2024’te Online Yemek Siparişleri 150 Milyar Lirayı Bulacak 

By Fortune Türkiye

2019 yılında sektöre giren GetirYemek, 81 ilde 60 binden fazla üye restoranıyla beşinci yılını geride bıraktı. Faaliyete geçtiği ilk yılın sonundan bu yana 10 kattan fazla büyüyen şirket, aktif kullanıcı sayısını her yıl yüzde 20 artırmayı hedefliyor. GetirYemek CEO’su Yasemin Şişik Çelikboy, 2024’te Türkiye’de pazarın toplam büyüklüğünün 150 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini söyledi.

2023 yılında dünya online yemek siparişi sektörü yaklaşık 500 milyar dolar büyüklüğe ulaşırken, Türkiye’de de pazarın 2024’te 150 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Türkiye’de online yemek siparişi verenlerin sayısı genç nüfusa bağlı olarak hızla artıyor. Dünya ortalamasında online yemek siparişi veren kişi oranı yüzde 27 seviyelerinde yer alırken, Türkiye’de online alışveriş yapanların içinde yemek siparişi verenlerin oranının 2024’te yüzde 40’ı geçmesi bekleniyor. 

Sektördeki bu büyümeyi değerlendiren GetirYemek CEO’su Yasemin Şişik Çelikboy, “Tek oyunculu sektörü dönüştürerek rekabeti getirdik ve bizi takiben diğer oyuncuların katılmasıyla pazarımız büyüdü. Türkiye’de yılda yaklaşık 23 milyon kişi online yemek siparişi veriyor. GetirYemek olarak biz de 15 milyon kullanıcıya dokunduk ve 10 kattan fazla büyüdük” açıklamasını yaptı.

GetirYemek’in büyüme hedeflerini açıklayan Çelikboy, “Aktif kullanıcı sayımızı her yıl yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Güçlü rekabetin olduğu bir ortamda, sürdürülebilir iş modelimizi ileri taşıyacağız. GetirYemek olarak 5 yılda sektöre getirdiğimiz yeniliklerle pazarda sağlam bir konuma ulaştık ve önümüzdeki dönemde büyüyen pazarda güçlenmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.  

11 ili Online Yemek Siparişiyle İlk Kez Tanıştırdı

GetirYemek 2019 yılında kurulduğunda hem kullanıcılar hem de restoranlar için bir alternatif sunarak sektöre yeni bir soluk getirdi. Bu yeniliklerin ilkinin GetirGetirsin hizmeti olduğunu söyleyen Çelikboy, şu bilgileri paylaştı:

“GetirGetirsin hizmeti ile kendi kuryelerimiz ile teslimat yaparak yola çıktık. Bu sayede restoranlar yeni bir yatırım yapma ihtiyacı duymadan bizim platformumuz üzerinden de satış yaparak işlerini hızlıca büyütme fırsatı yakaladılar. Biz de Getir’den edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile geliştirdiğimiz teknoloji ve algoritmalar sayesinde restoranların sadece ana işlerine odaklanmalarını sağladık. Sonrasında ise hem müşterilerimize hem de restoranlara alternatif sunmak amacıyla ‘Restoran getirsin’ hizmetimizi devreye aldık. Böylelikle restoranlarımıza operasyonlarını kendi istedikleri gibi yönetme esnekliği, müşterilerimize de yine istedikleri şekilde hizmet alma imkânı sunduk.”

5’inci Yıla Özel 5 Milyon Lira İndirim

Kullanıcı deneyimine odaklı yaklaşımı, GetirYemek’i sektörde öne çıkardı. Türkiye’de ilk defa menülere gerçek çekimli yemek fotoğrafları ekleyen platform, kullanıcıların avantajlı kampanyalardan faydalanabilmeleri için fırsatlarla tanışmalarını da sağlıyor.

“Gündelik hayatın yoğunluğu nedeniyle online yemek sipariş sıklığının artması karşısında kullanıcılarımıza kazanç sunacak sektörün ilk sadakat programı olan GetirYemek Müdavim’i 2021 yılında başlattık” diyen Çelikboy, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İlk günden beri restoranlara hakediş ödemelerini ertesi gün gerçekleştriyoruz. Bu sayede restoranların finansal maliyetlerini düşürerek, günlük operasyonlarını daha kolay yönetmelerine yardımcı oluyoruz. Pandemide restoranlarımıza destek olabilmek için BiMutluluk hareketini başlatarak 3 ay boyunca komisyon almadan hizmet verdik. Aynı desteği geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 ilimizdeki restoranlarımıza da sunduk. Müdavim programımıza 2,5 yıl içinde 25 bine yakın restoran katıldı. Bu yıl 5’inci yılımıza özel olarak 5 milyon TL indirim kampanyamızla kullanıcılarımızın yanında olacağız.”

Lahmacun Tahtını Tavuk Dönere Kaptırdı

GetirYemek Türkiye genelindeki 60 binden fazla üye restoranıyla kullanıcılarını 30’dan fazla farklı mutfak kategorisinden lezzetlerle buluşturuyor. GetirYemek verilerine göre öne çıkan tercihlerden bazıları şöyle:

  • 5 yıllık verilere göre, mutfak kategorilerinde ilk sırada tavuklu ürünler yer alırken, onu sırasıyla dürüm, kahve ve içecek, döner ve burger izliyor.
  • Geçtiğimiz yıllarda en çok sipariş edilen yemek olan lahmacun, geçen sene yerini tavuk döner dürüme bıraktı.
  • İş yerlerinden verilen siparişlerde en fazla tavuklu ürünler tercih edilirken, onu kahve ve içecekler takip ediyor.
  • Siparişlerin yaklaşık yarısı akşam saat 6’dan sonra verilirken, son yıllarda öğleden sonra sipariş verme oranı ise artıyor. Hafta sonu ortalama sipariş miktarı ise hafta içine göre yüzde 50’den daha fazla.
  • Gün içinde siparişlerde tavuk ilk sıradayken, gece 12’den sabah 6’ya kadar olan zamanda diliminde dürüm ilk sırada yer alıyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...