Zorlu, sosyal sorunları ‘imece’ ile çözüyor

0
52

Sosyal inovasyon ve girişimcilik konusunda çalışmalar yürüten imece’den, iş dünyasına “toplumsal meselelere birlikte çözüm bulma” çağrısı geldi. imece kurucu ortakları, “Artık hiçbir kurum veya kişi toplumsal meselelerle tek başına başa çıkabilecek insani ve finansal kaynağa sahip değil. Gelin toplumsal sorunlara birlikte çözüm bulalım” dedi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ashoka ve Social Innovation Exchange (SIX) gibi uluslararası güçlü partnerlerle işbirliği yapan imece, sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik konularında çalışmak veya destek almak isteyenlere rehber olacak.
imece bu amaçla, Ashoka ile sosyal inovasyon alanında faaliyet gösteren kurumları ve bu kurumların aralarındaki işbirliklerini görünür kılan “Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası”nı hazırladı. Harita ile Türkiye’de sosyal inovasyon ve girişimcilikle ilgilenen 130 kurumun bilgilerine tek elden ulaşmak mümkün. 
Hızla değişen günümüz dünyasında gelenekselleşmiş yaklaşımlar, karşı karşıya kaldığımız sosyal, ekonomik ve çevresel sorunları çözmeye yetmiyor. Zira, dünyamızın sorunları oldukça fazla katmanlı ve karışık. Bu da sorunların çözümü için farklı alanlardan kişi ve kurumların bir arada çalışmasını zorunlu kılıyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplumdan farklı çözüm ortaklarının bir araya geldiği; fikirlerin, yaratıcı çözüm önerilerinin tartışıldığı platformların varlığı her geçen gün daha da önem kazanıyor.
 
Bu anlayışla, ATÖLYE ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile Şubat 2017’de hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece’den de iş dünyasına önemli bir çağrı geldi. “Artık hiçbir kurum veya kişi yaşanan toplumsal meselelerle tek başına başa çıkabilecek insan ve finansal kaynağa sahip değil” diyen imece’nin kurucu ortakları, iş dünyasına “Gelin toplumsal sorunlara birlikte çözüm bulalım” çağrısı yaptı.
 
Kuruluşunun ilk yılında, farklı programlarla sosyal inovasyon ve girişimcilik konusunda 10 bin kişiye dokunan imece, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrasya Ofisi ile de işbirliği yaptı.
 
imece HERKESE AÇIK BİR PLATFORM
imece kurucu ortaklarından Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, dünyada artık sadece devletlerin, yerel yönetimlerin, özel şirketlerin veya bireylerin meselelere tek başına çözüm geliştirme döneminin geride kaldığını vurguladı. Zorlu, “imece herkese açık bir platform. Biz kurucu ortak olmanın sorumluluğuyla projenin her aşamasına katkı sağlamaya çalıştık. Açılan ilk üç Destek Programı’nı finansal olarak destekledik. Fakat imece bize ait bir platform değil, biz sadece öncü olarak bu platformun kurulmasına destek olduk” dedi. Toplumsal sorunların çözümü için herkesin sorumluluk alması gerektiğine inandığını belirten Zorlu, “Çözüm üreten ortamlar yaratmanın ilk koşulu, birden fazla paydaşın katıldığı ortak değer yaratan, sürdürülebilir sistemler kurmak. Bu noktada bir iş insanı olarak kurumlara ve bireylere imece’nin ne yaptığını ve iş yapış yöntemlerini anlatmayı önemsiyorum” şeklinde konuştu.

 
imece GLOBAL ÖLÇEKTE ETKİ YARATACAK
imece kurucu ortaklarından ATÖLYE’nin Kurucu Ortağı Kerem Alper, imece platformunu tasarlar ve hayata geçirirken uzun vadeli değer yaratmayı ve etkisi ölçülebilen bir platform hayal ettiklerini vurguladı. Alper, “İlk günden beri amacımız, imece ile, Türkiye’nin önemli sosyal meselelerini çözebilecek ölçeklenebilir girişimler yaratırken bu girişimlerin aynı zamanda benzer meselelere sahip coğrafyalara yayılabilmeleri idi. Şimdi imece’nin geliştirdiği partnerlikler ve içinde bulunduğu ve giderek büyüyen global ağ ile görüyoruz ki, hayata geçirdiğimiz bu platform önümüzdeki dönemde global ölçekte etki yaratacak ve katlanarak büyüyecek. Biz de ATÖLYE olarak, uluslararası birçok paydaşla farklı alanlarda projeler yürütüyoruz ve içinde bulunduğumuz bu dönemde, karmaşık meselelerin sürdürülebilir ve sistematik çözümlerine ancak bu şekilde ulaşabileceğimizi bildiğimiz için, buna uygun bir platform tasarlayarak imece’yi hayata geçirdik” dedi.
 
