Yurt içi piyasalar TCMB kararına odaklandı

0
23

Küresel piyasalar, dünkü ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımının ardından bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarına odaklanırken, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Fed, dün akşam politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltirken, karar metninde, üyelerin yılın geri kalanı için faiz öngörülerinde çok önemli bir değişiklik olmaması doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. 

Fed üyelerinin faiz tahminleri ile hazırlanan noktasal grafiğe göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin politika faizi beklentilerinin medyanı önceki toplantıda olduğu gibi 3’er defa faiz artırılacağına işaret ediyor. Karar öncesinde bu yılki faiz beklentisinin 3’ten 4’e yükselebileceği spekülasyonlarıyla tedirgin olan pay piyasaları, beklentilerin medyanında değişiklik olmamasının ardından pozitif bir seyir izledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, karar metnindeki “kademeli”den önce gelen “sadece” kelimesini çıkardıklarını ancak bunun abartılmaması gerektiğini belirterek, “Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam 3 faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli.” ifadesini kullandı.

Dolar endeksi, Fed kararının ardından dün akşam hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 1 azalışla günü 100,7 seviyesinden tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde 0,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 yükseldi.

Avrupa tarafında, Fed sonrası yükselen avro/dolar paritesi, Hollanda genel seçimlerini Başbakan Mark Rutte’nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) kazanması ile bugün 1,0746 ile yaklaşık 5 haftanın zirvesine çıktı. Bugün açıklanacak BoE’nin faiz kararı ve Avro Bölgesi enflasyon verisine odaklanan pay piyasaları ise dün pozitif bir seyir izledi. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,18, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 yükseliş kaydetti. 

Bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizler ve para politikasında değişiklik yapmazken, dolar karşısında yükselen Japon yeni, Nikkei 225 endeksinin yükselişini sınırladı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise güçlenen alımlarla kapanışa yakın yüzde 0,7 değer kazandı.

Yurt içinde dün gerileyen dolar/TL, Fed kararının ardından akşam saatlerinde düşüşünü hızlandırdı ve 3,6770 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise dün 90.000 puanın üzerini test etmesi sonrasında günü yüzde 0,35 artışla 89.446 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, Fed sonrası gerileyen dolar/TL’nin pay piyasalarını pozitif etkileyebileceğini, bundan sonraki yön açısından ise dolar/TL’de 3,6720 ve 3,6500 destek seviyelerinin kırılıp kırılamayacağının izlenmesi gerektiğini kaydetti.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, halen yüzde 8 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) ve yüzde 7,25 olan borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik beklemiyor. 

Ekonomistlerin, yarısı yüzde 9,25 olan marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) 50-100 baz puanlık artış olabileceğini tahmin ederken, ankete katılan ekonomistlerin tamamına yakını yüzde 11 olan geç likidite penceresi borç verme faiz oranında (GLP) artış olacağını bekliyor. Ekonomistlerin 10’u GLP faiz oranında 100 baz puan, 2’si 50 baz puan artış olacağı tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise faiz oranının sabit kalacağını öngörüyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
13.00 Avro Bölgesi, şubat ayı TÜFE 
14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı 
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.00 İngiltere, BoE faiz kararı 
15.30 ABD, şubat ayı konut başlangıçları 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları