’50 CFO’ ödülleriyle buluştu

By Fortune Türkiye

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin finans departmanlarını yöneten CFO’lar, Data Expert ve Fortune Türkiye işbirliği kapsamında BMI organizasyonunda bir araya geldi.

18 Şubat’ta, Turkcell ve Albaraka Türk Katılım Bankası ana sponsorluğunda, Conrad Hotel Istanbul Bosphorus’ta düzenlenen Zirve’de “CFO Fonksiyonunun Bugünü ve Geleceği” masaya yatırıldı.

CANSEN BAŞARAN: ŞİRKETLERİN GELECEK KURTARICILARI CFO’LAR

Türkiye’nin “50 CFO’su” Ödülleri CFO Summit 2016’da özel bir tören ile takdim edildi.

İŞTE  50 CFO

Finans sektörünün gündemindeki konulara paralel olarak belirlenen oturumlarda: Türkiye ekonomisinin yönü ve finans yöneticilerini bekleyen fırsat ve zorluklar; makroekonomik trendler ve Türk ekonomisine genel bakış; dünya ölçeğinde iş yapmak; şirket stratejileri belirleme ve uygulamada CFO’nun rolü; perakende sektöründe karlılık ve nakit akışı yönetimi; değişen teknoloji ve CFO fonksiyonuna etkileri; inovatif bankacılık ve finans çözümleri başlıkları ele alındı.

DÜNYA ÖLÇEĞİNDE İŞ YAPMAK

TOFAŞ-FIAT CFO STEFANO REGANZANI
Koç Grubu ile Fiat’ın 40 yıllık ortaklığı var. İtalyan kültürü ile Türk kültürü birbirine yakın olsa da bunca yıl aşkı canlı tutabilmek kolay değil. İki ortak bunu yapmayı başardılar.

Tofaş her zaman benim benchmarkım olmuştur. Kendi ortamımızı tanıyoruz. Yeni ortamlarda çalıştığımız zaman yeni alışkanlıkları tanımaya hazır olmalıyız. CFO’lar uyum sağlamaya hazır olmalılar, yeni iş modelleri geliştirmeliler. CFO’nun rolünü soracak olursanız daima bütünlük içinde çalışmak olabilir. Başka kültürlere girdiğinizde adil yaklaşımı benimsemeniz gerekir.

İşimin sırrı, iki ortak, yöneticilerin şirketleri yönetmesine izin vermeleri. İş ortağı olmamız lazım, yanyana durmalıyız.

CFO’lar huzur içerisinde karar alabilmeliler, kendi kararlarının arkasında durabilmeliler. CFO’lar muhasebeciden ibaret değidir, proaktif destekleyici olmamız lazım. Yönetim kararlarını desteklememiz lazım.

ŞİŞECAM CFO’SU M. GÖRKEM ELVERİCİ
Varlık sebebimiz iş kollarına sağlayabileceğimiz en önemli katkıyı sağlarken bunun yanında ek imkanlar yaratmayı başarabilmek. Globalde elimizdeki belli silahları kullanmaya başvuruyoruz.

Yoğun belirsizlik durumlarında anlık heyecanlarla kendi yatırımcılarınızla olan ilişkilerinizde kurumsal ve finansal stratejilerinizde çok radikal değişiklikler yapmayı ciddi gerekçe olmadığı sürece yapmamak önemli. Yatırımcılarla olan ilişkilerde tutarlılık ve sürekliliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tutarlılık ve sürekliliğin en önemli kısmı da gerçekçilikten oluşuyor.Yabancı şirketlerin uzun yıllar içerisinde aldığı yolu kısa süre içerisinde kapatmaya çalışıyoruz.

THY CFO’SU COŞKUN KILIÇ

Türk Hava Yolları bugüne kadar yaklaşık 12 milyar dolar finansman gerçekleştirdi. Öyle bir pozisyonlamak gerekiyor ki şirket kendi ürettiği nakitle büyümesini finanse edebilsin. Bu büyümeyle birlikte de şirket kendini değiştirebilsin.

CFO değişimi yönetmek ve değişimi yönetebilmek adına şirketini ölçmek zorundadır. 2008’lerden 2015’e kadar tek başlığımız şirketi ölçülebilir hale getirmekti.

Şirketin optimum şekilde nakit ve finansman kaynaklarını eşleştirip öbür taraftan şirketin kendi içerisindeki karar süreçlerini şeffaflaştırmak ve ölçülebilir şekilde raporlamak.

THY’nin fizibilitesini önünüze koyduğunuzda ölçtüğümüz şu oldu: Stratejinin kendisi. Her alt ayda bir bu antremanı tekrar tekrar yaptık.

Başlangıcımızla şu anda geldiğimiz noktada sadece THY kendi hikayesini değil tüm paydaşlarını değiştirmek zorundaydı.Bugün şirketin büyümesiyle birlikte yeniden yapılandırabildik.

