Yurt içi piyasalar sanayi üretimi verilerine odaklandı

0
24

Küresel piyasalar, yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasına odaklanırken, yurt içinde bugün açıklanacak sanayi üretimi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
ABD’de cuma günü açıklanan verilerin ardından pay piyasaları pozitif görünümünü devam ettirirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,34’ten yüzde 2,43’e çıktı. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalsa da ortalama saatlik ücretlerin aylık yüzde 0,4 ile son 7 yılın en güçlü yükselişini kaydetmesi, dolar endeksinin iki günlük düşüşünü sonlandırarak 101,4’ten 102,3’e çıkmasına neden oldu. Dow Jones endeksi yüzde 0,32 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,35 değer kazanarak 2.277 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Avrupa tarafında, geçen hafta açıklanan veriler genel olarak beklentileri karşılarken, avro/dolar paritesindeki dalgalanma diğer piyasaların yönü üzerinde de belirleyici oldu. Parite geçen hafta en düşük 1,0341, en yüksek 1,0615 arasında hareket etmesinin ardından haftayı 1,05’in hemen üzerinde tamamladı. Cuma günü Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,12, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,19 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 yükseldi.

Yeni haftanın ilk işlem gününde Japonya’da resmi tatil dolayısıyla piyasalarda işlem yapılmazken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kazandı. Çin’de yuanın özellikle dolar karşısındaki hareketlilikleri, geçen hafta piyasaların en önemli gündem maddesiydi. Dolar/yuan paritesi, geçen hafta içinde 6,87’ye kadar gerilese de yatay sayılabilecek bir bant içinde kalarak 6,90-6,95 arasında dengelendi.
Yurt içinde, geçen hafta döviz kurlarının yükseliş eğilimi pay piyasaları üzerinde de baskı oluşturdu. BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 1,3 değer kaybederken, dolar/TL yüzde 3,43 artışla haftayı 3,6477’den tamamlamasının ardından yeni haftaya da yükselişle başladı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,6732’yi gördü.

Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak sanayi üretimi verisinin ve döviz kurlarındaki hareketliliğin piyasaların odak noktasında olacağını ifade ederek, hafta geneline bakıldığında ise yurt dışında veri gündeminin görece zayıf olduğunu, perşembe günü konuşma yapması beklenen Fed Başkanı Yellen’ın söylemlerinin izleneceğini kaydetti.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistler, kasımda sanayi üretim endeksinde yüzde 2,8 artış bekliyor. Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 1,7 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 0,01 artacağı tahmin ediliyor. 
Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, 2016’nın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 2, mevsim ve takvim etkisi arındırılmış sanayi üretimi endeksi aylık bazda yüzde 3,7 artmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, kasım ayı sanayi üretimi
10.00 Almanya, kasım ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi
13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı işsizlik