TOPLUMSAL MESELELERE GİRİŞİMCİLİK BAKIŞ AÇISI
imece’nin stratejik partneri S360 Genel Müdürü Kerem Okumuş ise, 21. yüzyılın iş modeli olarak görülen sosyal girişimciliğin, aralarında Stanford, Harvard, Yale, Oxford gibi üniversitelerin de bulunduğu dünyada 50’yi aşkın üniversitede ders olarak işlendiğine işaret ederek, şu konuya dikkat çekti: “imece de, Türkiye’de toplumsal meselelere, kendi gelir modelini üreten yeni bir bakış açısı getirerek sosyal girişim hikayelerinin ortaya çıkarılmasını amaçlıyor. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre belirlenen toplumsal meselelere odaklanmayı sürdürüyoruz. 2030 BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşabilmek adına konvansiyonel sosyal yardımlar ve kalkınma destekleri gibi araçlardan daha hızlı ve inovatif çözümlere ihtiyacımız var. Bu nedenle, girişimcilik anlayışı ile hızlı ölçeklenebilecek yaratıcı çözümlerin arayışı içerisindeyiz. Küresel kalkınma hedefleri ile belirlenen konulara Türkiye’den çözüm üreten yaklaşımları benimsiyoruz. Girişimcilik bakış açısına sahip bir anlayış toplumsal meselelerde oldukça etkili oluyor, imece de tam da bu şekilde çözüm üretmek isteyen bir platform.”
 
SOSYAL İNOVASYON ALANINDA 1 YILDA 10 BİN KİŞİYE DOKUNDUK

Bir sene gibi kısa bir sürede önemli aşamalar kaydettiklerini belirten imece Direktörü Buğra Çelik, Destek Programları’nı Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülebilir kalkınma için ilan edilen 17 Küresel Hedef doğrultusunda belirlediklerini kaydetti. Bir yılda sosyal inovasyon ve girişimcilik konusunda 10 bin kişiye dokunduklarına işaret eden Çelik, 84 mentor ve 17 eğitmenle 400 saatin üzerinde eğitim verdiklerini kaydetti. Açılan her Destek Programı için seçilen takımlara eğitim, mentorluk, ağ gibi kaynakların yanı sıra 120.000’er TL hibe sağlandığına işaret eden Çelik, Zorlu Holding’in desteklediği üç program için toplamda 1.2 milyon TL’lik hibe verileceğini vurguladı. Çelik, imece’nin kuruluşunu ve bir yıllık çalışmalarını şöyle özetledi:
 

  • Yola çıkarken Türkiye’de neredeyiz diye bakalım istedik. Mart 2016’da Reuters Foundation’un yaptığı sosyal girişimcilik araştırmasını inceledik. Bu araştırmanın verilerine baktığımızda bize şunu gösterdi: Türkiye’de sosyal girişimin ne olduğu ne yaptığı kamuoyu tarafından anlaşılmıyor. Sosyal girişim sahipleri, yaptıkları işle geçimlerini sağlayamıyor. Sosyal girişimcilik yapmak isteyenler kurum ve şirketlerden fon bulma konusunda da zorlanıyor. Ama çok önemli bir çıktı daha gördük. Her şeye rağmen özellikle gençlerin de iş hayatına atılmasıyla sosyal girişimcilik çok hızlı gelişim gösteriyor. Bu bizim için umut veren çok önemli bir gelişme.
  • Bunun yanı sıra, bir algı araştırması da yaptık ve Türkiye’de sosyal girişimcilerin yeşerebileceği mekanizmaların olmadığını gördük. O nedenle fikir aşamasından başlayarak sosyal girişimleri desteklemek gerektiğini anladık. Yine araştırma ortaya koydu ki, bu konuda Türkçe kaynak da yok. Ve en önemlisi insanlar birlikte bir araya geldiğinde, gücünü birleştirdiğinde esas dönüşüm geliyor. Biz de bunlardan hareketle imece’ye Destek Programı açma, kapasite ve komünite geliştirme olmak üzere üç ana faaliyet alanı belirledik.
  • Geçtiğimiz yıl, “Nitelikli Eğitim” başlığı altında hayata geçirilen ilk Destek Programı’na 200’ü aşkın başvuru alındı. Destek Programı’nın ön kuluçka adını verdiğimiz ilk aşaması kapsamında projelerini geliştiren takımlar arasından seçilen Hayal Gücü Merkezi, Minizma ve Toyi takımları, 7 aylık eğitim ve mentorluk sürecinin yanı sıra 120.000’er TL hibe desteği alarak fikirlerini sürdürülebilir iş modellerine dönüştürme fırsatı buldu.
  • Kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi amacıyla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlığında açılan ikinci Destek Programı’na 78 başvuru aldık. İki gün sonra (7 Nisan 2018’de) gerçekleştirilecek jüri değerlendirmesinde eğitim, mentorluk ve hibe almaya hak kazanacak takımlar belli olacak.
  • imece’nin üçüncü Destek Programı teması olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” için başvurular ise yılın ikinci yarısında açılacak.
 

