E-ticaret sektörünün Türkiye’deki lideri PayU’nun ikincisini düzenlediği Omnibus Online Alışveriş Tercih Araştırması Raporu sonuçları Türkiye’de halen online alışverişin geniş kitlelere ulaşamadığını gösteriyor.
15-55+ yaş arası 1.237 kişiyle yapılan araştırmaya göre hiç online alışveriş yapmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 90 seviyesinde. Online alışveriş yaptığını söyleyenlerin tamamına yakını Türkiye’deki web sitelerinden alışveriş yaptığını belirtiyor.
Rapor, kadınlarla erkekler arasında online alışveriş yapma oranının neredeyse aynı olduğunu ortaya koyarken, her ay internetten en az bir kere alışveriş yapanların oranı ise yüzde 20.
İnternetten en çok kıyafet ve ayakkabı alıyoruz
Araştırmaya göre, en çok online alışveriş yapılan kategorilerin başında giyim ve ayakkabı geliyor. Erkeklerin, kadınlara kıyasla ezici çoğunlukla elektronik alışverişi yaptığı görülürken kadınların giyim alışverişlerinin ön plana çıktığı görülüyor.
En az 100 TL harcıyoruz
İşlem başına ortalama tutarlar incelendiğinde yemek ve hediyelik eşya kategorisi hariç ortalama işlem tutarlarının en az 100 TL’den başladığı görülüyor. Yapılan harcamalarda en düşük tutar 74 TL ile yemek siparişlerinde kaydedilirken, en yüksek ortalama tutar ise 175 TL ile yapı ve inşaat malzemeleri sektörüne harcanıyor.
Araştırmanın diğer sonuçları şu şekilde sıralanıyor:
- Fiyat karşılaştırma siteleri online alışveriş için büyük önem taşıyor. Online alışveriş yaptığını söyleyenlerin yarısından çoğu, online alışveriş yapmadan önce mutlaka fiyat karşılaştırma sitelerine bakıyor.
- Tüketici, alışveriş yaptığı sitelerde güvenli ödeme seçeneği olmasına mutlaka dikkat ediyor.
- Tüketicilerin neredeyse yarısı için kredi kartı ve banka kartı online alışverişler için bir numaralı ödeme aracı.
- İnternet sitelerinden alışveriş yapılırken, kapıda ödeme seçeneği, iade değişim politikaları ve taksit imkanları da tüketici davranışlarında oldukça etkili oluyor.
- Müşterilerin öncelikli tercihi yurt içindeki online mağazalar; internetten alışveriş yapanların sadece %19’u alışveriş yaparken yurt dışındaki mağazaları tercih ediyor.
- İnternet üzerinden kredi kartı bilgilerini paylaşmak istemeyen ve kapıda ödeme ile havale gibi farklı ödeme yöntemlerinin bulunması müşterilerin alışveriş yapacakları e-ticaret mağaza seçimlerini oldukça etkiliyor.
PayU Türkiye CEO’su Emre Güzer sonuçlarla ilgili şöyle konuştu: “İşyerlerimizin yaptığı işte daha iyi olmalarını sağlamak için çalışıyoruz. GfK ile birlikte hazırladığımız bu rapor, işyerlerimizin müşterilerini daha iyi tanımaları ve onlara yönelik hizmet kalitelerini iyileştirmeleri açısından büyük rol oynuyor. İnternet üzerinden yapılan ödemelerde son kullanıcıya farklı ödeme araçlarının sunulması, online alışveriş yapan kişi sayısının artması için oldukça önem taşıyor. Fiziksel mağazası bulunan online işyerlerinden alışverişin tercih edildiğini gözlemliyoruz. Bu özellikle perakendeciler için büyük bir fırsat. Taksitli alışverişler halen online alışverişte kritik öneme sahip. Bu özellikle Türkiye’ye gelecek olan yabancı markaların göz önünde bulundurması gereken bir nokta. Ama bu sene en çok dikkatimizi çeken, kart sahiplerinin sonraki alışverişlerinde kullanılmak üzere kart bilgilerini saklamayı tercih ettiklerini görmek oldu. PayU da geliştirdiği Tek Tıkla Ödeme altyapısı sayesinde trendleri önde takip ettiğini göstermiş oluyor.”