Bilişim teknolojilerinde 50 yılı tamamlamak üzere olan bir şirket Netaş. Bugüne kadar altyapı teknolojilerinde özellikle telekomünikasyon, savunma, kamu ve özel sektörde uluslararası standartları Türk mühendislik gücüyle birleştirerek özgün projeler geliştirdi. Ülkemizin önde gelen sistem entegratörü kimliğini şimdi de dijitalleşme ve dijital dönüşüm alanına taşımış durumda. Geçtiğimiz ay 4.5G teknolojisi kapsamında görüştüğümüz ve görüşlerini burada aktardığımız Netaş’ın CEO’su Müjdat Altay ile dijital dönüşümü ve Netaş’ın rolünü konuştuk:
Türkiye dijital dönüşümün neresinde? Netaş bu dönüşüme nasıl katkı sağlıyor?
Dijital dönüşüm, her ülkenin ajandasına girmiş bir kavram. Tüm kurumlarda, farklı süreçlere ait verilerin ayrıntılı incelenmesi ve doğru okunmasını sağlayan birleştirici sistemlerin kullanımının hızla arttığını gözlemliyoruz. Finans ve telekom gibi bazı sektörlerin dijital dönüşümde çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak daha alacak çok yolumuz var.
Netaş olarak, Türkiye’deki dijital dönüşümde öncülük ve liderliğimizi müşteri odaklı inovatif yaklaşımlardan alıyoruz. Dünya standartlarında çalışan, aynı zamanda lokal pazara da hakim, Türkiye’nin 1 numaralı sistem entegratörü olarak Türkiye’yi dijital dönüşüme taşıyoruz. Gelecekte “Türkiye’nin teknoloji üssü” olmayı hedeflerken, teknolojik yetkinliğimizi inovasyonla birleştirerek “sürdürülebilir büyüme”ye katkı sağlamaya devam ediyoruz.
Bu kapsamda ülkenin ihtiyaçlarına odaklanıp teknolojideki son yenilikleri Türkiye’ye getirmeyi sürdürüyoruz. Ar-Ge merkezimizde, Türk mühendislerinin birikimi ve becerisiyle, dünya çapında rekabet gücüne sahip ve öncü çözümleri geliştiriyoruz. Telli ve telsiz haberleşme, siber güvenlik, savunma, çoklu ortam,VoIP, M2M gibi teknolojilerde, planlanan, devam eden proje ve ürünler için yaptığımız patent başvurularıyla ülke ekonomisinin gelişmesine, şirketlerin küreselleşmesine katkı sağlıyoruz. Kurumsal ve kamu müşterilerimiz için finanstan mobil iletişime kadar geniş bir yelpazede geliştirdiğimiz yazılımlarla bu kurumların modernizasyonunu gerçekleştiriyoruz.
Türkiye’nin bilişim tarihi ile eşdeğer sayılabilecek bir geçmişe sahip Netaş yıllar itibariyle nasıl bir büyüme ve gelişim sergiledi? Bu büyüme ve gelişmeyi sağlayan vizyon nedir?
Netaş’ın yıllar içinde gösterdiği büyüme ve gelişimi sağlayan en önemli etken teslimiyeti reddetmiş bir kurum kültürüne sahip olması. Teslimiyet derken; globalin dayattığı, yereli göz önüne almadan uygulatmayı hedefleyen zihniyeti yüzde 100 kabul edip körü körüne uygulayan ve diğer etkenleri yok sayan bir davranıştan söz ediyorum. Biz, global vizyonu lokal bilgiy le harmanlayıp kendimizce “glokal” bir kültür oluşturduk.
Bizi biz yapan önemli bir diğer nokta da Ar-Ge kültürümüz oldu. Ar-Ge bakış açısını sadece tek bir departmanın görevi olarak nitelemeyip tüm kadromuzu bu düşünce yapısına evriltmeye yönelik bir sistem oturttuk. Geçmişimizdeki telefon santralları ve saha tecrübemiz ülkeyi çok iyi tanımamızı, lokalin püf noktalarına, kırılgan, hassas ve güçlü olduğu konulara hakim olmamızı sağladı. Neticede, tüm bu birikimleri üst üste koyarak evrildiğimiz yeni kültürün temelini ArGe, teknolojiye hakimiyet ve inovatif zihniyet oluşturdu.
Ar-Ge ile büyümeye ve katma değeri yüksek projeler gerçekleştirmeye devam ettik. 2006 yılında şirketin satış gelirleri 100 milyon TL’ydi. Netaş’ın 2015 yılındaki sipariş ve satış gelirleri 1 milyar TL barajını aştı. 2015 yılını bir önceki yıla göre yüzde 36’lık bir büyüme ile kapattık, kayıtlı sipariş artışımız ise yüzde 39 oldu. Sektörün üzerinde büyüyen bir firmayız ve Türkiye’nin 2023’te 10 küresel teknoloji markası çıkarma hedefi doğrultusunda kararlılık ve inançla çalışmaya devam ediyoruz.