UNDP İLK GLOBAL PARTNER OLDU

  • imece platformuna; kurucu ortaklar dışında platform partneri olarak katılan ilk kurum uluslararası bir kalkınma kuruluşu olan UNDP’nin Avrasya Ofisi oldu. imece, tüm dünyada sürdürülebilir kalkınma, yoksulluğun ortadan kaldırılması, eşitsizliklerin ve dışlanmanın azaltılmasına yönelik faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Türkiye Ofisi ve Avrasya Ofisi ile yeni projelerin geliştirilmesi için çalışacak. İşbirliği kapsamında imece Destek Programı’nda yer alan takımlar, UNDP’nin düzenleyeceği eğitimlere de katılabilecek.

 
EKOSİSTEMLE ETKİN İLİŞKİLER

UNDP işbirliğinin yanı sıra, dünyanın önemli sosyal inovasyon ağlarından Social Innovation Exchange (SIX), alanın saygın yayınlarından Stanford Social Innovation Review (SSIR) ve Ashoka Türkiye gibi kurumlarla da ortak çalışmalar yapıyoruz. 
 
imece – Ashoka işbirliği // Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası Projesi

  • imece ve Ashoka, Türkiye genelinde yer alan kurumların sosyal inovasyon alanındaki faaliyetlerini ve aralarındaki işbirliklerini görünür kılmak adına Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası projesini başlattı. Kolektif bir veri haritalama, analiz ve yayımlama platformu olan Graph Commons’ı kullanarak hazırlanan bu haritada, 130 kurumun işbirlikleri ve belirlenen farklı faaliyet alanlarındaki çalışmaları yer alıyor.
  • 130 kurumun arasında 41 destek mekanizması, 25 vakıf ve dernek, 25 şirket, devlete bağlı 20 kuruluş, 9 üniversite, finansal kuruluş ve sadece 2 medya kuruluşu var. Özel sektör ve devlete bağlı organizasyonların neredeyse tamamının, ekosistemdeki başka bir kuruma fon sağlayarak ya da işbirliği gerçekleştirerek sisteme dahil olduğunu görüyoruz. Özetle, sosyal girişimcilik konusunun tüm Türkiye’ye yayılması için birlikte hareket etmek şart.

imece – Social Innovation Exchange (SIX) işbirliği

  • Dünyanın önemli sosyal inovasyon ağlarından Social Innovation Exchange (SIX) ile işbirliği gerçekleştirerek sosyal inovasyonun geleceğini şekillendiren Wayfinder İstanbul etkinliğinin yürütücülüğünü üstlendik. Türkiye ve dünyadan 150’yi aşkın girişimci ve uzmanın bir araya geleceği etkinlik, 14-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek. SIX küratörlüğünde ve Zorlu Holding ev sahipliğinde düzenlenen İstanbul Wayfinder; imece yürütücülüğü, ATÖLYE ve S360’ın içerik ortaklığı, Brookings Doha Center ve UNDP İstanbul Bölge Merkezi katkılarıyla düzenleniyor.

 
imece – Stanford Social Innovation Review işbirliği

  • Sosyal inovasyon alanının global ölçekte en saygın yayınlarından olan Stanford Social Innovation Review (SSIR) ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle SSIR’da yayınlanan makaleleri Türkçe olarak internet sitemizden paylaşarak bu alanlarda içerik sağlayacağız. Bu içeriklerle, sosyal inovasyon alanıyla ilgili bir bilgi akışı yaratmayı hedeflerken, bu makaleler üzerinden bir diyalog imkânı sunmayı amaçlıyoruz.

 
imece – University Innovation Fellows işbirliği

  • imece University Innovation Fellows partnerliği ile öğrencileri kampüslerinde dönüşüm yaratabilmeleri için güçlendiriyor. Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü (d.school) tarafından düzenlenen University Innovation Fellows programı kapsamında, öğrenciler 6 hafta boyunca tasarım odaklı düşünme üzerine online eğitim almanın yanı sıra, Silikon Vadisi buluşmasına katılarak dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilerle birlikte kampüslerini dönüştürmek üzere tasarladıkları projelerini geliştiriyorlar.