CompUSA, Borders veya Virgin Megastores’u hatırlıyor musunuz? Bir zamanların alışveriş dünyasının adeta ambarları olan bu markalar çoktan tarihteki yerlerini aldı. Kapanmalarında pek çok faktör rol oynadı; ama hepsini etkileyen ortak bir tehdit verdi: İnternet. Bugün internet ortamında satış yapan etkili organizasyonlar, geleneksel alışverişi daha büyük oranlarda tehdit ediyor. Bunların başında da hepimizin çok sevdiği kurumlar geliyor: Alışveriş merkezleri.
AVM’lerin ziyaretçi sayılır hissedilir biçimde azalıyor. Geçen tatil sezonunda ABD’deki alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayısı toplamda yüzde 14.6 geriledi. AVM endüstrisini analiz eden ShopperTrak şirketine göre, 2007’de bir AVM’nin kapısından içeri giren bir ziyaretçi ortalama olarak 5 mağazaya giriyordu. 2013’te bu sayı 3’e düştü. Ünlü mağaza zincirleri Macy’s, JCPenney ve Sears bir süre önce yeni mağaza kapatmaları açıkladı. Best Buy ve Macy’s ise online alışveriş için depolarını ve kargo kapasitelerini arttıracaklarını açıkladı.
AVM’lerin yeni buluşlara ihtiyacı var
Peki online alışverişin ablukası altında kalan AVM’ler ne yapacak? Fiyat ve seçenekte online mağazaları yenmeleri mümkün değil. Bu durumda tüketiciyi evden çıkartmaları yeni buluşlara ihtiyaçları var. Credit Suisse analistlerinin son raporuna göre insanları AVM’leri getirmenin yeni yolu; sanat, iyi yemek ve fitness gibi etkinliklerden geçiyor. Yani AVM’ler kendilerini toplumların yeni eğlence merkezi olarak konumlandırmak zorunda.
Şangay’daki K11 adlı orta sınıf üstü AVM, bu endüstrideki kimsenin pek de beklemediği bir hamle yaptı: Claude Monet AVM’de! Geçen Mart ayında ünlü Fransız empresyonist ressamın 40 eserini 3 ay boyunca koridorlarında sergiledi. Kesin rakamlar henüz açıklanmasa da ziyaretçi sayısının dramatik biçimde arttığı biliniyor. Japon tekstil perakendecisi Uniqlo da aynı yolu izledi: New York’un ünlü MOMA’sıyla anlaşma yapıp Jackson Pollock gibi sanatçıların eserlerini Soho’daki amiral gemisi mağazasında açtığı galeride sergiledi.
ABD’deki AVM’ler de tüketiciyi kapılarından içeri sokabilmek için yarıtıcı yöntemler denemeye başladı. Özellikle orta ve düşük gelir grubundaki tüketicilere hitap edenler. Ücretsiz Wİ-Fİ hizmeti, diş hekimi muayenehaneleri gibi servise yönelik kiracılara yer açmak, karate okulları ve çocuklar için daha geniş oyun alanları gibi… Ve tabii eğlenceye de… Hemen hemen tüm AVM’lerde bulunan sinema salonlarına artık seramik yapım stüdyoları ve minyatür golf sahaları gibi eğlence alanları ekleniyor. Tüketiciler bu yaratıcı fikirleri beğeniyor. Örneğin mutfak aletleri üretiicisi Williams-Sonoma müşterileri için yemek kursları düzenliyor. Nordstorm Surf City adıyla gençlere yönelik tematik corner’lar açıyor.
Credit Suisse analistleri “AVM’ler online alışverişe karşı ayakta kalabilmek için kendi cazibelerini yaratmak zorunda” diyor.
thefinancialist.com’dan derlenmiştir.