String Ventures hedef büyütüyor

By Fortune Türkiye

String Ventures 2015 yılında, 2.5 milyon dolarlık bir fon olarak kuruldu. Kuruluşundan bu yana geçen süreçte 8 yatırım yaptı ve yatırım portföyü iki kattan fazla değer kazandı. String Ventures’ın amacı Türkiye ve bölgede global oyuncu olabilecek startup’lara yatırım yapıp onları Silikon Vadisi’ne taşımak ve dünya çapında teknoloji şirketleri haine gelmelerine destek olmak.

Şirket kurucularından Emrah Yalaz ve Can Saraçoğlu, erken aşama teknoloji şirketlerinde uzun yıllar çalışmış, şirketleri büyütmüş ve çıkış yapmış deneyimli isimler. String Ventures yatırım yaptığı startup’lara özellikle ürünleştirme, büyüme ve strateji üzerine mentorluk veriyor. Bu destek kolları sıvayıp startup’larla birlikte çalışma, ABD’de şirketleşme, Silikon Vadisi’nde önde gelen yatırımcı ve hızlandırma programlarına başvuru süreçlerinde yakın desteği içeriyor.

String Ventures, kuruluşundan bu yana geçen bir yılda sekiz şirkete yatırım yaptı. Bu şirketlerin yarısı Silikon Vadisi’nden, diğer yarısı da Türkiye’den. String Ventures portföy şirketleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

•     eBrandValue
•     Flight Recorder
•     GameFlip
•     Iotera
•     RebusLabs
•     Simple Motion
•     Smart Orbis
•     VizeraLabs

Portföy şirketlerinden bir tanesi 10 ay içinde 2 milyar dolarlık KKR büyüme fonu tarafından desteklenen, İsrailli bir teknoloji şirketi ClickTale tarafından satın alındı. Yine portföy şirketlerinden ikisi de Silikon Vadisi’nde yerleşik, dünyanın ilk ve öncü hızlandırma programı Y Combinator’a dahil oldu.

Bu noktada Y Combinator’a bir göz atmakta yarar var. Bugün dünyada 250’ye yakın hızlandırma programı var, fakat bu programların getirieri eşit olarak dağılmıyor. Değerin yüzde 99’u en iyi üç hızlandırma programı tarafından yaratılıyor. Bu ilk üç program olan Y Combinator, AngelPad ve TechStars tüm hızlandırma programları tarafından yaratılan pazar değerinin yüzde 99’unu getiriyorlar, başarılı çıkışların da yüzde 94’ü yine bu ilk üç program tarafından sağlanıyor. String Ventures, bölgeden çıkan startup’ları Silikon Vadisi’ne taşırken, bu önde gelen üç programdan, özellikle Y Combinator’dan faydalanıyor. 

Portföy şirketlerimizden ikisi olan Vizera Labs ve eBrandValue, sırasıyla Y Combinator’ın 2014 Yaz ve 2015 Kış programlarına kabul edildiler. Y Combinator sadece 10 sene önce kurulmuş ve bu sürede Dropbox, Airbnb, Stripe, Zenefits, Instacart gibi startup’lar çıkartmış, sıfırdan 65 milyar dolar değer yaratmış bir hızlandırma programı. Y Combinator’a kabul olasılığı sadece yüzde 0.9, örneklem yapmak için, bu oran Harvard’da yüzde 5.9 ve Stanford’da yüzde 5.1. Kabul olasılığı sadece yüzde 0.9 olan bu programda, String Ventures’ın seçip, hazırladığı startup’ların başarı performansları ise yüzde 34.

String Ventures, Silikon Vadisi’nde önde gelen VC’ler (Venture Capital) ile de yakın ilişki içerisinde. String Ventures, Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcıları ile ortak yatırım (co-investment) yapıyor ve hızla büyüyüp değerlenen portföy şirketlerini de çok büyük ve güçlü Vadi fonlarının önüne çıkartıyor.