Netaş kurulduğu tarihten bu yana bilişim teknolojileri alanında Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapması ile bilinir. Bu konudaki stratejisi nedir? Temel amacımız, “Müşterilerimizi dünyayla eşzamanlı olarak teknolojilerle buluşturmak, son teknolojilere daha ekonomik yoldan ulaşmalarını sağlamak.” Bunu da Ar-Ge geleneğimizinden kaynaklanan bakış açısıyla, inovasyon zihniyetini her alana yansı tabilme yeteneğimizden kaynaklanan Netaş’a özgü bir yetkinlikle başarıyoruz. Bu yetkinlik, teknolojiye yaklaşımımızı şekillendiriyor ve ülkenin ihtiyaçlarını öngörmemizi sağlıyor. Global gelişmeleri çok yakından takip ediyor, ülkemizin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu da, Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni nesil teknlojileri dünyayla eşzamanlı olarak geliştirmemize olanak veriyor.
Netaş hangi sektörlerde ne tür kritik projelere imza atıyor? Hangi alanlarda yerli teknoloji geliştiriyor? Bu yönüyle ülke kalkınmasına ne şekilde destek oluyor?
Savunma, finans, telekom servis sağlayıcıları, enerji, eğitim, spor ve sağlık gibi sektörlerde derinleşerek; ülkenin önde gelen kurumlarının iletişim alt yapılarına yönelik büyük çaplı özgün projeleri hayata geçiriyoruz. İletişim ağı, güvenlik, tümleşik iletişim, sanallaştırma, bulut bilişim, savunma teknolojileri, kamu güvenliği, geniş bant mobil erişim, optik ve taşıyıcı ethernet, GSM-R, BT entegrasyonu, stratejik dış kaynak kullanımı ve özgün yazılım geliştirme konularında çözümler sunuyoruz.
Yüzde 100 Netaş iştiraki olan BDH (Bilişim Destek Hizmetleri), bilişim teknolojilerinin farklı alanlarında uzman deneyimli ve sertifikalı hizmet ekibiyle, küçük ölçekli firmalardan büyük kurumlara ve kamu kuruluşlarına kadar Türkiye’deki tüm şirketlere danışmanlık, stratejik dış kaynak kullanımı, donanım ve destek hizmetleri sağlıyor.
Sunduğumuz tüm çözüm ve hizmetler, kurumların dijitalleşme sürecine katkı sağlarken, iş verimliliklerini artırıyor ve buna bağlı olarak kârlılık oranlarının yükselmesini sağlıyor. Örneğin ülkemizde, önümüzdeki 20 yıl boyunca göreceğimiz LTE-Advanced teknolojisiyle geliştirilmekte olan yerli 4.5G baz istasyonunu; 2G ve 3G’de yurtdışına ödenen milyarlarca doların önemli bir kısmının yurtiçinde kalmasına imkan sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu teknoloji sadece 4.5G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan, ulaşımdan güvenliğe kadar farklı alanlardaki pek çok kuruluşun ihtiyacını da karşılıyor. Ayrıca bünyemizde kurduğumuz merkezde en ileri mobil teknolojileri test ediyoruz.
Siber güvenlik, üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan biri. Yabancı markaların egemen olduğu bir pazarda, Türkiye’nin ilk yerli siber güvenlik ürünü olan Nova ile yer alarak, siber güvenlikte yerli çözümlerin kullanılması konusunda önemli bir adım atmış olduk.
Telli ve telsiz haberleşme, savunma, çoklu ortam, VoIP, M2M gibi teknolojilerde planlanan ve devam eden proje ve ürünler için patent başvurularımız devam ediyor.
Veri merkezi, bulut teknolojisi gibi alanlarda çözümler sunuyoruz. Bu doğrultuda, 2015 yılında Türkiye’de 10’un üzerinde büyük kuruluşa ve 100’ün üzerinde noktaya uçtan uca veri merkezi çözümlerimizi uyguladık. Ar-Ge mühendislerimizin geliştirdiği yazılımlarla, son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ar-Ge konusundaki çalışmalarımız da aynı hızla devam edecek.
Netaş’ın teknoloji ihracatı konusunda kaydettiği gelişme nedir?
Yurtdışında, başta Kuzey Amerika olmak üzere Avrupa, Asya-Pasifik, Kuzey ve Güney Amerika’da faaliyet gösteren operatörlere yazılım ihracatı yapıyoruz. Asya-Pasifik ülkelerinden Bangladeş, Pakistan ve Nepal’e; Türk Cumhuriyetleri’nden özellikle Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan’a; Kuzey Afrika’daki ülke ve kurumlara, kamuda ve savunma sanayisinde teknoloji danışmanlığı, satış sonrası desteği gibi uçtan uca katma değerli çözümler sunuyoruz.
