-
1) DEMET MUTLU
Trendyol.com Kurucu ve CEO’su -
2) HAFİZE GAYE ERKAN
First Republic Bank CIO’su -
3) DİLARA ALTINKILIÇ KUTMANGİL
Altınmarka Şirketler Grubu YK Üyesi, Detay Gıda CEO’su -
4) EREN BALİ
Udemy ve Carbon Kurucusu -
5) CANAN DAĞDEVİREN
Mucit/Bilim Kadını -
6) ERDEN TİMUR
Nef Yönetim Kurulu Başkanı -
7) FIRAT İŞBECER
Commencis CEO’su -
8) EREN GÜNHAN ULUSOY
Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı -
9) SİDAR ŞAHİN
Peak Games Kurucusu -
10) GÖZDE AKPINAR
Betek Boya YK Başkanı -
11) VEYSEL BERK
Çaycı ve Paypad Kurucu Ortağı ve CEO'su -
12) OZAN ŞENER
Sera Group CEO’su -
13) MURAT BAHADIR KILINÇ
Episome Biyoteknoloji Kurucu Ortak -
13) MURAT BALABAN
Episome Biyoteknoloji Kurucu Ortak -
14) KADİR TAHA BÜYÜKHELVACIGİL
Zadevital Yönetim Kurulu Üyesi -
15) MUSTAFA UTKU BAYIK
Luteg ve Horizon Kurucusu -
16) ŞAHİN BOYDAŞ
Movielala Kurucusu -
17) RUHİ MOLAY
Mopak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / Genel Müdür -
18) SELİM BAYKAL
Seger Korna Yönetim Kurulu Başkanı -
19) SELİM AKIN
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili -
20) FURKAN ATAKAN
Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı -
21) BURAK Ç. KIZILHAN
AE Arma-Elektropanç CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi -
22) BİLGEN ALDAN
Mynet CEO’su -
23) VOLKAN BİÇER
AdColony Kuzey Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı -
24) NEYRAN BAHADIRLI
UBER Türkiye Ülke Müdürü -
25) KEREM KAMIŞLI-CEM GARİH
Yenibirlider Derneği Kurucuları -
26) KERİM BARAN
CivicSolar Kurucusu -
27) HAKAN BAŞ
Lidyana.com Kurucusu -
28) ONUR KARAHAYIT
Yandex Türkiye Ülke Müdürü -
29) ALİZE DİNÇKÖK EYÜBOĞLU
Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi -
30) AYKUT KARAALİOĞLU
Mobilaction Kurucusu -
31) UMUT BOZ/
Novafashion CEO’su -
32) EMRECAN DOĞAN
Score Beyond Kurucusu -
33) BURÇ ŞAHİNOĞLU
CratePlayer Teknoloji Başkanı -
34) ŞENOL BALO
Octopod Yönetim Kurulu Başkanı -
35) ÖZGÜN ÖZDEDE
HF Travel Kurucusu -
36) KÂZIM KÖSEOĞLU
Esas Holding Gayrimenkul Şirketleri CEO’su -
37) KAAN KAYABALI
Onedio.com Kurucusu -
38) GÖKHAN ÖRÜN, EMRE ULUSOY
Hadi Kurucu -
39) TUĞÇE ERGÜL
Angel Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su -
40) EMİR ARAL
ral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & Hometech Elektronik A.Ş. CEO'su
1) DEMET MUTLU
Trendyol.com Kurucu ve CEO’su
2) HAFİZE GAYE ERKAN
First Republic Bank CIO’su
Erkan, Boğaziçi Üniversitesi Endüstrisi Mühendisliği Bölümü mezunu. Dünyada finansal alanda güçlü kadın liderlerden. Bankanın yatırım ve risk yönetimi alanında 50 milyar dolar aktif büyüklüğünü yönetiyor. Erkan ABD’nin en genç finans operatörü olarak biliniyor. Goldman Sach gibi finans devleriyle çalışıyor. 2014 yılından beri geldiği görevi, başarıyla sürdürüyor.