2015-2016 döneminde 2.5 milyon dolarlık bir mikro fon görünümünde olan String, Haziran 2016’daki ilk fon kapanışında 15 milyon dolara veMart 2017’deki son kapanışta da 50 milyon dolarlık bir fona dönüşmeyi planlıyor. 

Saraçoğlu ve Yalaz’ın gelecek ile ilgili planlarına ayrıntılı bir analiz eşlik ediyor. İkili oluşacak tabloyu şu şekilde anlatıyor: “Erken aşama fonların sayısı önümüzdeki yıllarda önemli oranda artacak, ama fon büyüklüklerinin çoğunun 20 milyon dolar civarında olacağı söylenebilir. Bizim 50 milyon dolarlık fonumuz erken aşamadaki en büyük fonlaran biri olacak. Hazine desteği sayesinde, bugün bir yatırım şirketi belli bir miktar serbest (private) yatırımcı bulduktan sonra, bulduğu toplam tutar kadar daha devlet destekli fonlardan yararlanabiliyor. Fakat bu fonlar büyük sınırlamalarla birlikte geliyor. Mesela bu paranın Türkiye’de, Türk şirketlerine harcanması zorunluluğu gibi. Biz yazılım ve teknoloji konusunda yeteneğin dünyanın her yerinden geldiğini bildiğimiz için tamamen serbest (private) parayı hedefliyoruz. Bu nedenle, String Ventures sektördeki en büyük “bağımsız ve kısıtlamasız” fon olacak. Bu sayede Silikon Vadisi ve Berlin gibi gelişmiş pazarlarda da yatırım yapabilmeyi hedefliyoruz.”

BİR STARTUP’TA NE ARANIYOR?
Son olarak girişimcilerin String Ventures’ın radarına girmek için nereye odaklanması gerektiğine işaret edelim. Yalaz ve Saraçoğlu, teknoojik avantajın yazılımdan geldiği ve kısa vadede çok süratli büyüyebilecek statup’lara yatırım yapıyor. 

Önce takıma bakılıyor, dünya çapında teknolojik ürün geliştirme yetisine sahip bir kurucu ortak(Hacker) ve onu tamamlayan bir pazarlamacı (Hustler) ya da tasarımcı (Designer) var mı? Kurucu ortaklar, ne kadar süredir birbirlerini tanıyorlar, daha önce birlikte çalışmışlar ve ortak bir şeyler başarmışlar mı? Takımın uzun vadede korunabilir bir sırrı var mı, bu sır sürdürülebilir bir rekabet avantajı yaratır mı? 

İkili, bu sır konusuna özel bir önem veriyor ve şöyle diyor: “Sır, ifade edilmesi zor bir kavram, bu bir programlama yetisi olabilir (en iyi programcılar, kendilerine yakın gözüken alternatiflerinden 50 ila bin kat arası daha üretken olabiliyor; dünyada başka hiçbir meslek grubunda bu kadar absürt bir fark yok). Sır özgün bir algoritma ya da patentlenebilir bir teknoloji olabilir. Daha işletme, satış ve pazarlama nosyonu tarafında bu sır, herkesin önüne duran ama kimsenin fark etmediği bir fırsat olabilir ya da doğru yer ve zamanda, salt büyüme verileri ve o büyüme trendini sürdürebilecek işletme ve ölçekleme becerisi olabilir. Bu sır, kayda değer ölçekte bir pazarı değiştirebilir mi? Orta vadede bu fikir nereye gidebilir, uzun vadede ne büyüklükte bir pazarı domine edebilir, son olarak da tavanına bakıyoruz.”

Bir tüyo da yatırım alacak takımlarla ilgili: String Ventures için ideal takımlar 2-3 kişiden oluşuyor. Tek kuruculara yatırım yapmayan fon, dört ve fazlası ile ilgili soru işaretleri taşıyor. Kurucu ortakların iş süreçlerinde birbirlerini tamamlamaları ve uzunca bir süredir birbirlerini tanıyor olmalarına önem veriliyor. Pazar tarafında ise, büyüyen veya değişen, ideal olarak teknolojik değişimden henüz etkilenmemiş olanları tercih ediliyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...