’nin, hem bağımsız kurumlar hem de müşterileri nezdinde en beğenilen şirket konumunda olmasının, 20 yıldır dijitale odaklanmanın bir sonucu olduğunu belirten Başer, “Türkiye Bankalar Birliği’nin 2016 yılı 4. çeyrek verilerine göre, Türkiye’de bireysel müşterilerde dijital finansal işlemler hacminde %24’lük payla öncü konumumuzu sürdürüyoruz. Accenture, Boğaziçi Üniversitesi, Bilişim Vakfı ve Vodafone tarafından hazırlanan 2015 Dijitalleşme Endeksi’nde en yüksek skora sahip banka olarak belirlendik. Garanti İnternet ve Garanti Cep, araştırma şirketi İpsos tarafından yapılan 2016 Net Tavsiye Skoru araştırmasında, müşterilerinin en çok tavsiye ettiği dijital bankacılık uygulamaları oldu.¹ Garanti Cep, Webrazzi 2016 halk oylamasında Yılın Dijital Bankacılık Uygulaması, MMA ve Digital Age tarafından yapılan halk oylamasında ise 2016’nın En Dikkat Çeken Uygulaması olarak ilk sırada yer aldı.” dedi.
Dijital dönüşümde altın kuralın müşteri ihtiyaçlarına yönelik iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak olduğunu vurgulayan Başer, “Kısa bir süre sonra güncellenecek olan ve 4 milyon kullanıcısı bulunan Garanti Cep bu yaklaşımın en taze örneklerinden biri. Müşterilerimizi dinleyerek güncellediğimiz Garanti Cep, en hızlı şekilde erişmek istediği hesap ve kart bilgileri, güncel işlem bilgileri ve sık yapılan işlemleri ön plana çıkararak, daha kullanıcı odaklı bir deneyim sunmayı hedefliyor.” dedi.
Teknolojideki trendleri yakından takip ederek her zaman yenilikçi ürünler sunmayı hedeflediklerini belirten Başer, Garanti’nin dijital bankacılığın geleceğine dokunan ürünleri hakkında şu bilgileri verdi: “Sesle bankacılık işlemi yapılmasını sağlayan Mobil İşlem Asistanı MİA sayesinde tüm bankacılık işlemleri Garanti Cep’te sesle gerçekleştirilebiliyor. Garanti’nin resmi Facebook Messenger hesabı üzerinden erişilen Chatbot, kredi konusundaki sorulara cevap vererek kredi hesaplama işlemini kolaylaştırıyor ve başvuru adımına taşıyor. Özellikle mesajlaşma platformlarının hayatımıza bu kadar girdiği bir noktada kullanıcılarımıza en hızlı ve kolay deneyimi sunabilmek için 2016 yılı başında Turkcell BİP uygulaması üzerinden para transferi işlemi yaptırmaya başladık. Çok yakın zamanda klavye gibi yarattığımız yeni deneyimler sayesinde, mesajlaştığınız kişilere para göndermek hatta farklı bankacılık işlemlerini yapabilmek mümkün olacak. Ses Biyometrisi konusunda da, bankamızın çağrı merkezine bağlanan kullanıcıları doğal konuşmaları esnasında tanıyarak, işlemlerini ek bir doğrulamaya ihtiyaç olmadan gerçekleştirme çalışmalarımız başladı. Göz Tanıma ise göz yapısını tanıyarak müşteriyi doğrulayarak Garanti Cep’e girilmesini sağlıyor. 130 üye işyerinde geçerli mobil ödeme teknolojisi GarantiPay ile kullanıcılar, kart eklemeye ve üye işyerleriyle kart bilgilerini paylaşmaya gerek kalmadan, üye işyerlerinde BonusFlaş uygulamasıyla ödemelerini tamamlayabiliyor.”
Garanti yıllardır teknolojinin öncüsü
By Fortune Türkiye