Fransa’da düzenlenen uluslararası ‘Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde 61 ülke ortak bildiri imzaladı. Bildiriyle yapay zekanın ‘açık, kapsayıcı ve etik’ olması konusunda uzlaşıldı. Fransa’daki Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Paris’te düzenlenen uluslararası Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde 61 ülke ortak bildiriye imza attı. Yapay zeka ve enerjiye ilişkin soruların çok taraflı olarak ilk kez ele alındığı ifade edilen bildiride, yapay zekanın iş sektörüne etkileri konusunda farkındalığın artırılması ve bu sektörün geleceğini ‘olumlu’ yönde etkileyen teknolojilerin teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.
Bildiride ayrıca, yapay zeka yönetiminde koordinasyonun güçlendirilmesi ve bu teknolojinin daha erişilebilir kılınması için piyasada tekelleşmenin önüne geçilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yapay zekanın güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması için ilerleme sağlanması gerektiğine dikkat çekilen bildiride, yapay zekanın toplumlar için ‘sürdürülebilir’ kılınmasının öncelikli olduğu ifadeleri yer aldı.
Zirvenin en önemli gündem maddesi, YZ teknolojilerinin “güvenli, emniyetli ve güvenilir” olmasını sağlamayı hedefleyen bir deklarasyondu.
Bu deklarasyon, Fransa, Çin, Hindistan ve Almanya gibi ülkelerin desteğini aldı. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık bu deklarasyonu imzalamayanlar arasında yer aldı. Her iki ülke de deklarasyonun getireceği düzenlemelerin fazla kısıtlayıcı olabileceği ve inovasyonu engelleyebileceği yönünde endişelerini dile getirdi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, aşırı düzenlemenin sektördeki büyümeyi durdurabileceği ve ABD’nin yerel YZ geliştirme çalışmalarını zayıflatabileceği görüşünü savunarak deklarasyona mesafeli yaklaştı.
Buna karşın, Avrupa liderleri dengeli bir yaklaşımı savunarak, YZ altyapısına büyük yatırımlar yapılması gerektiğini vurgularken aynı zamanda güçlü güvenlik önlemlerinin alınmasının önemini dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın YZ sektöründe ilerlemesi için önümüzdeki yıllarda 109 milyar euro özel yatırım yapılacağını duyurdu.