3) DİLARA ALTINKILIÇ KUTMANGİL
Altınmarka Şirketler Grubu YK Üyesi, Detay Gıda CEO’su
Altınkılıç Kutmangil, 3500 kişiye istihdam sağlayan, yaklaşık 3 milyar TL cirosu bulunan Altınmarka Şirketler Grubu’nun yönetiminde aktif Êolarak rol alıyor, aynı şekilde grup şirketlerinin stratejilerine önderlik ediyor. Grubun hedefi bu yıl 3 milyar TL.Yatırım hedeflerinin başında Bulgaristan’daki fabrikanın üretim çeşitliliğini ve kapasitesini arttırmak var. Grubun yurt içinde 8, yurt dışında 1 olmak üzere toplam 9 adet üretim tesisi bulunuyor. Bu tesislerden 4’ü Altınkılıç Kutmangil’in CEO’su olduğu Detay Gıda bünyesinde. Birçok markanın özel kahve ve çikolata üretimi yapılıyor. Son beş yılda yüzde 100 büyüme kat eden Detay Gıda’nın en önemli planlarından biri şirketin marka ayağını güçlendirmek ve ihracatta grup şirket markalarıyla büyümek.
4) EREN BALİ
Udemy ve Carbon Kurucusu
Çocukken yaşadığı imkansızlıklardan yola çıkarak milyonlarca insana online eğitim veren ve internet üzerinden ders vermek isteyen öğretmenlere de gelir kapısı açan dev platform Udemy’i Bali, 2010 yılında 16 milyon dolar melek yatırım alarak kurdu. Bugüne kadar 173 milyon dolar yatırım alan, dünya çapındaki en başarılı online eğitim platformlarından biri Udemy’nin dışında Bali’nin ikinci girişimi Carbon Health ile de 6.5 milyon dolar yatırım aldı. Carbon Health’in yatırım turuna BuildersVC, Javelin Venture Partners, Two Sigma Ventures ve Bullpen Capital VC şirketleri ve bazı melek yatırımcılar katıldı.
5) CANAN DAĞDEVİREN
Mucit/Bilim Kadını
Türkiye’nin bilim kadını unvanını alan Canan Dağdeviren, kısa süre içinde önemli başarılara imza attı. Öyleki, globalde de yeni nesil başarılı Türk bilim kadını olarak tanınıyor. Sabancı Üniversitesi mezunu Dr. Dağdeviren, doktorasını 2009 yılında ABD Illinois Üniversitesi’nde malzeme bilimi ve mühendisliği üzerine yaptı. 2014’ten beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev alan Dağdeviren, tarihte en çok referans edilmiş mühendis olan Robert Langer ile çalışıyor. Dağdeviren, aynı zamanda, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı. Dağdeviren Parkinson ve farklı beyin hastalarına yardımcı olacak giyilebilir kalp pilinin mucidi.
6) ERDEN TİMUR
Nef Yönetim Kurulu Başkanı
Nef adına 2017 yılında özellikle alternatif satış kanalları üzerinden yakaladığı büyümeyle, satışlarını ilk yarıda yüzde 50’nin üzerinde artırdı. Cirosu 1.1 milyar TL’yi aştı. Bu yıl sonunda 2 milyar TL üzerine çıkmayı hedefliyor.
7) FIRAT İŞBECER
Commencis CEO’su
Girişimci ve aynı zamanda melek yatırımcı olan İşbecer, iş hayatına mobil bankacılık ve ödemeler alanında Avrupa’nın en hızlı büyüyen teknoloji firmalarından Pozitron’un kurucu ortaklarından biri olarak başladı. Pozitron, 2014 yılında Fintech alanında Avrupa devi Londra merkezli Monitise plc tarafından satın alındı. Monitise bünyesine katıldıktan sonra İşbecer, “Monitise MEA bölgesi Genel Müdürü” olarak şirketin Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika operasyonlarını yönetti.
2017 yılında Monitise, ABD merkezli Fortune 500 üyesi, teknoloji devi Fiserv tarafından satın alındı. Monitise-Fiserv satın almasının ardından İşbecer, Türkiye ekibini gruptan geri satın alarak Commencis’i kurdu. Commencis, 200 kişilik kadrosuyla Türkiye’nin en çok çalışana sahip Fintech firması seçildi ve Türkiye’nin en yüksek yazılım ihracatı yapan ilk 10 firmasından biri oldu. Aynı zamanda melek yatırımcı olan İşbecer, 11 farklı ülkeye yaptığı 40’dan fazla melek yatırımla Türkiye’nin en aktif yatırımcılarından biri.