Netaş, yüksek montanlı çoklu teknolojilere sahip projeleri başarıyla teslim edebiliyor. Dikeylerde derinleşen, sektörel yetkinliği olan bir entegratör haline geldik. Bu doğrultuda Kuzey Afrika’daki ülke ve kurumlara, kamu ve savunma sanayisinde teknoloji danışmanlığı, satış sonrası desteği gibi uçtan uca katma değerli çözümlerle hizmet veriyoruz. Yurtdışı faaliyetlerimiz her yıl artarak devam ediyor. 2015’te elde ettiğimiz yüzde 20’nin üzerinde ihracat başarısı bizim için tatmin edici olsa da, bu oranı önümüzdeki üç yılda yüzde 25’e yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2016 yılı ve sonraki yıllarda dijitalleşmeyi hızlandıracak teknoloji trendleri neler olacak?
Son zamanların gündem konularından biri olan ve her fırsatta önemini vurguladığımız bulut teknolojisi kullanımının yaygınlaşması, dijital dönüşümün gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıyor. Bulut kavramını ele aldığımızda ise verilerin hızla artması ve insanların veri merkezi ihtiyacının yoğunlaşması gibi iki konu ön plana çıkıyor.
2016 yılı ve sonrasında bulut teknolojisi, büyük veri, nesnelerarası iletişim öne çıkan trendler olacak. Akıllı şehir sistemleri de kamu yönetimlerinin bakış açısı ve bu yöndeki tercihleriyle gündemde yer alacak.
Netaş’ın geliştirdiği yeni teknoloji platform ve çözümleri neler?
Geliştirdiğimiz güncel teknolojiler arasında yer alan, sınırlı sayıda uluslararası teknoloji şirketinin sahip olduğu 4.5G – LTE, diğer bir ifadeyle “Mobil ve Sabit Kablosuz Geniş Bant Erişim Teknolojisi”ni, ULAK Projesi kapsamında Aselsan ve Argela ile birlikte sıfırdan geliştirdik. Bu teknoloji, sadece 4.5G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan, ulaşımdan sınır güvenliğine kadar pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik tasarlanıyor. Türkiye’nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu projesinin, yazılım ve donanım olarak sıfırdan geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmekten gurur duyduk.
Dünyada ve ülkemizin gündeminde olan diğer bir güncel teknoloji ise Nova markası altında pazara sunduğumuz siber güvenlik çözümlerimiz. 750’yi aşkın mühendisimizin çalıştığı Ar-Ge merkezimizin gücünden yararlanarak, dört sene gibi kısa bir zamanda gerçekleştirdik. Netaş olarak, VoIP ve multimedya teknolojilerinde dünyada ilk 10 laboratuvar arasında yer almamızı sağlayan yetkinliğimizi kullanarak, internet üzerinden yapılan sesli ve görüntülü görüşmelerde güvenliği sağlayacak Nova V-Gate (VoIP Güvenlik Duvarı), Nova V-Spy (VoIP Zafiyet Analizi) ve Nova MSP (Medya Güvenlik Platformu) siber güvenlik ürünlerimizle pazarda yerimizi aldık.
Netaş olarak, müşterilerimize yeni nesil teknolojilerle akıllı çözümler sunuyoruz. Bunların başında akıllı şehir, akıllı bina, akıllı stadyum, akıllı felaket yönetimi, akıllı e-devlet uygulamaları, akıllı ulaşım çözümleri geliyor. Günümüzde, gelişen teknolojilerle akıllı şebekeler yaratmak için önemli çalışmalar gerçekleştiren firmaların öncüleri arasında yer alan Netaş, bu bağlamda birçok projeyi hayata geçirdi.
Okullardaki eğitimin dijitalleştirilmesi ve teknolojinin iyileştirilmesi açısından önemli bir adım olan “Fatih Projesi” kapsamında, 46 şehirdeki 9 bin 52 okulda toplam 475 bin sınıfta dijital altyapının kurulumunu gerçekleştirdik. Adalet Bakanlığı için, ülkenin en büyük Ses ve Görüntü Ağı Projesi SEGBİS’in (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) Türkiye genelinde kurulumunu tamamladık. AFAD ile yürütülen AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi) kapsamında, bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarını elektronik ortamda takip edip coğrafi bilgi sistemi tabanlı karar destek sistemi oluşturduk. Öte yandan, Türkiye Futbol Federasyonu ile gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk “Akıllı Stadyum” projesinde, 31 stadyumun elektronik bilet altyapısının kurulumunu gerçekleştirdik.
Netaş’ın 2016 yılı büyüme hedefi nedir? Şirket hangi yeni teknoloji alanlarına yatırım yapacak?
Netaş olarak 2016 yılında da Türkiye bilişim sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Geleceğimizi garanti altına alacak projeler gerçekleştirmeyi, bölgesel sistem entegratörü olma yolundaki çalışmalarımıza başarıyla devam etmeyi planlıyoruz.
2016’daki odaklarımız dijitalleşme, siber güvenlik çözümleri, büyük veri, iş zekası uygulamaları ve geniş bant teknolojilerinin yanı sıra müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarını adresleyen ve onlara rekabet avantajı sağlayacak güvenli bulut bilişim çözümleri olacaktır. Özellikle, Türkiye’yi ileriye götürecek akıllı teknolojiler üzerine geliştirilen projelerde yer almayı hedefliyoruz. 2016’nın Netaş adına daha verimli geçeceğine ve daha büyük projelere imza atacağımıza inanıyoruz.