Ünlüleri ağlatan kamu spotunun perde arkası

By Fortune Türkiye

Ünlüleri ağlatan kamu spotu ile gündemde olan Trafikte Haklarım Derneği’nin kuruluş hikayesi, dernek kurucularından Yasemin Usta’nın kuzeni Gökhan Demir’i (18) trafik kazasında kaybetmesine dayanıyor. Dernek kuruluş sürecini Usta şu sözleriyle anlatıyor; “Trafik kazaları nedeniyle sevdiğini kaybeden veya engelli kalan binlerce kişi var. Sadece 2015 yılında gerçekleşen trafik kazalarında 7.530 canı kaybettik. 304.421 kişi ise yaralarıyla hayata tutunmaya çalışıyor. Trafikteki can kayıplarına, hak kayıplarına dur diyebilmek için yola çıktık ve Trafikte Haklarım Derneğini kurduk.”

Derneğin amacı, Türkiye’deki trafik mağdurlarının hakları konusunda güncel bilgiye hızlı bir şekilde ulaşarak, haklarını korumaları ve hak kayıplarının önlenmesinin sağlanmak, trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve yaralanma vakalarının azalabilmesi için toplumsal ve hukuki farkındalık yaratmaktır.

Mağdurların haklarının gönüllü uzmanlar tarafından hukuk, engelli hakları ve psikoloji konularında bilgilerin paylaşıldığı www.trafiktehaklarim.org internet sitesi derneğin projelerinden sadece biri.

Engelli ve engelsiz öğrenciler ile sosyal sorumluluk projeleri, üniversitelerde trafikte empati semineri, farkındalık videoları, afiş çalışmaları daha pek çok faaliyeti derneğin hiçbir geliri olmadan zamanını ve uzmanlığını bağışlayan uzmanlar sayesinde hayata geçiriliyor. Derneğin tam zamanlı gönüllülük esaslı tek çalışanıysa Yasemin Usta.  Kendini tamamen bu projelere adamış durumda.

Derneğin projelerinden bu zamana kadar en çok ses getireni trafik kazalarındaki can kayıplarına dikkat çekmek için hazırlanan Can Kaybediyoruz Kamu Spotu. İşte ünlüleri ağlatan bu kamu spotunun perde arkası ve çıkış noktasını Yasemin Usta anlatıyor.

“Kuzenimin dava dosyasında otopsi raporunu ilk okuduğumda çok fazla etkilendim. Yani hissettiğim acıyı tarif edemem. Çünkü sevdiğiniz bir insanın kalbinin kaç gram olduğunu bilmek gerçekten çok ağırdı. Bu acıyı başka türlü anlatalım istedim, dikkat çekmek istedim. Yönetmen Ali Vatansever’e bu fikrimi anlattım sağ olsun senaryolaştırdı. Senaryoyu Emniyet Genel Müdürlüğüne sunduk onayladılar.

Trafik kazaları konusunda hassas olduklarını düşündüğümüz ünlülerden Emre Altuğ, Ecem Özkaya ve Olgun Toker’e ulaştırdık.

3 oyuncuda istatistik okuyacaklarını sanarak kameranın karşısına geçtiler. Onlar geldiği andan itibaren kamera hep kayıttaydı. Okuyacaklarını sandığı istatistik kağıtları yerine takıldıkları noktalarda  kağıda tekrar bakmak istediklerinde kuzenimin fotoğrafıyla birlikte onlara otopsi raporunu verdik. O anki tepkileri kamera tarafından kaydettik. Doğal bir şekildeydi her şey. Ecem Özkaya Üstündağ çok daha fazla bir şekilde ağladı, ki onları biz yansıtmadık. Olgun Toker çekimden çıktıktan sonra hala sorduğu şey şuydu: ‘Rapor gerçek mi?’”

Ünlü isimlerin gözyaşlarına hakim olamayıp rapora inanmakta zorluk çektiği kamu spotu oldukça ses getirdi. Film tamamen gönüllülük esaslı çekilmiş. Oyuncusundan, yönetmenine herkes projeye gönüllü olarak destek vermiş.

Trafikte Haklarım Derneği – Can Kaybediriyoruz – Kamu Spotu

Yasemin Usta, kazalara baktığımızda yüzde 90 sürücü kusurlarından kaynaklanıyor. Aslında trafikteki can kayıplarını önleyebiliriz.Trafikte insanların birbirinin haklarına saygı duyması halinde bu kazalar yaşanmayacak. Tüm araç şoförlerine ve yayalara uyarıda bulunan Usta, Kendi canını, başkalarının canını, başkalarının sevdiklerinin canını yakmamak için, onları sevdiklerinden ayırmamak için herkesi trafik kurallarına uymaya davet ediyor. 

Derneğe sosyal medyada #cankaybediyoruz hashtagiyle bu kamu spotunu paylaşarak, trafik kazalarındaki can kaybedişlere dikkat çekmek için sizlerde destek olabilirsiniz.

https://www.facebook.com/trafiktehaklarim/
https://twitter.com/TrafikteHaklar
https://www.instagram.com/trafiktehaklarim/
http://www.trafiktehaklarim.org
info@trafiktehaklarim.org

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...