8) EREN GÜNHAN ULUSOY
Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı
2017’nin ilk yarısında Ulusoy Un, önceki yılın aynı dönemine göre satış hasılatını yüzde 61 artırdı. Faaliyetlerinden 53,9 milyon TL brüt kar ve 27,8 milyon TL esas faaliyet karı elde eden şirket, dönemi 12,5 milyon TL’lik net kar ile sonuçlandırdı. Yıl sonunda yüzde 40 büyüme ile 1,6 milyar TL ciro ve yüzde 40 büyümeyle 60 milyon TL FAVÖK hedefleniyor. Samsun’daki üçüncü fabrika yatırımının 2018 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesiyle birlikte Samsun ve Çorlu’daki fabrikalarla günlük 900 ton buğday işleme kapasitesi ilk etapta günlük 1500 ton buğday işleme kapasitesine ulaşılacak. En önemli hedefi, şirketi sektöründe küresel oyuncu haline getirmek. Türkiye gibi önemli bir tarım ülkesinden, küresel alanda etkili bir tarımsal sanayi şirketinin çıkmasını sağlamak.
9) SİDAR ŞAHİN
Peak Games Kurucusu
Peak Games, ABD’nin en çok gelir elde eden ilk 10 oyun listesine Toy Blast ve Toon Blast gibi iki başarılı oyun sokarak pazardaki en önemli şirketlerden biri olmayı başardı. Toon Blast, bugüne dek 80 milyondan fazla indirildi ve ülkedeki en geniş kullanıcı kitlelerinden birine sahip. Toy Blast ise, dünya genelinde 120 milyondan fazla kişiye ulaştı ve her yıl büyüyerek yoluna devam ediyor. Geliştirdiği mobil oyunlarla küresel çapta 500 milyondan fazla kişiye ulaşan Peak Games, App Annie tarafından mobil uygulama pazarında dünya devleri arasında gösteriliyor. Peak Games başarısıyla 86 milyar dolarlık mobil pazarında öne çıktı.
10) GÖZDE AKPINAR
Betek Boya YK Başkanı
2017 yılında Filli Boya’nın tanıtımına ve Betek Grubu’nun büyüme ve genel faaliyet stratejilerine odaklandı. Şirketin 2017 cirosu 1 milyon 300 bin TL seviyesinde gerçekleşti.Ê Akpınar, farklı lokal üretim tesisleri açarak verimliliği ve bölgesel istihdamı artırmaya yönelik stratejiler geliştiriyor. Renxmatik sisteminin projelendirilmesi ve mavi yaka çalışan memnuniyetini üst düzeye taşıma hedefi üzerine yoğunlaşıyor. Çalışanlarıyla başarılı işlere imza atan Akpınar, aynı zamanda markanın sosyal sorumluluk projelerine de yön veriyor.
11) VEYSEL BERK
Çaycı ve Paypad Kurucu Ortağı ve CEO'su
PayPad, akıllı ödeme sistemi 160 noktaya ulaştı ve üzerinden 150 milyon TL’lik değerinde işlem gerçekleştirdi. 3. Havalimani projesinin F&B yürütücüsü TUMICTUR’un resmi satış noktası PayPad oldu. 3. Havalimanının faaliyete geçmesiyle beraber PayPad’in üzerinden geçen işlemlerin 300 milyon TL’yi aşması bekleniyor. Berk, Çaycı ile son iki ayda 6 yeni mağaza açılışına liderlik etti. 2018’de ciroda yüzde 300 oranında büyüme ile 12 milyon TL bandına ulaşmayı hedefliyor. Berk en son Ankara Hızlı Tren Garı’nda da mağaza açarak, Anadolu’daki yapılanmayı da başlattı. 2018 sonrası San Francisco’da da bir Çaycı mağazası (Cuppers markası adı altında) açmayı planlıyor.
12) OZAN ŞENER
Sera Group CEO’su
Şener, Milano Teknik Üniversitesi’nden mezun. TAV İnşaat’ın Doha Uluslararası Havalimanı şantiyesinde saha mühendisi olarak iş hayatına başladı. TAV Havalimanları Holding, TAV inşaat, IDO, Travelex Türkiye gibi şirketlerin ortağı olan Sera Group’un Dubai, Doha, Riyadh ofislerini açtı. 2013 yılında grubun başına geçti. İlk hedef projesi, çalışan mutluluğu ve bağımlılığını arttırarak, her şantiyede eğitilen genç kuşağın kaybedilmeden şirkete daha uzun yıllar hizmet edebilmesine odaklanıp insan kaynağının gelişmesiydi. Bodrum Yalıçiftlik’te 100 milyon dolar yatırımla iki fazlı projeyi hayata geçirdi.
