Yeni kuşak saatler

By Fortune Türkiye

HER MODERN MARKA fenomeninin arka planında incelikle işlenmiş bir hikaye vardır. Ulaşılabilir lüks saatin doğuşu da bundan farklı değil. Filip Tysander’ın 2006 yılında Avustralya’yı ziyareti sırasında gözü, bir İngiliz’in kolundaki basit bir kayışa sahip (halk diliyle NATO kayışı), ağır Rolex Submariner saate takılmıştı. O sırada Tysander, ülkesi İsveç’te internet üzerinden kravat ve Çin malı taklit, plastik Rolex satıyordu.

Ancak Avustralya’da İngiliz seyyahın stilinden etkilenen -ayrıca İngiliz’in de Daniel Wellington gibi kulağa son derece şık gelen bir isme sahip olduğunu hatırlatalım-, Tysander Çinlilerle olan bağlantılarından yararlandı, 15 bin dolarlık bir kaynak oluşturdu ve basit, klasik saatlerden oluşan bir seri çıkardı. Bu süreçte, modaya uygun, makul fiyatlı ve doğrudan tüketiciye ulaşan saatlerle yeni bir pazar oluşturdu.

2011 yılında lanse edilen ve fiyatı 139 dolar ile 299 dolar arasında değişen, bilinen adıyla DW markası modayı yakından izleyen kesimi süratle cezbetmeyi başardı. Böylece DW 2014 yılında 1 milyonu aşkın saat satışıyla 70 milyon dolarlık satış geliri elde etti; ciro geçen yıl 220 milyon dolara yükselirken, satış adedi de 4 milyonu aştı. DW’nin saatleri halen Bloomingdale’de ve 8 bini aşkın global ortak perakendecide satılıyor.

Kaçınılmaz olarak, bunun ardından mantar gibi fast-fashion (hızlı moda) saatçileri bitmeye başladı. Bunların çoğu da kaynak sağlamak amacıyla kitle fonlamasına yöneldi. Kickstarter’da yapılan rasgele bir arama “bütçeye uygun, minimalist” saat kategorisi başlığı altında 38 farklı kampanya ortaya koyuyor. Geleneksel perakendeye hodri meydan diyen bu yeni saatçi kuşağı aynı zamanda üretim maliyeti 75 dolar olan bir saati 500 dolara satan bir iş modeli de ortaya koymuş durumda. Startup Greyhouse’un kurucusu Emrah Yüceer şöyle diyor: “Lüksü doğruları anlatabilecek şekilde, saatlerimizin Çin’de toparlandığı ve çok da güzel olduğunu söyleyerek markalandırıyoruz.” Doğruların her zaman bir değeri vardır. 

ULAŞILABİLİR LÜKS
İşte pazarın yeniden tanımlanmasına yardımcı olan üç şirket. (Gelir beyanları şirketlerin kendilerine aittir.)
 
BRATWAIT
Marka sloganı: “Makul fiyatlarla satış yapmak kötü bir fikir mi?”
Merkez: Delaware ve Oslo
Öyküsü: 2011 yılında Tokyo’daki depremi yaşadıktan sonra bankacılık işini bırakan Henrik Torp (29) büyük bir değişime hazırdır. İki arkadaşıyla 40 bin dolarlık bir kaynak oluşturan Torp mağazasını kurmadan önce Çin’deki fabrikalar arasında mekik dokudu. Markanın adı The English Gentleman’ı yazmış olan 17. yüzyıl İngiliz şairi Richard Brathwaite’ten geliyor. Nisan 2014’te Brathwait iki versiyonu lanse etti: Klasik ince bir model ve otomatik model. Halihazırdaki yeni yatırımcı bulma sürecinde, Torp bu yıl 5 milyon dolarlık bir satışa ulaşmayı beklediklerini kaydediyor.
Ayırt edici özellik: Brathwait tedarik zincirini ayrıntılı bir şekilde açıklayıp, benzer bir zaman göstergesinin perakende bir mağazada hemen hemen nasıl altı katı bir fiyata satıldığını örneklerle anlatıyor.
Fiyat: 150-359 dolar
Satış: 2015 yılında 10 bin saat satıldı; 1,5 milyon dolar gelir elde edildi.
 
LEONARD & CHURCH
Marka sloganı: “Basit, güzel ve makul bir şey yap.”
Merkez: New York
Öyküsü: Her ikisi de 30 yaşında olan lise arkadaşları Jeffrey Leung ve Christopher Chon, mezun olduktan sonra kendileri için saat aradıklarında iş fırsatı gördüler. Bunun üzerine, arkadaşlarının Çinli imalatçılarıyla bağlantı kurdular, 10 bin dolar yatırım yaptılar ve bir yıl tasarımlar üzerinde çalıştılar. Pazara girmeden önce, Kickstarter kampanyası başlattılar. Leung, “Talep olup olmadığını görmek istedik” diyor; “Eğer bir sonuç alamasaydık, vazgeçecektik.” Böylece 75 bin dolarlık bir kaynak elde etmeyi hedeflerken, yalnızca 30 günde 420 bin 270 dolar fon sağladılar. Eylül 2015’te, Leonard & Church online mecrada lanse edildi.
Ayrıt edici özellikler: 10 yıllık garanti ve düzenli aralıklarla yeni modelleri pazara sokan dinamik bir tasarım döngüsü. Kadın modelleri, kronograf ve seyahat saatleri sırada.
Fiyat: 95-145 dolar
Satış: Eylül 2015’ten beri yaklaşık 10 bin saat satıldı; 1 milyon doları aşkın satış geliri elde edildi.
 
GREYHOURS
Marka sloganı: “Sonsuza dek yaşayacak zaman göstergeleri.”
Merkez: Hong Kong
Öyküsü: Fransa’da doğan Emrah Yüceer (30), 2012 yılında Greyhours’u kurmaya karar vermeden önce, Çin’de 10 yıl boyunca robotlardan eşyaya kadar çeşitli markaların üretimini gerçekleştirdi. Yüceer ve üç ortak kurucusu 200 bin dolar yatırdılar ve aracıları devre dışı bırakarak yalnızca online satış yapmaya başladılar. Nisan 2014’te piyasaya biri siyah, biri beyaz olmak üzere iki zarif saat çıkardılar.
Ayırt edici özellik: Saatlerde safir kristal, İtalyan dana derisinden kayış ve paslanmaz çelik kasa, çizmeye dayanıklı elmas benzeri karbon (DLC) kullanılıyor.
Fiyat: 250 dolar
Satış: 2015 yılında, 4 bin saat satıldı; 800 bin dolarlık satış geliri elde edildi. 2016’da 2,4 milyon dolarlık bir gelir beklentisi söz konusu.
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...