CFO şirketin nabzını tutan ajandır. Şirketin nabzını tutarken iki başlıkla değerlendirmek zorundadır. Geleceğini, yatırımını, stratejisini yeniden masaya yatırmak zorundadır, günlük akışın içerisinde büyümeyi finanse edecek kaynakların önünde açık olduğunu bilmelidir. Paydaşlarıyla paylaşarak farkındalığını sağlamalıdır.

CFO’LAR KRİZLERİ NASIL YÖNETİYOR?

ERDEMİR CFO’SU BÜLENT BEYDÜZ ERDEMİR
Kriz dönemleri CFO’nun rolünün daha farklı algılandığı bir zaman oluyor, kaynak kıtlaşınca o kaynağın sahibinin önemi artıyor. Kriz döneminde CFO’nun kendi rolünü nasıl algıladığı değil etrafındakilerinin nasıl algıladığı önemli. Geleceğe odaklanan CFO modeli hayatımızın içine girebiliyor. Krizi önceden görüp önlem alabilen

CFO’lar şirketlerini farklı bir noktaya getirebilme yetkinliğine sahipler. Merak edeceksiniz, iyi bir CFO omak için iyi pazarlama insan kaynağı yönetimi bilmeniz iyi lider olamnız lazım. üretim süreçleri hakkında fikir sahibi olmanız lazım. Kısmen de olsa teknolojiye hakim olmanız gerekiyor.

PEPSICO TÜRKİYE CFO’SU DENİZ ALKAN  
Performans önemli olunca hem kriz sırasında hem de krizin olmadığı dönemlerde şirketin kar yönetimi büyük önem arzediyor. Kriz dönemlerinde daha gündemde olmasının nedeni kriz döneminde 3’lü 5’li senaryoların gözden geçirilmesi, detaylı olarak planlanması, gereksiz maliyetlerin azaltılması.. Büyümenin azalmasına karşılık en iyi alabileceğiniz önlem maliyetlerin esnek ve değişke hale getirilmesi, sabit maliyetlerin mümkün oldunca azaltılması. Sabit maliyet oranının azaltılmasında outsourcing opsiyonlarını gündeme alıyoruz. Alınan tüm kararların uzun vadeli yansımalarının değerlendirilmesi krizde başarılı olmak adına çok önemli.

Tecrübe etmeye açık olmak lazım.  Genç CFO’lara tavsiyem farklı tecrübe almaya açık olsunlar. CFO’ların yeni fırsatları, yeni ortamları tecrübe ederek geliştiğine inanıyorum. Şirketler içerisinde çok fonksiyonlu projelere katılsınlar.

VODAFONE TÜRKİYE CFO’SU DERYA HATİBOĞLU
Finansman sorunu bir şekilde çözülüyor. Asıl ilgilendiğimiz alan projelerin ortaya çıkarılması dorğu yerlerde doğru zamanda doğru bütçelerde uygulanması.

Finansın tüm organizasyonun her tarafına değer bir yanı var. Her aktivite bir şekilde finansa dokunuyor. Günümüz dünyası paradoks dünyası üretebiliyorsunuz satamıyorsunuz. Bu karmaşıklığı görebilen tek yer finans. Çözümleri en objektif değerlendirebilecek yerin finans olduğunu düşünüyorum.

Farklı senaryolar oluşturarak bir şirketi her an kriz olabilecekmiş gibi hazır tutmak çok önemli. Krizden önceki planlar en önemlisi.

Birlikte çalıştığı insanlara etki etme yeteneği yoksa CFO’nun başarılı olma şansı yoktur. Öğrenmenin çok çeşitli yöntemleri var. Kökünde yatan asıl güdü merak.

İnsanların merak güdüsünden uzaklaşmaması lazım. Merak etmeye devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

DRD FİLO KİRALAMA CFO’SU FATİH KAZDAL

Kriz sırasında CFO’ların sopası daha güçlü hale geliyor. Önemli olan kriz anını yaşamadan sağlıklı koşulları oluşturabilmek.

Müşteri riskini ölçen limitler çevresinde iş yapma takip ettiğimiz konular arasında kaldıraçlı bir iş yapıyoruz. Kendimizi anlatmak çok önemli bir yer tutuyor. CFO’yu tedarik sürecinin parçası olarak görüyoruz.

Araçlarla ilgili yatırımlarımızı rahat şekilde fonlatabilirken işletme sermayesi ihtiyaçlarımızı bankalara çok fazla anlatamadık. Daha çok dağıtım kanalımızı genişleterek filolardan ziyade sıcak temas kurup daha karlı daha yönetilebilir CFOlar nasıl oluşturabiliriz diyerek rekabette kendimize avantaj sağlamaya çalıştık.

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE KARLILIK

BOYNER GRUP CFO’SU TÜRKAY TATAR
Büyüme perakende sektörlerindeki şirketler için nispeten daha kolay ulaşılabilen bir hedef. Organize ve geleneksel perakendeden de pay alıyoruz. Karlılığın birinci adımı olan ciro aslında bir şekilde oluşuyor.