13) MURAT BAHADIR KILINÇ
Episome Biyoteknoloji Kurucu Ortak
Episome, Türkiye’de biyoteknolojik ürünler geliştiren, faydalı mikroorganizma ve enzim üretimi konularında uzmanlaşmış biyoteknoloji şirketi olarak dikkat çekiyor. İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden tanışan iki arkadaş Murat Bahadır Kılınç ve Murat Balaban’ın girişimci fikri, bugün önemli başarılara koşuyor. İnşaat Mühendisi Kılınç ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu Balaban, Eylül 2013’te Gebze Teknopark’ta çalışmalarına başladı ve 2014 yılında Episome Biyoteknoloji şirketini kurdu. İş arkadaşıyla beraber Diffusion Capital Partners’dan toplamda 2 milyon euro yatırım aldılar. Aynı zamanda TÜBİTAK’tan alınan destekle üretilen “selülaz” enzimini başka alanlarda kullanmak üzere araştırmalar gerçekleştirdiler. Episome, Horizon 2020 projesi olan “Super Bio” proje desteğine Türkiye’den kabul edildi. Bu proje ile Avrupa Birliği’nden iş geliştirme ve networking kapsamında destek alındı.
13) MURAT BALABAN
Episome Biyoteknoloji Kurucu Ortak
Episome, Türkiye’de biyoteknolojik ürünler geliştiren, faydalı mikroorganizma ve enzim üretimi konularında uzmanlaşmış biyoteknoloji şirketi olarak dikkat çekiyor. İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden tanışan iki arkadaş Murat Bahadır Kılınç ve Murat Balaban’ın girişimci fikri, bugün önemli başarılara koşuyor. İnşaat Mühendisi Kılınç ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu Balaban, Eylül 2013’te Gebze Teknopark’ta çalışmalarına başladı ve 2014 yılında Episome Biyoteknoloji şirketini kurdu. İş arkadaşıyla beraber Diffusion Capital Partners’dan toplamda 2 milyon euro yatırım aldılar. Aynı zamanda TÜBİTAK’tan alınan destekle üretilen “selülaz” enzimini başka alanlarda kullanmak üzere araştırmalar gerçekleştirdiler. Episome, Horizon 2020 projesi olan “Super Bio” proje desteğine Türkiye’den kabul edildi. Bu proje ile Avrupa Birliği’nden iş geliştirme ve networking kapsamında destek alındı.
14) KADİR TAHA BÜYÜKHELVACIGİL
Zadevital Yönetim Kurulu Üyesi
Dördüncü kuşak Büyükhelvacıgil, üniversite eğitimini Bilkent’te işletme alanında tamamladıktan sonra Amerika’da sosyoloji ve uluslararası finansta çift dal eğitim yaptı. Büyükhelvacıgil, Zadevital markasını daha da büyütmek, güçlendirmek için bilimsellikle harmanlanmış cesur ve akılcı adımlar atmayı önemsiyor. Gündeminde yeni ürünler, dijital pazarlama ve inovatif ürünler üzerine yeni porjeler var.
15) MUSTAFA UTKU BAYIK
Luteg ve Horizon Kurucusu
Bayık’ın girişimci hikayesinde Horizon elektronik donanım ve IOT cihazları konusuna odaklanırken, Luteg, tüm (micro işlemci, mobil, sunucu, web) yazılım teknolojilerini geliştiriyor. Yatırım alınan Horizon Advanced Technologies firması, şirket ürünlerinden Teroid isimli açık/kapalı tarım alanları otomasyonu cihazı için yatırım alarak kuruldu. Luteg’in 2017 cirosu Ê1.5 milyon TL. Aldığı yatırım ise yeni şirketin (Horizon) 1.5 yıllık tüm giderlerinin karşılanması üzerine kurulu, o da tahminlere göre yaklaşık 400 bin dolar.
16) ŞAHİN BOYDAŞ
Movielala Kurucusu
Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun. Cepdükkan, Firefly Turkey, BeyazKutu.com gibi birçok başarılı girişimi kurdu. 2013 yılında Amerika’da film dikeyindeki mobil sosyal ağ girişimi MovieLaLa’yı kurdu. MovieLaLaÊbugüne kadar aralarında NewsCorp’un ve AOL’in eski CEO’su Jonathan Miller, Walt Disney’in eski CFO’su Jay Rasulo, LucasFilm’in eski COO’su David Anderman, Jim Wyatt, Markafoni’nin kurucu ortağı Sina Afra ve Gregory Milken gibi önemli isimlerden 1,4 milyon dolar yatırım aldı.
