Boat Show’da sürprizler

By Fortune Türkiye

6-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Pendik Marintürk İstanbul City Port’ta düzenlenecek Uluslar arası İstanbul Boat Show’a 600’den fazla marka, 200’ün üzerinde firma, 250’nin üzerinde tekne ve 20’yi aşkın farklı ülkeden 20 binden fazla ziyaretçinin katılması bekleniyor.
 
Deniz üzerinde düzenlenen tek marin fuarı Uluslararası İstanbul Boat Show, bu yıl 35’inci yaşını kutlayacak. Toplam değerleri 250 milyon euro olan “yüzen hazineler” deniz tutkunlarının meraklı bakışlarını bekliyor. Uluslararası İstanbul Boat Show Fuarı’nı düzenleyen etkinlik organizatörü UBM EMEA (Istanbul)’un Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı ile konuştuk.
 
Uluslararası İstanbul Boat Show hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası Istanbul Boat Show, bu yıl 6-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Pendik Marintürk İstanbul City Port’ta, deniz tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Toplam değeri 250 milyon euro’nun üzerinde olan teknelerin 150 bin metrekare alanda sergileneceği Boat Show’a, 600’den fazla marka, 200’ün üzerinde firma, 250’nin üzerinde tekne ve 20’yi aşkın farklı ülkeden 20 binden fazla ziyaretçinin katılması bekleniyor. 35 yılda Boat Show’a yaklaşık 7 bin firma, 21 bin civarı yerli ve yabancı marka katılırken fuarı 1 milyonu aşkın deniz tutkunu ziyaret etti. Sektör için yaklaşık 2 milyar dolar iş hacmi yaratmış olduk.
 
35’nci yaşınızı nasıl kutluyorsunuz?
Boat Show’un lansmanını, 2 Ekim akşamı UBM ile Yacht Türkiye’nin ortak organizasyonuyla Suada-Galatasaray Adası’nda düzenleyeceğimiz Gala Gecesi ile kutluyoruz. Gecede yeni lansman tekneleri ada etrafında defile yaparken sergilenecekler. Ayrıca, ilk gün akşam fuar alanında düzenleyeceğimiz VIP Parti ile doğum günümüzü kutlamaya devam edeceğiz.
 
Bu yıl Boat Show’da katılımcıları ve ziyaretçileri ne gibi süprizler bekliyor?
Bu yıl da tekneler keyifle gezilecek, araştırılacak, seyre çıkılarak deneyimlendikten sonra gönül rahatlığıyla satın alınacak. Çocukken kağıttan kayık yapanları özellikle Boat Show’a bekliyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nden kıymetli hocamız Yrd. Doç. Dr. Bekir Şener, yat tasarımı ve inşası konusundaki engin bilgilerini bizlerle paylaşacak. Uzun deniz yolculuklarında, sağlığımızı ve kilomuzu korumak uğraş gerektiriyor. “Denizde beslenme kuralları nelerdir, nasıl, ne zaman, ne kadar ve ne ile beslenmeliyiz?” sorularının cevabı, Yeme Bozuklukları Destek Derneği Kurucusu Diyetisyen Canan Aksoy’un söyleşisinde yanıt bulacak. Başlangıç düzeyince ücretsiz yelken, kürek, sörf, paddle board ve zumba derslerimiz var. Yelken ve kürek sporunu merak eden ama deneyimleme fırsatı bulamayanları özellikle bekliyoruz. Azor Brand & People Solutions Kurucu Başkanı Emre Başkan, yelken sporuyla bir stratejik liderlik sistemi olan VUCA arasındaki benzerlikleri anlatacak ve iyi bir yelkenci gibi düşünmenin yollarını bize öğretecek. Ofise yelkenliyle gidemeyiz belki ama zihnimizin okyanusunda seyreden bir yelkenli sayesinde iş hayatımızı zenginleştirebiliriz. Aileleri ile birlikte Boat Show’a gelecek çocuklarımızı da unutmadık. Çocuklar Şirinler Müzikali’nden bölümler izleyerek mutlu saatler geçirebilecek. Etkinlikleri yakından takip etmek isteyen Boat Show ziyaretçilerimize sürekli güncellenen web sitemizi yakından takip etmelerini tavsiye ediyorum.
 
Fortune CEO Marine Sohbetleri başlayacak. Bundan bahseder misiniz?
Bu yıl marinamızı iş adamlarına açıyoruz ve ülkemizin en önemli CEO’larını, aktivite alanında ziyaretçilerimizle Fortune CEO Marine Sohbetleri kapsamında bir araya getiriyoruz. Deniz üzerinde olmak bir yaşam biçimi ve kültür. Bu etkinliği başlatma sebebimizin temelinde denizcilik kültürünün gelişmesine katkı sağlamak var. Özel hayatlarında deniz ve tekne tutkunu olan işadamlarımıza çoğu kişinin bilmediği bu yönlerini paylaşmaları için fırsat sunuyoruz.
 
