Mozaik Design, ev ve ofis mobilyasından; banyo ve mutfak aydınlatmasına; perdelik ve döşemelik kumaştan çocuklara yönelik tasarımlara kadar birçok ürünün dünyadaki öncülerini Türkiye’de temsil ediyor. Mozaik Design’ın kurucusu Yaman Erturan, “Buradaki ürünler modern antikalar. Yani aldığınız zaman eğer tasarım ise değerleniyor. Gittikçe de değer kazanmaya devam ediyor. Müşteri geliyor bu masayı mı yoksa ötekini mi alayım diye kararsız kalıyor. Fiyatına bakıyor, örneğin fiyatı 3 bin 900 dolar olsun. Sonra bir başkasının fiyatına bakıyor daha uygun, ama 2012 de tasarlanmış. Daha dizayn ikonu olmamış bu diye düşünüyor. Sonra, daha fazla para veriyim ama geleceği ve yatırımı olsun diyor. Çünkü dizayn ikonu aldığınız zaman siz onu aslında 22 ayar bir altın gibi alıyorsunuz. O bir kenarda duruyor ve ömrünüz boyunca kullanabiliyorsunuz” diyor.
Erturan, 23 yıldır bu sektörün içerisinde yer alıyor. Teknik üniversitede İnşaat bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da İşletme masterı yapıyor. Daha sonra yurda dönerek aynı zamanda baba mesleği de olan mobilyacılıkta ilerliyor. Geçen zaman içerisinde Türkiye’de ki birçok uluslararası firmalara ve bankalara ofis mobilyaları satan Erturan, “Şu zamana kadar 1000’in üzerinde proje gerçekleştirmişizdir” diyor. Gerçekleştirilen projeler içerisinde Johnson & Johnson, Gillette, Goodyear, Nestle, Citibank, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Koçbank, İş Bankası, Tat Kuleleri, Demirbank, Pamukbank ve daha birçoğu yer alıyor. Yeni dönemde ise Henkel, GlaxoSmithKline, Kibar Holding, Kale Grubu, Finansbank Genel Müdürlüğü, Roche Genel Müdürlüğü, otellerden ise St. Regis, İstanbul Marriott Hotel Şişli, Ataşehir Sheraton Hotel, Adana Divan Mozaik’in en son çalışmaları arasında yer alıyor.
Ünlü tasarımları Türk tüketicisiyle buluşturmayı hedeflemiş olan markanın, İstanbul’da dört ve Ankara’da bir tane olmak üzere toplam beş showroomu bulunuyor. Showroomlardan Mozaik Ortaköy’de ofis, ev, mutfak ve banyo mobilyaları, Levent Apa Giz Plaza’daki Mozaik 220V’de dünya markalarının aydınlatma ürünleri, Mozaik Metraj’da perdelik ve döşemelik kumaş tasarımları ile halı ve duvar kağıtları, Nest by Mozaik’de oyuncaktan mobilyaya, giyimden aksesuara geniş ürün yelpazesi yer alıyor. Son olarak geçtiğimiz Kasım ayında hizmete başlayan Mozaik Ankara’da ise ev, ofis mobilyası ve aydınlatmalar bulunuyor. Mozaik’de yer alan ürünlerin fiyat aralığı 100 eurodan başlıyor, 30 bin euroya kadar çıkıyor. Şirket en çok ürünü İtalya, İsviçre, Almanya ve Amerika’dan getiriyor. Yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da satışlar gerçekleştiren şirket, Azerbaycan’a, Katar’a, Kongo’ya mobilya satışları yapıyor.
Yaklaşık 10 ürün grubuna yer veren Mozaik’de en yoğun talebin olduğu ürün grubu ofis mobilyaları. Ofislerde kullanılan ergonomik özelliklerin öne çıkmış olduğu ofis sandalyesi ise çok tercih edilenlerden. Ortalama bir patron ofisinin maliyetinin 2-3 bin euro’dan başladığını söyleyen Erturan, “İş adamlarının hepsinin ofislerinde yaşamak istedikleri farklı bir tarz var. Kimisi masasında oturup bilgisayarıyla uğraşmak istiyor. Kimisi ise masasında oturmak yerine kanepesini veya tek koltuğunu tercih ediyor. Orada çalışıyor. Ama hepimizin dikkat etmesi gereken bir şey var ki o da gün içerisinde oturuş şeklimiz. Bu yüzden iş yerlerinde ergonomiğe çok dikkat eden var artık.” diyor.
B&B Italia, Maxalto, Cassina, Vitra, Knoll, Classicon, Casamilano, Tom Dixon, Cappellini, Roda, Paolo Lenti, Flos, Ingo Maurer gibi güncel dünya markalarının tasarımlarıyla birlikte Mozaik, New York’da ki Museum of Modern Arts (MoMA)’ın kalıcı koleksiyonunda sergilenen birçok tasarım ikonunun bulunduğu bir müze gibi. Erturan, “Bugün bir tasarım öğrencisi buraya gelince bir fuara, müzeye gelmiş gibi hissediyor. Evet, burası müze gibi ama ürünleri müzedeki gibi sadece sergilemiyoruz. Aynı zamanda müşteri beğendiği ürünü alıp götürebiliyor. Burada her gördüğünüz ürünün bir tasarımcısı ve hikayesi var” diyor.