17) RUHİ MOLAY
Mopak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / Genel Müdür
Şirketin dördüncü kuşak yöneticisi. Üzerinde durduğu önemli konulardan biri kağıt ve dönüşüm süreci. Bunun için şirketin “yaşam ve kağıt arasında bir köprü olma” misyonunu öne çıkarıyor. Geri dönüşümden kazanılan kağıtların kullanılmasına önem veriyor. Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ‘Endüstriyel Okaliptüs Ormanları’ kurma projesini başlattı. Molay, atık kağıtların toplanmasından geri dönüşüme, yetiştirdiği okaliptüs plantasyonlarından destek verdiği sosyal sorumluluk projelerine, yürüttüğü faaliyetlerle öne çıkıyor. Molay, 2018’e kadar 54 milyon dolar tutarında yatırımı gündemine aldı.
18) SELİM BAYKAL
Seger Korna Yönetim Kurulu Başkanı
Hem üretimde hem de korna ticaretinde dünya çapında varlık gösteren yüzde 100 yerli sermayeli Seger Korna, dünyada önemli araç üreticileri ile yaptığı anlaşmalarla elektrikli ve havalı korna üretiminde önemli bir marka. Selim Baykal, bu başarılı markanın genç yöneticisi. Baykal, özellikle elektromanyetik kornaların yaşam ömrünü artıran, ağır çevre koşullarında dahi yüksek performansla çalışan ürünlerin Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyor.
19) SELİM AKIN
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Selim Akın, Akfen Holding’de inşaat, şehir hastaneleri, deniz limanı işletmeciliği, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul alanındaki şirketleri yönetiyor. Bu şirketler içerisinde Akın’ın başında bulunduğu Akfen İnşaat’ın 2019 yılının sonuna kadar Eskişehir Şehir Hastanesi, Tekirdağ Şehir Hastanesi, Isparta ve Kütahya Öğrenci Yurtları ile Bulvar Loft ve Bodrum Loft projelerini hayata geçirme planı yer alıyor.
20) FURKAN ATAKAN
Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı
İş hayatına 11 yaşındayken yaz tatillerinde, ürettikleri sütyen ve çamaşırları paketleyerek başlayan Atakan, üniversitede okurken aile şirketleri Yeni İnci İç Giyim’de düzenli olarak çalışmaya başladı. 22 yaşında Yeni İnci İç Giyim Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Şirketin kurumsallaşmasına önem veren Atakan, Yeni İnci İç Giyim markasının Türkiye’den çıkan global bir marka olması konusunda önemli çalışmalar yürütmüştür. Türkiye ve Ortadoğu başta olmak üzere yakaladıkları bilinirliği ve istikrarlı büyüme ivmesini önce Avrupa daha sonra da dünyanın dört bir yanına yaymak hedefiyle çalışıyor.
21) BURAK Ç. KIZILHAN
AE Arma-Elektropanç CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi
Haziran 2017’de AE’nin CEO’luk görevini üstlendi. Türkiye, Rusya Federasyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir’de, İngiltere’de ve Birleşik Krallık’da bulunan ve toplam kontrat bedeli yaklaşık 800 milyon USD olan 16 devam eden projenin teknik müteahhitlik işlerini yürütüyor. Şirket, Fortune 500 2017 listesinde 221’inci sırada. Net satışları 797 milyon TL olan şirketin net satış karı yüzde 73,4 oranında arttı. Kızılhan, TÜSİAD, Endeavor Türkiye, 1907 Fenerbahçe Derneği YK Üyesi ve Fenerbahçe SK Kongre Üyesi aynı zamanda.
22) BİLGEN ALDAN
Mynet CEO’su
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Aldan, dijital şirket vizyonuyla hareket ediyor. 2018 yılı içinde Mynet çatısı altında faaliyet gösteren internet odaklı global odaklı girişimlerin sayısını artırmaya yönelik çalışmaları gündemine aldı. Yeni nesil teknolojilere yatırım yapılması yönünde çalışıyor. 2018 yılında Mynet bünyesindeki oyun stüdyosunu büyütüp güçlendirmeyi ve oyun ihracatı yapılması planları arasında. Blockchain teknolojisiyle yaratılan çözümlere destek olmak ve Blockchain ekosistemine liderlik etmeyi planlıyor.