Uluslararası Istanbul Boat Show, Türkiye’nin deniz üzerinde düzenlenen tek fuarı. Deniz üzerinde olmanın avantajları neler?
Tekneleri doğal ortamında yani denizde sergiliyoruz. Böylelikle deniz tutkunları beğendikleri tekneleri deneyimleme fırsatı buluyorlar. İkinci avantaj ise, karada düzenlenen fuarların aksine her türlü modelin yani boylan 40 metrenin üstündeki teknelerin de sergilenebiliyor olması. Deniz fuarlarında ayrıca daha fazla sayıda tekne sergileyebiliyoruz. Çünkü bir tekne bile karada çok fazla yer kaplıyor. Katılımcılar açısından da denizde tekneleri sergilemek lojistik açıdan daha uygun oluyor.
 
Geçtiğimiz yıl katamaranlar modaydı. 2016 yılında tekne sektöründe trendler nedir?
2016 yılı yatçılık sektörünün yeni trendi ve gözdesi gezi amaçlı motoryatların yerini almaya aday şişme botlar. Hafif yapıları ile yüksek süratlere kolayca erişebilen şişme botlar, uzun mesafeleri kısa sürelerde katetmek için bire bir. Kısa su kesimleri sayesinde girilmesi zor sığ suları keşfetmeyi de kolaylaştırıyorlar. Genellikle yatların servis botu olarak tercih edilen şişme botlar, 3,5 metreden 8 metreye kadar boy uzunluklarıyla piyasada “servis botu” amacı haricinde de sıklıkla kullanılıyor. Katamaran gövdeli gezi yelkenlilerinin yükselen trendi 2016 yılında da devam ediyor. Sığ sularda kolayca demirleyebilen çok gövdeli yelkenliler olan katamaranlar, iki ayrı gövdeye dağılan kamara ve banyolarla kişiye özel yaşam alanları yaratıyor.
 
Sergilenecek teknelerin toplam değeri ve ayrıca teknelerin fiyat skalası hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu yıl Boat Show’da toplam değerleri 250 milyon euro olan yüzen hazineler denizde olacak. Tekne fiyat aralığının 7 bin ile 10 milyon euro aralığında olduğunu söyleyebilirim. En pahalı teknemiz 3 milyon 670 bin Sterlin değerindeki 86 Yacht. Cannes’dan sonra ilk defa Türkiye’de Boat Show’da yer alacak.
 
Türkiye’de ne kadar tekne bulunuyor ve kişi başına düşen tekne sayısı ortalamamız nedir?
Türkiye’de yaklaşık 8 bin 500 adet tekne var. Çin’de 71 bin kişiye bir tekne, Norveç’te 6 kişiye bir tekne, İtalya’da 98 kişiye bir tekne düşerken, 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip ülkemizde 900 kişiye bir tekne düşüyor.
 
Türk insanı ne tür tekneler tercih ediyor? Bu tercihin sizce nedenleri?
Türkiye’de deniz tutkunlarının tercihi genişliği, konforu, seyir keyfi ve sağladığı yakıt tasarrufu alternatifi ile katamaranlar. Ortalama bir yelkenlinin fiyatı, lüks araba fiyatı olan 100 bin euro’ya karşılık geliyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin euro’ya karşılık gelen 50 bin lüks araba satılırken, yelkenli satın alan yok denecek kadar az. Oysa katamaranlar yelkenli olarak kullanıldığında araba ne kadar yakıyorsa o kadar yakıt tüketiyor, ailecek yıl boyunca dilediğiniz yerde tatil imkanı sağlıyor ve kendini ortalama beş yılda amorti ediyor.
 
Tekne almak için çok zengin olmak gerektiği düşünülür…
Geçtiğimiz yıl herkesin satın alabileceği fiyatlarda tekneleri satışa sunduk. Fiyatları 12 bin TL ile 250 bin euro arasında değişen ekonomik fiyatlı 40 tekne satılırken, fiyatları 19 bin 900 dolardan başlayan ve en pahalısı 79 bin euro olan “ucuz tekneler” satış rekoru kırdı. Üç günde 52 ucuz tekne satıldı. Bu yıl da aynı stratejiyi sürdürüyoruz.
 
