Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eylül ayında kabul edilen torba yasayla Ekonomi Bakanlığı bünyesine alınan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanlığından istifa etti; yerine, eski MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan seçildi.
TOBB’un kararıyla kurulan ve iş dünyası ile alakalı çeşitli STK’ların oluşturduğu DEİK, 1986’dan beri Türkiye’nin yurtdışı ticari faaliyetlerini destekleyici koordinasyon faaliyetleri yürütüyordu.
Resmi Gazete’nin 11 Eylül tarihli sayısında yayımlanan kanun değişikliği ile DEİK’in mevcut yapısının değiştirilmesine ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi.
Bu değişikliğin ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanlığı’ndan istifa dilekçesini Cumartesi günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye sundu.
Hisarcıklıoğlu dilekçesinde, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir parçası olarak, artık kamu gücünü ve devlet imkanlarını kullanabilecek DEİK, daha fazla araç ve imkan ile donatılmış olacaktır. Tüm temennimiz DEİK’in yeni yapısıyla daha büyük başarılara imza atması, Türkiye’nin dış ekonomik ilişkilerinde hareket alanını daha da geliştirmesidir” dedi ve şöyle devam etti:
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, ülkemizin başarılarının devam etmesi ve Türk özel sektörünün yurtiçinde ve yurtdışında başarılarının artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugüne kadar ilgili tüm kamu kurumlarımızla eşgüdümlü çalıştığımız ve elimizden gelen desteği verdiğimiz gibi bugünden sonra da yeni DEİK’e gereken desteği vereceğiz…Yeni DEİK’e desteğimizin dışarıdan sürdürülmesinin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.”
Yeni DEİK başkanı Vardan
Hisarcıklıoğlu’nun istifasının ardından, Pazar günü gerçekleşen ilk yeni DEİK Yönetim Kurulu Toplantı’nda, halen İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı olan MÜSİAD’ın eski Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.
Ayrıca, TOBB, TİM, MÜSİAD, TÜSİAD, TMB temsilcileri başkan yardımcılıklarına seçildi; Remzi Gür sayman üye oldu.
Yeni yönetim kurulu; Koç, Sabancı, Zorlu, Çalık, Limak gibi şirketlerin yönetim kurulu başkanları ile TOBB, TÜSİAD, İTO, TİM, TBM gibi STK’ların temsilcilerinden oluşan 35 kişilik bir kadro ile kuruldu.
Vardan yaptığı açıklamada, yeni oluşturulan DEİK’in, 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin küresel ekonomideki ağırlığının ve Türk şirketlerinin küresel değer zincirindeki konumu ile marka değerinin artması için çalışmalar yapacağını belirtti.
Yeni DEİK’in çalışmalarını katılımcı, şeffaf ve paydaşlarına hesap verebilir bir anlayışla yürüteceğini belirten Vardan, geçiş döneminin en kısa zamanda tamamlanacağını, DEİK çalışanlarının ise herhangi bir hak kaybı oluşmadan yeni DEİK’te görev alabileceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu DEİK’in başkanlığından istifa etti
By Fortune Türkiye