9. Contemporary İstanbul açıldı

By Fortune Türkiye

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 9. Contemporary Istanbul sayesinde İstanbul’un giderek çağdaş sanata yön veren bir şehir haline geldiğini belirterek “Birçok şeyi ilk defa burada görüyoruz” dedi.
 
Bölgenin en büyük uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki ön açılışına katılan Çelik’i, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer karşıladı.
 
Fuarı gezen ve Güreli ile Kahraman’dan fuarla ilgi bilgi alan Çelik, Contemporary Istanbul’un çok başarılı bir organizasyon olduğunu söyledi. 
 
Fuarı geçen sene kısa bir süre gezebildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
 
“Bu sene programın ucunu bıraktım, bizzat açılışa katılmak istedim. Burada hakikaten dünya standardında işler yapılıyor. Uluslararası bir sürü galeri burada. Çok eski galeriler burada. Genç sanatçılar burada. Yerli ve yabancı sanatçılar bir arada. Çok önemli satışlar yapılır.
 
İstanbul bu fuar sayesinde giderek çağdaş sanata yön veren bir şehir haline geliyor. Bir çok şeyi ilk defa burada görüyoruz. 2-3 yaşında galeriler var. 25 yaşındaki galerileri de gezdim. En klasik eserleri de görüyoruz, pop art diyebileceğimiz dijital sanat diyeceğimiz eserleri de görüyoruz. Entelektüel açıdan da çok kışkırtıcı bir yer burası. Küresel ve yerli atölyeler burada. Koleksiyonerler burada. Halkımızın kitlesel halde katıldığı organizasyonlarından biri oldu.”
 
Çelik, kültür sanatın elit bir mesele olarak görüldüğüne işaret ederek, aslında bunun böyle olmadığını, İstanbul’da on binlerle ifade edilecek sanat-kültür elitinin oluştuğunu anlattı.
 
Kültür ve Türizm Bakanı olarak 9. Contemporary İstanbul’a verdikleri desteği ve önemi göstermek için açılışa katıldığını anlatarak, “Aynı zamanda açılış kısmı, bakan olarak katıldığım resmi kısım. Bireysel kısımda kendim için geziyorum. Siyaset ve felsefeyle ilgili yaptığımı birçok okumanın burada aslında pek çok karşılığını görüyorum. Beni yeniden düşündüren eserler görüyorum. Benim açımdan bir beyin fırtınası oluyor” ifadelerini kullandı.
 
Standları gezen, yerli ve yabancı sanatçılardan eserleri hakkında bilgi alan ve kısa bir süre sohbet Bakan Çelik, herkese  9. Contemporary İstanbul’u gezmeleri tavsiyesinde bulundu.
 
9. Contemporary İstanbul
Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Yıldız Holding ve 42 Maslak’ın üstlendiği 9. Contemporary Istanbul, 16  Kasım’a kadar İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde devam edecek.
 
Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarına 22 ülkeden, 520 sanatçı, 108 çağdaş sanat galerisi katılıyor.
 
Bu sene 9. yılını kutlayan fuarın katılımcı galerileri arasında Galerie Lelong (Paris), Marlborough Galleries (New York), Rampa (İstanbul), Emmanuel Fremin (New York), Galerie Javier Lopez (Madrid), Kashya Hildebrand Gallery (Londra), Galerie Kornfeld (Berlin), Galeri Nev (İstanbul), Heis Gallery (Fukuoka-Japonya), Galerie Pilar Serra Barbara Paci (Roma), Dirimart (İstanbul), Andipa Gallery (New York) ve yakında Istanbul’a da açacağı mekan ile Galleria Russo (Roma) yer alıyor.
 
Contemporary Istanbul, sanat edisyonlarının, çoklu sanatların farklı formatlarının, kavramsal boyutlarının sunulduğu, tartışıldığı ve paylaşıldığı yeni girişim ve inisiyatifi CI Editions’ı sunuyor. Sınırlı sayıda üretilen özel edisyonların yaygın dağıtımını sağlayacak CI Editions, sanatın daha geniş izleyici grubunun yanı sıra yeni sanatseverler ile buluşmasında alternatif bir kanal yaratıyor. Mustafa Horasan, Hale Tenger, Buğra Erol, Fırat Engin, Orhan Cem Çetin, Ali Emir Tapan, Ardan Özmenoğlu, Ahmet Polat, Erdoğan Zümrütoğlu, Gözde Türkkan, Book Lab, Seçkin Pirim, Ahmet Duru, Selçuk Ceylan, Sıtkı Kösemen, Özlem Günyol ve Mustafa Kunt CI Editions’a özel edisyon üretecek sanatçılar arasında.
 
Plugin Istanbul Yeni Medya Bölümü 2. senesinde, sanatsal anlamda daha geniş bir alanı kapsamayı hedefliyor. Sadece video sanatı değil, ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımlar Plugin Istanbul’da yer buluyor.
 
Çin çağdaş sanatına farklı bir bakış ile 2010’dan beri Çin video sanatı koleksiyonerliği yapan Dr. Michael I. Jacobs’ın gözünden Çin video sanatını görüleceği “Now You See” sergisi 18 genç sanatçıya ait seçkiye yer veriyor. Dünya çapında tanınmış Liu Bolin and LIo Dao gibi sanatçılar fuara konuk oluyor.
 
CI Dialogues konferans programında “Gelecek Bugündür – Çin’de Çağdaş Sanat” ve “Çin’de Sanat Arenası, Piyasası ve Kuruluşları” oturumları ile Çin sanatı mercek altına alınıyor.
 
CI Dialogues konferans programı 2014 yılında da güncel sanatın uluslararası fikir liderlerini tartışma ve konuşmalar ile bir araya getiriyor. Konferans programının bu seneki teması “The Other Art. Alternatives. Choices. Options”. Fuar alanında gerçekleşecek konferansta “Koleksiyonerliğin Geleceği”, “Çağdaş Sanatın Bugünü ve Yarını”, “Ses Sanatı” ve “Yarının Fuarı” gibi konular tartışılıyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...