23) VOLKAN BİÇER
AdColony Kuzey Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı
Biçer, Boğaziçi Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde lisans eğitimini aldıktan sonra Galatasaray Üniversitesi’nde MBA yaptı. Turkcell’in Mobil Pazarlama & Reklam Departmanı’nda Ürün Yöneticisi ve Yahoo! EMEA ekibinde Ülke İçerik Yöneticisi olarak çalışan Biçer, aynı zamanda Yahoo! EMEA Pazarlama Ekibinde Hedef Kitle & Topluluk Yöneticisi görevlerini yürüttü. 2009’da Türkiye’nin lider mobil reklam ağı mobilike’ı kurdu. 2016 yılında MMA Türkiye başkanlığını yürüten Volkan Biçer; bugün AdColony’nin Kuzey Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden sorumlu başkanı olarak görevini sürdürüyor.
24) NEYRAN BAHADIRLI
UBER Türkiye Ülke Müdürü
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu. Kariyerine, eğitim hayatından sonra dünyanın en büyük dijital komünikasyon şirketi Microsoft Skype’da devam etti. Bahadırlı, 70 ülkede 400’den fazla şehirde hizmet veren Uber ile kullanıcılar için daha fazla ulaşım seçeneği, sürücü ortakları için daha fazla iş imkanı yaratmaya çalışıyor. 2014’ten beri İstanbul’da kullanılmaya başlanan Uber, şu an 2 bini aşkın kayıtlı sürücüsüyle İstanbullulara hizmet veriyor. Bahadırlı, Uber’i, uberXL, uberTAKSİ, uberAİLE ve UberTEKNE servisleriyle daha fazla bilinir kılmak üzere çalışıyor.
25) KEREM KAMIŞLI-CEM GARİH
Yenibirlider Derneği Kurucuları
Kerem Kamışlı, 2016’dan beri Londra EY-Parthenon’da görev yapıyor. Bu sene NEWSTA adlı bir haber uygulaması kurdu. Cem Garih ise 2014’ten bu yana Amerikan Bechtel şirketinde metro hatları, demir yolları ve havalimanları inşaatlarında farklı görevlerde çalışıyordu. 2017’den bu yana da EY Londra’da altyapı proje finansmanı alanında çalışıyor. İki genç girişimcinin kurduğu Yenibirlider Derneği, 2012’den bugüne kadar 80 bin gence ulaştı. 20 bin başvuru aldı. Ülke genelinde 400’e yakın üniversite öğrencisine staj imkanı sağladı. 462 genç lider adayı Yenibirlider Liderlik Gelişim Programına katıldı. 112 saat Liderlik Eğitimi, 4 Saat Mentorluk ve 6 Saat Koçluk desteği alarak ayrıcalıklı iş dünyası, kültür-sanat aktivitelerine katılım imkanı sağladı. Türkiye çapında 45 konferansta 8 binden fazla üniversite öğrencisine ve genç profesyonele ulaşıldı. 26 lider ile görüşüldü.
26) KERİM BARAN
CivicSolar Kurucusu
Bir zamanların meşhur Yonja’sının kurucusu Baran, 99 yılından bu yana San Francisco’da. Once Sybase, Oracle gibi büyük şirketlerde yöneticilik yaptı. Şimdi ise ABD’nin en büyük güneş enerjisi ekipmanı dağıtıcılarından biri olan CivicSolar’ın sahibi. Büyük güneş parkı projeleri de inşa ediyor. Güneş enerjisinin bugünkü yüzde 1’lik payının 15 sene sonra yüzde 50’nin üzerinde olacağını söyleyen Baran, 15 sene sonra yeni arabaların hepsinin elektrikli olacağına işaret ediyor.
27) HAKAN BAŞ
Lidyana.com Kurucusu
Bitlo.com adında kripto para alım/satım platformunu kurdu.Dorukhan Acar ve Alper Çağlar ile Eludis Yapım şirketini kurdu. Dünyanın ilk e-spor temalı filmi İyi Oyun için hazırlanıyor. Lidyana için 4 milyon dolarlık Serie-C yatırım turunu tamamladı. Cirosu geçen seneye göre yüzde 40 arttı. Supermassive eSpor takımı League of Legends’ta Türkiye şampiyonu oldu. Ligde 28 maçın 26’sını kırarak dünya rekoru kırdı.
