Oscar Ödülleri sahibini buldu. 3 saatlik maraton için toplam 780 milyon dolar harcandı. Pazar akşamı yayıncı kuruluş 120 milyon dolarla reklam geliri, Leonardo DiCaprio ise dakikada 440 bin tweet ile Twitter rekoru kırdı.
Altın heykelcikleri kazanmak için yıldız oyuncular ve dev bütçeli filmlerin birbiriyle yarıştığı Oscar organizasyonu, başlı başına bir ekonomi haline geldi. Gece için organizatörler, yapımcılar, katılımcılar ve reklam verenler 780 milyon doları aşan bir harcama yaptı.
ADI HEDİYE
Akşam’dan Selim Karahan’ın haberine göre, bu paranın 500 milyon dolarlık kısmını Oscar’ın görünmeyen yüzü olan ‘lobi faaliyetleri’ oluşturdu. Film yapımcıları 6 bin kişilik jüriyi ve kamuoyunu etkileyebilmek için yıl boyunca muazzam paralar harcıyor. Jüri üyeleriyle telefon veya e-mail yoluyla bağlantıya geçmek yasak ancak kendilerine hediye yollamak serbest. Dolayısıyla yapımcı ve oyuncular her yıl kesenin ağzını açıyor. Bunun yanında Oscar kazanma konusunda uzman danışmanlara ayda 20 bin dolar civarında para ödeniyor.
LOS ANGELES’A YARIYOR
Hollywood odaklı gazete ve dergiler, Oscar yaklaştıkça reklam için normalin 2 katı fiyat istiyor. Tören, Los Angeles şehrine de önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. LA Times’ın tahminine göre şehirde genel olarak harcamaların artması ve aşırı lüks ‘Oscar partileri’ Los Angeles’ın 130 milyon dolarlık ek gelir elde etmesine katkı yapıyor.
REKLAMDA REKOR
‘Oscar ekonomisinin’ önemli bir bölümünü de reklamlar oluşturuyor. Yayın haklarını elinde tutan ABC televizyonu, 30 saniyelik reklam zamanını 1.9 milyon dolara sattı. Kanalın reklam gelirlerinin 120 milyon dolara ulaşarak geçen yılki 97 milyonluk rekoru adeta paramparça etti.
GÖRÜNÜŞE 25 MİLYON $
Öte yandan Hollywood Reporter’ın tahminine göre törene katılan 3 bin 400 kişi geceye hazırlık için ortalama 75 bin dolar harcıyor. Bu paraya kıyafet, takı, saç ve makyaj harcamaları da dahil.
TWEET REKORU KIRILDI
Sosyal medyada aylardır Leonardo DiCaprio’nun artık Oscar’ı kazanmayı hak ettiğine yönelik büyük bir kampanya yürütülüyordu. Bu sebeple sonuç belli olduktan sonra DiCaprio ile ilgili dakikada 440 bin tweet atıldı. Bu durum, herhangi bir ödül töreni sırasında bugüne kadar hakkında en çok tweet atılan olay oldu. Geçen yıl büyük ses getiren meşhur ‘ünlüler selfiesi’ hakkında dakikada 255 bin tweet atılmıştı.
EN İYİ YARDIMCI OYUNCU İSRAİL’İ BOYKOT ETTİ
En iyi erkek -kadın oyuncu ve yardımcı oyuncu ve en iyi yönetmen adaylarına 200 bin dolarlık ‘adaylık çantası’ hediye ediliyor. Çantalar 25 kişiye veriliyor. Yani sırf bu çantalar için 5 milyon dolar harcanıyor. Bu yılki çanta tartışmalara yol açtı. Çünkü çantada 55 bin dolar değerinde İsrail tatili vardı. ABD’deki Filistin savunucusu sivil toplum örgütleriboykot çağrısında bulundu. En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanan Mark Rylance çantayı kabul etmedi. Aktör, İsrail’e tatile gitmeyeceğine dair bir de taahhütname imzaladı.
‘ERKEK’ YILDIZA YARIYOR
Film stüdyosu ne kadar Oscar kazanırsa gelecekteki filmlerini o kadar iyi pazarlayabiliyor. Aslında ödülün aday olup kazanmış bir filme aşırı bir katkısı yok. Yapılan analizlere göre en iyi film Oscar’ını kazanan filmlere ödülün hasılat katkısı sadece 3 milyon dolar. Oscar kazanan bir erkek oyuncunun kazancı, sonraki filmde ortalama 3.5 milyon dolar artıyor. Kadın oyuncularda ise artış 500 bin…
EN AZ 300 MİLYON KİŞİ THY’Yİ İZLEDİ
Oscar’ı yayımlayan kanalların, dünya genelinde potansiyel olarak 2-2.5 milyar kişiye açık olduğu biliniyor. Yüzde 15’lik reyting payı üzerinden dünyada 300 ila 400 milyon arasında kişinin ödülleri takip ettiği tahmini yapılıyor. Bu da ödüllere reklam veren Türk Hava Yolları gibi küresel şirketlerin, dünyada en az 300 milyon kişiye ulaştığı anlamına geliyor.
HEYKELE 45 BİN HALIYA 30 BİN $
Organizasyonun görünen yüzü görünmeyen kadar maliyetli. Kırmızı halıyı sermenin maliyeti 30 bin dolar. Oscar heykelcikler ise tanesi 900 dolara yaptırılıyor. 25 alanda ödül veriliyor ancak beraberlik ihtimali sebebiyle her yıl 50 heykelcik üretiliyor. Bu da maliyetin yıllık 45 bin dolar olmasını sağlıyor. Akademi ödül verdiği kişilerle özel bir anlaşma imzalıyor. Bu anlaşmaya göre Oscar kazananlar, heykeli satmak isterlerse önce Akademi’ye 1 dolarlık satış teklifi vermek zorunda.