Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10.8 milyar dolara indi.
Mayıs’taki yüksek oranlı düşüşün de etkisiyle, yılın ilk beş ayında toplam ihracat yüzde 8.3 gerileme ile 61.3 milyar dolara, son 12 aylık ihracat da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 gerileme ile 151.7 milyar dolara düştü.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu hafta sonundaki seçimlere işaret ederek, “Sandık önümüzden kalkar kalkmaz seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız. İhracatçımız buna büyük önem veriyor. Gündemimizin artık ekonomiye dönmesi gerekiyor” dedi.
Dünya gündemine ilişkin değerlendirmede bulunan Büyükekşi, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın gözünün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına odaklandığına işaret ederek, “Fed’in kararı küresel ticaretin seyrini yakından ilgilendiriyor. Haziran ayında faiz artışı için ihtimaller azaldı. Fed, önümüzdeki dönemde temkinli bir şekilde verileri takip etmeye devam edecek” dedi ve ekledi:
“Avrupa Merkez Bankası’nın ek genişleme adımları sayesinde Euro Bölgesi’nde büyüme ivme kazandı ve bunun sonucunda da AB’nin ithalatı artmaya başladı. Eurostat verilerine göre AB’nin ithalatı ise ilk 3 ayda yüzde 2 arttı. Türkiye ise AB’ye Euro bazında ihracatını tam yüzde 13 arttırdı. Artışta 4. sıradaki ülke oldu.”
İhracat birim fiyatlarının da gerilemeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, “Bunu sektörlerde de görmek mümkün” dedi ve şöyle açıkladı:
“Yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı, adet bazında yüzde 17 arttı. Halbuki yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı değer bazında yüzde 8 gerilemişti. Dolayısıyla parite etkisi ihracatımızda etkili olmaya devam ediyor. Mayıs ayında paritenin etkisi 1.1 milyar dolar olurken, İlk 5 ayda paritenin etkisi 5.7 milyar dolara yükseldi. Mayıs ayında yüzde 19 gerileyen Euro/Dolar paritesi ilk 5 ayda yüzde 18.7 geriledi. Diğer taraftan siyasi açıdan sorunlu altı pazar ihracatımızı çok olumsuz etkiliyor. Örneğin Irak’a ihracatımız ilk 5 ayda yüzde 27, Rusya’ya ve Ukrayna’ya yüzde 37, Libya’ya yüzde 40 düştü. Mısır’a ve Suriye’ye yüzde 2 arttı.”
MAYIS AYI İHRACAT LİDERİ OTOMOTİV
TİM verilerine göre, sektörel bazda Mayıs ayında en fazla ihracatı 1.48 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörleri izledi.
TİM verilerine göre mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 26, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, Irak’a ihracat yüzde 38, İtalya’ya ihracat 22, ABD’ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur’a yakalandı.