28) ONUR KARAHAYIT
Yandex Türkiye Ülke Müdürü
Yandex Türkiye operasyonunda yaklaşık 200 kişilik bir ekibi yönetiyor. Foursquare iş birliği yaptı ve restoranlardan sinemalara, AVM’lerden iş merkezlerine kadar farklı kategorilerde 3 milyona yakın kurumun yer bilgisini haritalara ekledi. 2018’de yeni harita düzenleme servisi “Yandex Map Editor’ü Türkiye’de lanse etti. Hedefi, Yandex Navigasyon’u Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital reklam platformlarından biri haline getirmek. Bugün 4.5 milyona yaklaşan aylık kullanıcı sayısı ile Yandex Navigasyon, trafikte veya sürüş esnasında tüketiciyi yakalamak için reklamverene fırsatlar sunuyor.
29) ALİZE DİNÇKÖK EYÜBOĞLU
Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi
Alize Dinçkök Eyüboğlu, iş yaşamına 2005 yılında Ak-Al Tekstil Sanayi A.Ş’de Stratejik Planlama Uzmanı olarak başladı. Alize Dinçkök Eyüboğlu, Akmerkez Lokantacılık Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra çeşitli Akkök Grup şirketlerinin yönetim kurullarında da görev yapıyor. Aralık 2015’te kurulan Akkök Grubu Pazarlama Platformunu yönetiyor. Dinçkök Eyüboğlu, özellikle sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde Akkök Holding’in gelecek perspektifi ve stratejilerinin oluşumunda önemli rol alıyor.
30) AYKUT KARAALİOĞLU
Mobilaction Kurucusu
Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. İş fikri Mobile Action, son bir yılda Facebook, Angry BirdsÊve Uber‘in yatırımcılarından 4.5 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin büyüme hızı her yıl yüzde 25 oranında artıyor. Dünyada 100 bin müşteriye ulaşan Mobile Action, 60 milyarlık bir dataya sahip. Ayrıca Google, Ebay, Yandex, Tinder ve Yahoo gibi dev şirketler müşterileri arasında yer alıyor. Şirketin bir ofisi Silikon Vadisi’nde Twitter binasının karşısında bulunurken, diğer ofisi ise Ankara Bilkent Teknokent‘te bulunuyor.
31) UMUT BOZ/
Novafashion CEO’su
Boz, 2002 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nden, 2006 yılında ise Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin Executive MBA programını tamamladı. Tekstil kökenli bir ailede büyüyen Boz, 2006 yılından itibaren hazır giyimde Türkiye’nin lider kuruluşlarından olan aile şirketleri Nova Fashion Group içerisinde; üretim tesislerinin modernizasyonu, kurumsallaşma çalışmaları, iş alanlarının yeniden düzenlenmesi gibi alanlarda etkili şekilde rol aldı. Aynı zamanda 20 ülkede satışı bulunan KNITSS markasının da kurucu ortağı.
32) EMRECAN DOĞAN
Score Beyond Kurucusu
2012’de kurdu. ABD’de yüksekokul ve üniver- sitelere giriş sınavı maiyetindeki SAT’ye hazırlık odağında testler sunan bir eğitim girişimi. Testlerin sonuçlarının ebeveynler tarafından da görülebilmesine olanak tanıyan bir web/mobil platform olarak özetlenebilir. Android ve iOS uygulaması mevcut. Yatırımcı Khosla Ventures öncülüğünde 2,8 milyon dolar yatırım almıştı) fon elde eden girişim, LinkedIn tarafından satın alınarak 6 yıllık başarılarla dolu sürecini başarılı bir exit’le tamamladı.
33) BURÇ ŞAHİNOĞLU
CratePlayer Teknoloji Başkanı
Teknoloji dünyasına ilk olarak New York’ta adımını atan ve yıllar içerisinde çeşitli yapay zeka projeleri geliştiren Burç Şahinoğlu, 2011 yılında San Francisco’ya yerleşti. İlk girişimcilik örneğini Silikon Vadisi’nde Hivebeats’i kurarak gösterdi. Platformu “Müzikten anlayan insanlara sıkça son zamanlar neyi dinliyorsun diye sorduğumu fark ettim. Hivebeats’i işte buradan ilham alarak inşa ettim” sözleriyle anlatıyor. Sistem, YouTube ile entegrasyon kurarak kendi seçtiğiniz uzman kişilerin dinlediklerine göre müzik listenizi sürekli güncelliyor. Şahinoğlu aynı zamanda CratePlayer’da teknoloji başkanı. Burayı video ve müzik için Pinterest diye adlandırıyor ve internet medyasını organize etmek için kullanıyor.
