1997 yılında girdiği Türkiye pazarında, faaliyet gösterdiği alanlarda liderliğini devam ettiren Monsanto, müşteriler tarafından ürünleri en çok tercih edilen şirket olmayı hedefliyor.
Monsanto Türkiye, Orta Doğu ve Orta Asya’dan Sorumlu Genel Müdür Onur Çamili ile Monsanto’nun vizyonunu, hedeflerini ve Türkiye pazarındaki yerini konuştuk.
Monsanto’nun vizyonundan bahsetmek gerekirse şirket olarak 5-10 yıllık stratejinizi nasıl açıklarsınız?
Şirketimizin vizyonu, artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürdürülebilir tarımın geliştirilmesine çalışmak olup, Monsanto olarak şirketimizin açıklamış olduğu sürdürülebilir tarım taahhüdünde; 2030 yılına kadar kaynakları koruyarak; mısır, pamuk, soya ve kanola gibi tarımda kilit rol oynayan bu dört bitkinin verimlerini 2000 yılına oranla 2 katına çıkarmaya imkan veren tohumları geliştirmeyi yani daha fazla üretmeye yardımcı olmayı ve çiftçilerin yaşamlarını iyileştirmeyi sağlayan çözümleri sunma sözünü vermiştir. Bu doğrultuda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürmekte olup, geliştirdiği yüksek performanslı ürünlerin yanında yenilikçi ve teknolojik çözümler sunarak üreticilere partnerlik yapmaktadır.
Büyümenizin büyük bir kısmının satın almalar yoluyla olduğunu biliyoruz. Organik ve inorganik büyüme hedefleriniz konusunda neler söylersiniz?
Monsanto tarımdaki güçlü know-how’ını yenilikçi teknolojiler aracılığıyla çözümler üretebilen şirketler ile yaptıgı birliktelikler sayesinde hep bir adım ileriye taşıyarak bu noktaya gelmiştir. Dolayısıyla bundan sonra da insanlığın artan gıda ihtiyacını karşılamak adına tarımın gelişmesine odaklanarak büyümeye ve dünya tarımına hizmet etmeye devam edecektir.
Büyümenizin önündeki en büyük engeller neler?
Dünyanın nüfus artış oranı gıda üretim artış oranının altında olup, kaynakların tüketimi eskiye oranla daha fazla konumdadır. Gıda üretimi yapılabilir alanların artmadığını hatta azaldığını gözönüne alırsak, insanlığın gıda ihtiyacının karşılanması için kısa zamanda daha fazla çözüm üretmemiz gerekmektedir. Bu durum tüm tarım paydaşları için zorluk oluşturmaktadır. Bunun yanında son yıllarda tarım ekonomisinde yaşanan sıkıntılar tarım sektörünü de olumsuz etkilemektedir.
Monsanto’nun Türkiye pazarındaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Monsanto 1997 yılında giriş yaptığı Türkiye pazarında faaliyet gösterdiği; bitki koruma ürünleri, tarla bitkileri tohumları ve sebze tohumları alanlarında en çok tercih edilen şirket konumundadır. Aynı zamanda Bursa/Mustafakemalpaşa’da yer alan mısır tohum fabrikamızda üretimi yapılan mısır tohumlarının bir çoğu yurtdışına da ihraç edilmekte olup, İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından son yıllarda ‘’en başarılı ihracatçılar ödülü’’ne layık görülmektedir.
Türkiye pazarında yakaladığınız ve hedeflediğiniz büyüme oranı nedir?
Türkiye pazarında faaliyet gösterdiğimiz alanlardaki liderliğimizi devam ettirerek, ülkemizin her köşesinde yer alan tüm üreticiler ve müşterilerimiz tarafından ürünleri en çok tercih edilen şirket olmayı hedeflemekteyiz.
Monsanto’nun cirosu ve faaliyet gösterdiği pazarlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Monsanto Company 2015 net satışı 15 Milyar USD olup, araştırma ve geliştirmeye yıllık ortalama 1.5 Milyar USD kaynak ayırmaktayız. Şirketimiz dünyada tarımın oldugu bir çok lokasyonda faaliyet göstermekte olup, toplam 404 tesise sahiptir. Monsanto Türkiye olarak hem ülkemize hem de Orta Dogu ve Orta Asya pazarlarına hizmet vermekteyiz.
Yeni girmeyi düşündüğünüz pazarlar var mı?
Özellikle tarımın yeni gelişmekte olduğu ve özel sektöre daha fazla fırsatlar sunabilecek olan; Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri, Monsanto Türkiye olarak büyümeyi hedeflediğimiz pazarlar arasında yer almaktadır.
Monsanto olarak sosyal sorumluluk ve toplumsal projeleriniz hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Monsanto olarak 1964 yılından bu yana Monsanto Fonu (Monsanto Fund) adı verilen proje kapsamında her gün bir insanın hayatında fark yaratmaya odaklanarak sosyal sorumluk projelerine destek vermekteyiz. Bu anlamda dünya üzerinde başta eğitim faaliyetlerinin desteklenmesinin yanında temiz su, gıda güvenliği, iş güvenliği gibi kritik ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunuyoruz. Bunun yanında Türkiye’de 5 yıldır uyguladığımız ‘’Mısır Akademisi’’ programı kapsamında üreticilerin çiftçilik bilgilerinin ve pratiklerinin geliştirilmesine yardımcı oluyoruz. Ayrıca ülkemizde tarımın yoğun yapıldığı köylerde her yıl otobüs durakları ve parklarda dinlenme alanları inşa ediyoruz. Bu yıl Mayıs ayında Konya’da gerçekleştirilen ‘’2.Özel Sporcular Atletizm Oyunları’’na DEKALB markamızla destek olduk. Yine Nisan ve Mayıs aylarında 7 ayrı üniversitede ‘’Monsanto Kariyer Günleri’’ etkinlikleri düzenledik. Bunlara ek olarak Genç Başarı Eğitim Vakfı ile birlikte Istanbul ve Izmir illerinde liselerdeki öğrencilerin projelerinin geliştirilmesine, gönüllü çalışanlarımızın katkılarıyla destek oluyoruz. Ayrıca yine aynı vakfın düzenlediği ‘’Genç Başarı Ticaret Fuarı’nın resmi destekçi kurumları arasında yer almaktayız. Bunlar toplumsal çalışmalarımızından ve projelerimizden bazıları olup, hem dünya da hem de ülkemizde her gün bir insanın hayatında fark yaratmak misyonu ile katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
Monsanto için sırada ne var?
Monsanto olarak hem Dünya’daki hem de Türkiye’deki üreticilere ve müşterilerimize daha fazla teknoloji kullanarak, daha az tüketen ve daha fazla üretmeye imkan sağlayan çözümler sunmaya odaklandık. Bu doğrultuda alanında uzman bir çok teknoloji şirketi ile işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunun sonucu olarak tarımın iyileştirilmesi ve sürdürülebilir olması için gereken her adımı atıyoruz ve sırada bizim için tarım da dijitalleşmenin ve teknolojinin daha fazla kullanılarak sunulacağı çözümler var.
Monsanto Kimdir?
1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan Monsanto, merkezi St.Louis de olmasına karşın dünya üzerinde yaklaşık 120 ülkede 20.000 den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren, geliştirdiği tarımsal ürünler ve çözümler ile üreticileri destekleyen bir sürdürülebilir tarım şirketidir. Fortune 500 şirketler listesinde yer alan Monsanto, tarla bitkileri ve sebze tohumlarının geliştirilmesinin yanında bitki koruma ürünleri ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük tarım şirketlerinin başında gelmektedir.