Zeybekci: Türkiye’nin spekülasyona bedel ödemesi kabul edilemez

0
21
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Alman bankalarının Türkiye’ye yönelik finansmanı kısacağı iddialarına ilişkin, “Bunların tamamen asılsız haber olduğunu yine aynı şekilde ilgili kurumlar, gerek EBRD gerek ilgili kurumlar, böyle bir kararlarının ve uygulamalarının olmadığını kendi ağızlarından açıklıyorlar.” dedi. 

Zeybekci, Türkiye’nin spekülasyona bedel ödemesini kabul edilebilir bulmadığını, o nedenle bunların hepsini de spekülatörlerin çıkardığı geçici şeyler olarak gördüklerini ifade etti. 

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin “Alman bankalarının Türkiye’ye finansmanı kısacağına dair bir haber çıktı. Dolar 3,80 TL’den, avro 4,50 TL’den döndü. Değerlendirmeniz olacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine Zeybekci, bu söylentilerin asılsız olduğunu söyledi.

Zeybekci, devamla şunları kaydetti:
“Bunların tamamen asılsız haber olduğunu yine aynı şekilde ilgili kurumlar, gerek EBRD gerek ilgili kurumlar, böyle bir kararlarının ve uygulamalarının olmadığını kendi ağızlarından açıklıyorlar. Bazı böyle hareketli zaman dilimlerinde uyardığımız, hep söylediğimiz, spekülatörlerin bunu kullanmak için yarattıklarına hep beraber şahit oluyoruz. Bugüne kadarki son 3-4 yılda, Gezi olaylarından, 17-25 Aralık’tan itibaren başlayan dönemde bu tarz spekülatif hareketlere karşı yatırımcıların, ekonomi çevrelerinin veya Türkiye’deki iş çevrelerinin dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ki bunlar teknik rakamlar, bunları dileyen herkes şeffaf bir şekilde gerek bankalardan gerek Merkez Bankası’ndan gerek Hazine’den rahat bir şekilde alabilirler.”

“Türkiye’nin spekülasyona bedel ödemesi kabul edilemez”
Nihat Zeybekci, Türkiye’nin gerek özel sektör gerek kamu tarafında kısa vadeli mükellefiyetlerini yerine getirmede hiçbir zaman problemi olmadığını ve yakın gelecekte de böyle bir probleminin olmayacağını vurguladı.
Türkiye’nin kamu borçlarının milli gelire kıyaslandığında ne kadar iyi olduğunun gerek AB gerek OECD gerekse G20 ülkeleri ile kıyaslandığında ortaya çıktığını kaydeden Zeybekci, “Dolayısıyla Türkiye’nin spekülasyona bedel ödemesini ben kabul edilebilir bulmuyorum. Onun için bunların hepsini de spekülatörlerin çıkardığı geçici şeyler olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.