34) ŞENOL BALO
Octopod Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda henüz 19 yaşında iken, bilgisayar satışı ve servis hizmetleri sunan Akademi 2000 şirketini kuran Balo, üç kardeşin tüm şirket faaliyetlerini EMS Grup altında toplamalarının ardından, EMS Yazılım Grubu’nun başına geçti. Balo, 1997-2005 yılları arasında IT sektöründe Hardware konusunda çalıştı. Türkiye dışında 9 ülkede de yazılım geliştirme ve yönetim danışmanlık hizmeti veren EMS Yazılım’da aktif olarak ERP sistem danışmanı, yönetim danışmanı ve Genel Müdür görevlerini icra ediyor. İşin fikir babası ve yatırımcısı Şenol Balo, Octopod’u tüm dünyaya yaymayı hedefliyor.
35) ÖZGÜN ÖZDEDE
HF Travel Kurucusu
Robert Kolej mezunu. Amerika’da Sports Management dalında University of Massachusetts’te tamamladığı yüksek lisansı sonrasında 2009 yılında, Amerika’da sports marketing konusunda çalışmaya başladı. Özdede, halen 2011 yılında kurduğu Türkiye’nin ilk spor biletleri sitesi HighFive Sports & Entertainment ve 2014’te kurulan etkinliklere özel turizm acentesi HighFive Travel’ın kurucusu ve genel müdürü. 2018 yılı ilk 9 ay cirosu 4 milyon dolar.
36) KÂZIM KÖSEOĞLU
Esas Holding Gayrimenkul Şirketleri CEO’su
Esas Gayrimenkul’ün başında Anadolu’da farklı illerdeki AVM yatırımlarına, yurtdışında yeni projelere devam ediyor. 2016 yılında üç, 2017 yılında da üç AVM olmak üzere toplamda 250 bin kiralanabilir alanı olan yeni projeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2018 sonuna kadar Türkiye’de 10 AVM yatırımına imza atacak. Esas Gayrimenkul olarak gelecek dönemde yurtiçi ve yurtdışında toplamda 1.5 Êmilyar dolar tutarında varlığı yönetmeyi hedefliyor.
37) KAAN KAYABALI
Onedio.com Kurucusu
Ankara’da doğdu. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.Seri girişimci, yenilikçi ve teknoloji aşığı Kayabalı’nın aynı zamanda yazılım ve yapay zeka konusunda da uzmanlığı bulunmaktadır. 2005 yılında Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasını kazanarak ilk startup’ı olan V-count’ı kurdu ve 5 yılda 81 ülkeye ihracat yapan bir şirket haline getirdi. Onedio.com Êiki yıl içinde Türkiye’nin en büyük 30 internet sitesi arasına girdi.
38) GÖKHAN ÖRÜN, EMRE ULUSOY
Hadi Kurucu
Şubat 2018’de hayata geçirilen Hadi, 15 yıldan fazla dijital ürün, girişim ve yazılım tecrübesi olan bir ekip ve yurtdışı kaynaklı yatırımcılar tarafından kuruldu. Whonear, kampus, Vipme, inploid, markafesta.com gibi platformların kurucuları olan Emre Ulusoy, Gökhan Örün ve Lenasoftware tarafından hayata geçirilen Hadi’nin yatırımcıları arasında Oscar Ödüllü prodüktör Nick Reed de bulunuyor. Ekip, 11 kişiden oluşuyor. Üye sayısı 3,8 milyona ulaştı.Yarışmada kazanılan en yüksek meblağ 830 TL oldu.
39) TUĞÇE ERGÜL
Angel Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su
44 ülkede binlerce girişimciyi destekliyor. 2018’de Avrupa için FinTech odaklı yeni bir fonu kurma çalışmalarına başladı. Angel Labs ile Türk kurumları özellikle finansal sektör oyuncuları ve bankalarla kurumsal yatırımlar üzerine çalışmayı hedefliyor. Yeni oluşturulan fonu ile Avrupa’da her yerde yatırım yapma kapasitesini Türk startuplar için kullanacak.
40) EMİR ARAL
ral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & Hometech Elektronik A.Ş. CEO'su
Aral, 2011 yılında ortağı olduğu Türkiye oyun sektörünün kurucusu ve dünyanın önde gelen oyun, konsol ve aksesuar firmalarının Türkiye distribütörü olan Aral markası ile büyüyor. Electronic Arts, Konami, Disney, Microsoft Xbox, Razer gibi birçok markanın Türkiye distribütörü. Hometech, 2018’de bireysel bilgisayar pazarında Türkiye’de yüzde 10 pazar payına ulaştı. Microsoft Hometech’i MEA’nın en hızlı büyüyen üreticisi seçti.