Londra’da Ruslar ‘out’ Çinliler ‘in’

By Fortune Türkiye

Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olmasının etkileri çok hızlı bir şekilde görülüyor. Rus ve Arap zenginlerin gözdesi olarak bilinen Londra artık Çinli zenginlerin lüks segmentteki satın almalarına tanık olmakta. 2014 yılı İngiltere için bir anlamda Çin yılı oldu.
 
Nitekim ünlü Bentley otomobil markasının satıcısı Jack Barclay 87 yıllık tarihinde şimdiye kadar hep İngiliz aristokratları, Rus sanayicileri ve Arap şeyhlerini ağırlamaya alışmışken, bu yıl ilk kez Çin Yeni Yıl kutlaması da düzenlemek gereği hissetti.
 
Geçen şubat ayında Bentley’nin satıcısı, finanstan emlağa çok çeşitli sektörlerde çalışan 200’ü aşkın Çinli zengin expat’ı “At Yılı” temalı bir kutlamaya davet etti. Ve bu etkinlikte de Çince konuşan elemanlar hizmet sundu.
 
Londralılar lüks perakendeden hukuk firmalarına, bankalara kadar çok geniş bir yelpazede Çinli yatırım ve turizm dalgasından yararlanmaya çalışıyorlar.
 
Rusya, Hindistan ve Ortadoğu zayıf emtea fiyatlarından olumsuz etkilenirken, zengin yabancılara hitap eden işler Çinlilere göz dikmiş durumdalar.
 
Bu yeni trendde en kârlı çıkan sektör ise emlak. Broker Knight Frank’ın verilerine göre, Londra’da Çinlilerin emlak yatırımı 2012 ila 2013 yılları arasında üçe katlanıp 2.8 milyar dolara çıktı. Bu yıl da buna eşdeğer bir rakam bekleniyor.
 
Çin’in finanse ettiği projeler arasında, Thames nehrinin güney kıyısında emlak geliştiricisi Dalian Wanda’nın inşa ettiği 56 katlı bina One Nine Elms var. Şanghay merkezli Greenland Holding Group Co ise bu yıl şehrin güneybatısında yer alan bira fabrikasının dönüştürülmesi ve Canary Wharf yakınlarında bir rezidans inşa edilmesi için 1.2 milyar paund tutarında bir yatırım yapacak.
 
Çinli alıcıların ilgi alanı yalnızca emlak da değil. Girişim sermayesi kuruluşu Hony Capital temmuz ayında yaptığı açıklamada, İngiliz pizza restoran zinciri Pizza Express’i yaklaşık 1.4 milyar dolara satın alacağını açıklamıştı. Dalian Wanda grubu ise 20 milyon dolarlık yatlar satmasıyla bilinen Londralı yat üreticisi Sunseeker International Ltd’yi 451 milyon dolara satın almak için anlaşmıştı.
 
Analistler, Çinli yatırımcıların bu merakının, Çin’in stratejik olarak doğal kaynaklar dışında daha başka sektörlere bakmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.
 
Londra’da beş mağazası olan mücevheratçı Boodles’ın iki yıl öncesine kadar hiç Çince konuşan çalışanı yoktu.  Oysa şimdi iki Çince konuşan satış elemanı var ve üçüncüsünün de arayışında. Bunun nedeni, portföyünün yüzde beşinden fazlasını Çinli müşterilerin oluşturması. Beş yıl önce bu oran yalnızca yüzde birdi.  Boodles’ın direktörü Michael Wainwright’ın anlattığına göre, geçen yıl büyük bir satın alma yapan Çinli bir müşteri turuncu renkte pırlanta istiyor. Bu da, milyonlarca paund demek.
 
Londra’daki Çinli dalgası, hem profesyonel hizmet firmalarına hem de lüks sektöre düzenli bir iş akışı sunan zengin Rusların çekildiği bir döneme rastlıyor. Ukrayna krizi nedeniyle AB’nin Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rus şirketlerine yabancı borsalardan çekilmeleri, milyarderlere ise servetlerini ülkeye geri getirmeleri çağrısında bulunmuştu.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...