Zorlu Enerji ile Energean arasında doğalgaz anlaşması

0
70

Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin iştiraki olan Dorad Energy, Ramat Negev Energy ve Ashdod Energy şirketlerinin, Yunan enerji şirketi Energean Oil & Gas ile doğalgaz alım satım anlaşması imzaladığı bildirildi.

Zorlu Enerji’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimde, şirketin, Dorad Energy’de yüzde 25, Ramat Negev Energy ve Ashdod Energy’de yüzde 42,15 paya sahip olduğu belirtildi.

Anlaşma kapsamında Energean Oil & Gas şirketinin, İsrail’in deniz sahasında yer alan Karish ve Tanin sahalarından elde ettiği gazı, Zorlu Enerji’nin iştiraki olan 3 şirketin doğalgaz santrallerine gönderebileceği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi. 

“Energean’dan, Dorad’ın 840 megavat kurulu güce sahip Dorad Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için en az 14 yıl boyunca 6,75 milyar metreküpe kadar, Ashdod ve Ramat Negev’in sırasıyla 126,4 megavat ve 64,54 megavat kurulu güce sahip doğalgaz kojenerasyon santralleri için de toplamda 2,65 milyar metreküpe kadar doğalgaz satın alınacaktır. Energean ile imzalan anlaşmalar Dorad, Ramat Negev ve Ashdod’un doğalgaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirerek ortalama gaz alım maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olacaktır.”

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, anlaşmanın, Akdeniz’de keşfedilen en önemli sahalardan olan Karish ve Tanin’deki rezervlerin sektöre kazandırılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Ak, “Ortaklarımızla hayata geçirdiğimiz toplam bin 31 megavat kurulu güçte üç doğalgaz santrali, İsrail’in enerji ihtiyacının yüzde 7’sini 25 yıl boyunca karşılayacak. Bölge için büyük önem arz eden Akdeniz doğalgazının geliştirilmesi yolunda önemli bir anlaşmaya imza atmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.