YAMAN ERTURAN HAKKINDA KISACA
Sizin favori tasarımcılarınız ve markalarınız neler?
Albini evimde var. Philippe Starck’ın çok güzel bir koltuğu yine var evimde.
Modern dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu tasarım objesi sizce ne?
Modern dünya bence en çok ergonomik bir sandalyeye ihtiyaç duyuyor. Aynı şekilde ergonomik bir aydınlatmaya ihtiyaç duyuyor. Bizim daha sağlıklı ve daha konforlu bir ortamda yaşayabilmemiz için bu çok önemli.
MOZAİK DESIGN EN’LERİ
En çok talep gören ürün
Marka: Vitra / Ürün: Eames Lounge Chair
Tasarımcı: Charles & Ray Eames / Tasarım yılı: 1956
Dünyanın en rahat dinlenme koltuklarından biri olarak kabul edilen Eames Lounge Chair tasarlandığı yıldan beri seri üretimi devam eden bir ürün. Üretim hakları Amerika’da Herman Miller markasına Avrupa’da da İsveç’li marka Vitra’ya ait. Eames Lounge Chair 1950’li yıllarda Hollywood’un en başarılı yönetmenlerinden Billy Wilder’in çekimler sırasında iyice dinlenebilmesi fikrinden yola çıkarak tasarlandı.
En eski ürün
Marka: Wittmann / Ürün: Sitzmaschine
Tasarımcı: Josef Hoffmann / Tasarım yılı: 1905
“Sitting machine” den yola çıkılarak isimlendirilen Sitzmaschine koltuk 1905 yılında Josef Hoffman tarafından Viyana’daki yine kendisinin tasarladığı Viyana’daki Purkersdorf Sanatoryum’u için tasarlandı. Bu sanatoryum Wiener Werkstätte’ye verilen ilk ve en büyük komisyonlardan biridir. Wiener Werkstätte 1903 yılında İngiliz sanat ve el sanatları akımını, iyi tasarımı ve yüksek kalite işçiliğini benimseyen Josef Hoffman ve Koloman Moser tarafından kurulan bir komisyondur. Josef Hoffman’ın da bir binayı ve içindeki mobilyalarınının toplamının sanat eseri olduğu ilk çalışmalarından biridir. Sitzmaschine sırt bölümü ayarlanabilir mekanizmasıyla 1866 yılında Philip Webb tarafından tasarlanan Morris Chair’in referansı niteliğindedir. 20. yüzyılın başlarında yaslanabilir mekanizmaya sahip koltukların tüberküloz hastalarının tedavilerinde iyileştirici özelliklerinden dolayı tasarlanmaktaydı. “Sitzmaschine” de bu akımda üretilen ilk modern tasarım çizgilerine sahip koltuktur. Sırt bölümünün yaslanabilir özelliği dışında oturma minderinin çıkabiliyor olması ve koltuğun iskeletinin açık olması da hijyeniklik sağlıyor.
En pahalı ürün
Marka: Cassina / Ürün: Veliero 32.292 euro + kdv
Tasarımcı: Franco Albini / Tasarım yılı: 1940
Franco Albini’nin (1905-1977) 1939 yılında Via De Togni, Milano’daki evinde kullanmak için tasarladığı Veliero denge kurallarına meydan okuyan deneysel bir ürün olarak kabul ediliyor. Franco Albini Veliero kitaplığını şeffaf görünümüyle evinde salonunu ve yemek odasını ayıran bir paravan hayal ederek tasarladı. İtalyanca yelkenli gemi anlamına gelen Veliero, tasarımıyla bir gemiyi anımsatırken kompleks yapısına rağmen hassas ve şeffaf görünümü ile Franco Albini’nin çağdaş ve endüstriyel mimari çizgisini birebir yansıtıyor. 1941 yılında Veliero’nun Domus’un kapağında çıkmasıyla birlikte İtalyan mimarisinin ikonik parçalarından kabul edilen kitaplık o yıllarda üretime alınmadı, kitaplığı görmek isteyenler prototipi sadece Franco Albini’nin evinde görebiliyorlardı. Tasarım dünyasında baş yapıt olarak kabul edilen ve tüm İtalyan tasarım kitaplarında da örnek olarak gösterilen Veliero’nun Franco Albini tarafından 1940 yılında yaptığı ilk örneği yıllar sonra oğlu Marco Albini’nin evde dinlediği yüksek sesteki müzikten dolayı cam rafları kırıldı. Yüksek sesle birlikte kitaplığın kırılmasındaki en önemli nedenlerden biri de iskeletinin sabit olmamasıydı. 2007 yılında Franco Albini’nin çırağı Renzo Piano’nun ustasına saygı olarak yeniden ürettiği Veliero yine benzer problemler yaşayınca Cassina üretimi devraldı. Cassina’nın kurduğu mühendislerle kitaplığın strüktürel problemleri düzeltilerek 600 kg’ya kadar yük taşıyabilecek şekilde sadece 1.000 adet olarak yeniden üretildi.