Fuarda hangi yeni markalar olacak? İlk kez sergilenen marka ya da tekneler hangileri olacak? Lansman yapacak firmalar var mı?
Sektörün en önemli oyuncularından olan İtalya’dan ilk defa Türkiye pazarına Uluslararası Istanbul Boat Show’la girecek olan Cantiere Se.Ri.Gi. Di Aquileia Srl. firması, Solaris 58’i sergileyecek. 50’ ve 80’ arası özel ve yarı özel üretim yatlarda dünyada lider olan firmanın ilk kez Türkiye’de lansmanını yapacağı Solaris 58’in “omurga”sı, arka bölümlerin şekline daha fazla yuvarlaklık katmak ve sonuç olarak da sürüklenmeyi azaltmak için tasarlanmış. Yelken halatları ve ıskotaları, tek kişinin kolaylıkla kontrol edebilmesi için dümenin yakınındaki güverte köprüsüne doğru yönlendirilmiş konumda. Farklı olan bir diğer özelliği de tamamen su geçirmez olan ve dış motoru çıkarma ihtiyacı olmadan uzunlamasına erişilebilen yan bot garajı.

Türkiye Lansmanı, Uluslararası Istanbul Boat Show’da Top Leisure – Jeanneau tarafından gerçekleştirilecek olan Jeanneau 54, keskin omurgalı teknesi ve şık güverte profili denize elverişli bir tutuş sunan Philppe Briand’ın ve her ergonomik detaya titiz yaklaşımı ve yüksek kalite materyal seçimi süper yat görünümünü güçlendiren Andrew Winch’in yakın iş birliği ile tasarlandı ve üretildi.

Boat Show ziyaretçilerinin çok yakından takip ettikleri Franken Meer – Bavaria da, Bavaria Sport 330 modeli ile ilk kez Istanbul Boat Show’da olacak. Bir motorlu yat olan Bavaria Sport 330, avadanlık dolabında radarlar veya antenler için alana sahip ve bimi gölge sağlamak üzere gerektiğinde uzatılabiliyor.

Delphia Yachts’ın Türkiye distribütörü Vira Yatçılık, dünyayı Lounge Boat anlayışıyla tanıştıran Delphia’nın yeni modeli Delphia Escape 1080s modelinin lansmanını Boat Show’da gerçekleştirecek. Delphia Escape 1080s, 180 HP gücünde motoru, B sınıfı gövdesi, açık kokpiti ve geniş oturma grubu ile yatçılar için yeni ufuklar açacak.
 
Ülkemizde tekne pazarının iş hacmi ve büyüme oranı nedir?
Türkiye’de yıllık ortalama tekne alım satımı yaklaşık 450 milyon euro düzeyinde ve pazar her yıl ortalama yüzde 20 civarında büyüyor. Halihazırda yaklaşık 1 milyon yat düzenli olarak Akdeniz’i geziyor; Türkiye’nin amacı bu talebin yüzde 5’ini karşılamak ki bu da yaklaşık olarak 50 bin yatın eklenmesi demek.
 
Türkiye’de yat sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de yat sektörü özellikle 2008’deki global krizden olumsuz yönde etkilendi. Ama son dönemde kendini toparlamaya başladı. Bunda Boat Show gibi organizasyonların etkisi olduğuna inanıyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl Uluslararası Istanbul Boat Show, toplam değeri 1 milyon TL olan 340 tekne, 200’ün üzerinde yerli ve yabancı firma, 450’nin üzerinde marka ve 22 ülkeden 16 bin ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşti. Fuarda 100’ün üzerinde tekne sahibini buldu ve alınan siparişler de dahil olmak üzere 100 milyon dolar/TL iş hacmi yaratıldı.

Bugün üreticilerimiz ağırlıklı olarak yurtdışı için üretim yapsa da tekne sahibi olmaktan, hatta özellikle yaz aylarında teknede yaşamaktan mutlu bir kitle de oluşmaya başladı. Bunda tekne üretimindeki teknolojik gelişmeler ve kişiye özel tasarımların etkisi büyük. Ayrıca Türkiye süper yatların (24-40 metre uzunluğunda) ve mega yatların (40 metre ve daha uzun) yapımında uzmanlaştı ve mega yat yapımında dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
 
Sektörün yaşadığı sıkıntılar neler?
Global krizlerin dışında Türkiye’de yatçılık sektörünü etkileyecek en önemli sorun yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacı. Ülkemizde kişiye özel üretim yapan yatçılık sektörünün en önemli üstünlüğü özellikle iç tasarımda tercih edilen ahşap işçiliğimiz.
 
Boat Show denizlerin korunmasına da katkı sağlıyor…
Biletlerden elde ettiğimiz gelirin bir bölümünü Deniztemiz Derneği TURMEPA’ya bağışlıyoruz.
 
Önümüzdeki dönemlere yönelik hedefleriniz neler?
En büyük gemi ekipmanları fuarı Marintec gibi birçok önemli organizasyonu üstlenen şirketimiz, Cruise Shipping Miami’nin yanı sıra bütün “Seatrade” etkinliklerinin de organizatörlerinden. Ayrıca yılda ortalama 36 bin kişinin ziyaret ettiği dünyanın lider Boat Show’larından olan ve bu yıl 20’ncisi gerçekleşecek Şanghay Boat Show da UBM tarafından düzenleniyor.
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...