Perakende şirketinin doğru lokasyonda mağazası olması lazım, müşterilerin sıcak baktığı marka olması ve içinde doğru ürün olması lazım. Ciroyu oluştururken katlanılan maliyetlerin doğru yönetilmesi gerekiyor. Perakende sektörü hızlı büyüdüğü için bazen karlılığa çok büyük etkisi olan bir takım maliyet kalemleri göz ardı edilebiliyor.

Boyner Grubu içerisinde beş tane perakende şirketi var. Dolayısıyla karlılığı artırmak üzere yapmaya çalıştığımız risk, satın alma gibi fonskiyonları şirketle birlikte yöneterek ölçeği büyütmek ve birim maliyetlerimizi azaltmak üzerinde çalışıyoruz.

DEFACTO CFO’SU ÖNDER ŞENOL
Perakende sektörü çok hızlı büyüyor. 3,6 günde bir mağaza açıyoruz. Yeni stratejilerle şirketimizi nasıl başarılı hale getirebileceğimize kafa yoruyoruz. Uyguladığımız iki program var. Biri finans dönüşüm programı. Diğeri de global dönüşüm. Sadece finans dönüşümü yapmak yeterli olmuyor.

Karlı bir şirket olmamız insana yaptığımız yatırım, çalışanımızın mutluluğundan geçiyor. Bu anlamda Türkiye’de ilklerden biri olan Mutluluk Müdürü pozisyonumuz var.

HEPSIBURADA.COM DOĞAN ONLINE CFO’SU KORHAN ÖZ
Türkiye’deki en büyük alışveriş merkezini 1 yıl boyunca ziyaret eden ziyaretçi sayısını 1 ayda sitemizde ziyaret ediyoruz.

Büyüme oranlarımız çok yüksek. Çok zor geçen 2015 yılını bile yüzde 40 üzeri büyümeyle tamamladık. Karlılığa etkisi maalesef aynı oranda olmuyor. Rekabetçi bir ortam. sürdürülebilir karlılık ve gelir sağlamak o kadar kolay değil. Bu sektöre giren ve kısa süre sonra çıkan çok oyuncu görmek mümkün.

Üst tarafta şirketin önünü açan, büyümemizi sağlayan stratejiyi kar marjıyla kontrol edebilmek en önemli kalemlerimizden biri. Bu kadar çok kategoride, sürekli değişen ürünlerle bunu başarmak o kadar kolay değil. Her şeyi ölçümlemeye çalışıyoruz. Ölçümleme yapmak ve aldığımız kararların sonuçlarını test edebilmek, doğru yolda mıyızı ölçümlemek.

KOTON CFO’SU ERDİNÇ GÜZEL
Koton 25 ülkede faaliyet gösteren son 10 yıldır her sene ortalama yüzde 40 büyüme gösteren bir marka. Bu sene 3 milyar TL ciro hedefliyoruz. Her gün 80 yeni ürün müşterilerle buluşturuluyor. Bu sene Paris’te ilk mağazamızı açarak global marka olma yolunda ilk adımımızı atacağız.

Türkiye rekabetin yoğun olduğu zor bir pazar. Lokasyon bulmak zorlaşıyor. Karlılığı yakalamak artan maliyetleri fiyatlara yansıtmak her geçen gün zorlaşıyor.

Ticari kararlara yüzde 100 etki edemiyoruz belki ama yaptığımız uygulamalarla karı korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak en önemli görevimiz. Tüm şirketi bütçe hedefi etrafında toplamak ilk iş oldu.

2 yıl önce iş zekası departmanı kurduk. İndirim, karlılığın, ürün satışlarını takip ettiğimiz bir departman. Mağaza performanslarını ölçüyoruz. Her mağaza bir şirket gibi yönetiliyor. Bunun yanında ciddi operasyonel giderler var. Satın alma komitesi kurduk, giderleri ve yatırımların kararlarını yönetmeyi hedefledik.

İŞ DÜNYASINDAN BÜYÜK İLGİ
Zirvede sonuncu panelin başlığı “Tekno-Finans Sunumları: Değişen Teknoloji ve CFO Fonksiyonuna Etkileri”ydi. BloombergHT TV Program Sunucusu Hande Berktan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, Verifone Türkiye Genel Müdürü Onur Altınbaş, Huawei Türkiye Ülke Müdürü Serdar Yokuş, SAP Türkiye COO’su Uğur Candan, Detaysoft Satış ve Pazarlama Direktörü Evrim Akpınar katıldı. Panelde veri kullanımı, teknoloji altyapı yatırımları ve CFO’ların bu alanlardaki yetkinlikleri masaya yatırıldı. Zirvede son konuşmayı ise “İnovatif Bankacılık ve Finans Çözümleri” başlığı altında Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı – CFO Melikşah Utku yaptı. Zirve iş dünyasından büyük ilgi gördü.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...