Yurtiçi piyasalar TCMB faiz kararına odaklandı

0
40

Küresel piyasalar yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarını beklerken, yurtiçi piyasalar bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı.

Fed’in yarın açıklanacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları öncesinde bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde ve parasal genişleme politikasında değişikliğe gitmedi. BoJ tarafından yapılan açıklamada enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun sıfıra yakın kalmaya devam edeceği belirtilirken, ekonomideki ılımlı toparlanmanın da sürdüğü ifade edildi.

BoJ’un açıklamalarının ardından Japonya’da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,99 yükselişle tamamladı, Çin’de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,62 değer kazandı. Dolar/yen paritesi ise şu dakikalarda yatay bir seyirle 121,30 seviyelerinde işlem görüyor.

ABD pay piyasalarında dün genel olarak küresel piyasalardaki yükseliş eğilimine paralel olarak yüzde 1’in üzerinde artışlar görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,29, S&P 500 endeksi yüzde 1,35, Nasdaq endeksi yüzde 1,19 değer kazandı. Dolar endeksi ise dün 12 yılın en yükseği olan 100,40 seviyelerinden sınırlı da olsa düşüşe geçerek günü 99,61’den tamamladı.

Avrupa tarafında, pay piyasalarında pozitif hava etkisini dün de devam ettirdi. Almanya’da DAX endeksi dün yüzde 2,24 yükselerek 12.168 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,01, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94 değer kazandı. Analistler, bugün Almanya’da açıklanacak ZEW ekonomi güven endeksleri ve Euro Bölgesi TÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Yurt içinde, dün küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle faiz ve döviz kurları yatay bir seyir izlerken, BIST 100 endeksi yüzde 2,03 artışla 78.196 puana çıktı. 

Analistler, bugün açıklanacak PPK faiz kararı ve yarın açıklanacak Fed kararları ile cuma günü açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların an yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. 

TCMB geçen ayki PPK toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,75’ten yüzde 7,50’ye, faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e, alt bandını ise yüzde 7,50’den yüzde 7,25’e indirmişti.