Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gelişmiş ekonomilere dair büyüme beklentilerini düşürürken, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) büyümeyi desteklemek için daha kapsamlı önlemler alması çağrısında bulundu.
Dünya ekonomisine dair Mayıs ayında yayımladığı büyüme tahminlerini güncelleyen OECD, euro bölgesi için yüzde 1.2 olan büyüme tahminini yüzde 0.8’e düşürürken, gelecek yıl için büyüme tahminini de yüzde 1.7’den yüzde 1.1’e çekti.
OECD ABD ekonomisine dair bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2.6’dan yüzde 2.1’e indirirken, 2015 tahminini de yüzde 3.5’ten yüzde 3.1’e çekti.
OECD’nin düşürdüğü büyüme tahminleri bu hafta Avustralya’da toplanacak olan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısına katılan euro bölgesi temsilcileri üzerinde ekonomiyi güçlendirici önlemler alma baskısını artıracak.
OECD’nin raporunda Türkiye’nin büyüme tahminlerinde güncelleme yapılmadı. Kuruluş Mayıs ayında Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 2.8’e, 2015 büyüme tahminini ise yüzde 4’e indirmişti.
ECB’ye çağrı
Raporda Ağustos ayında euro bölgesinde beş yılın en düşük düzeyi olan yüzde 0.4’e ulaşan enflasyonun, deflasyon tehlikesini artırdığı ancak Avrupa ülkelerinde talebin artmasına paralel olarak enflasyonda yükselme beklendiği belirtildi.
ECB’nin büyümeyi desteklemek için tahvil alımlarına başlamasının gerekebileceği belirtilen raporda, “OECD, zayıf büyüme görünümü ve enflasyonun sıfıra yakın kalması… halinde talebin daha da gerileyeceğini göz önüne alarak euro bölgesinde parasal desteğin artırılmasını tavsiye etmektedir. ECB’nin son adımları memnun edicidir ancak nicel gevşeme dahil olmak üzere ek adımlar gerekir” denildi.
ECB bu ay politika faizini neredeyse sıfıra indirmiş ve kredi ihtiyacı içinde olan şirketlere kredi verilmesini teşvik etmek için ipotekli tahvil alımlarına başlama sözü vermişti.
ECB ipotekli tahvil almaya başlayacak olsa da, borçlanma maliyetlerini düşürmek için ABD veya Japonya’daki merkez bankaları gibi yüksek tutarda devlet tahvili alımlarına başlamaktan kaçınıyor.
Gelişmiş ekonomilere dair büyüme tahminleri düştü
By Fortune Türkiye