Yurt içi piyasalar büyüme verisine odaklandı

0
30

Küresel piyasalar genel olarak dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak 2016 yılı 4’üncü çeyrek büyüme verisi takip edilecek.

ABD’de dün açıklanan 2016 yılı 4’üncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,1 ile beklentilerin hemen üzerinde artması sonrasında pay piyasaları yükseliş eğiliminde hareket etti. Dün konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, ülke ekonomisi için en büyük riskin “Washington” olduğunu söyledi. Kaplan, yeni yönetimin politikalarından endişe duyduğunu dile getirerek, “Açıkçası ben tüketicilerin harcamalarına ara vermesine neden olabilecek politikaları ya da belirsizliği hayata geçirmekten daha fazla endişeliyim ve bunun olmaması için gelişmeleri izliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Analistler, bugün ABD’de açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar ile PCE fiyat endeksinin takip edileceğini belirterek, beklentilerin kişisel gelirlerin yüzde 0,4, harcamaların yüzde 0,2 ve PCE fiyat endeksinin yüzde 0,1 yükselmesi yönünde olduğunu dile getirdi.

Avrupa tarafında, dün Almanya’da açıklanan enflasyon verisinin martta yıllık yüzde 1,6 artışla piyasa beklentisinin altında kalmasının ardından avro/dolar paritesi düşüş eğilimini sürdürerek 1,07’nin altına geriledi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,44, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 değer kazandı. Bugün büyüme verileri takip edilecek İngiltere’de ise Brexit ile ilgili gelişmeler piyasaların odak noktasında yer alıyor. İngiltere’de FTSE 100 endeksi dün yüzde 0,06 değer kaybetti. 

Bugün Çin’de açıklanan imalat ve hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) genişlemeye işaret ederken, Japonya’da açıklanan sanayi üretimi verisi de yüzde 2 artışla beklentileri aştı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 değer kaybederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,2 yükseldi.
Yurt içinde, dün gün boyu düşüş eğiliminde hareket eden döviz kurları, Güney Afrika’da Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın, Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ı görevden aldığı haberlerinin gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışlara neden olmasıyla yükselişe geçti. Dolar/TL dün günü 3,6516’dan tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,6420 seviyelerine geriledi. Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi ise günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 89.282 puandan tamamladı.

Analistler, yurt içinde büyüme verisi, yurt dışında ise yoğun veri takviminin takip edileceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinde 88.500 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu dile getirdi.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete göre ekonomistler, 2016 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3 büyümesini bekliyor. Ekonomistlerin 2016 yılı 4. çeyrek büyüme beklentisi ise yüzde 2,4 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye ekonomisi 2016 yılında birinci çeyrekte yüzde 4,5 ve ikinci çeyrekte yüzde 4,5 büyürken, üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daralmıştı.

10.00 Türkiye, şubat ayı dış ticaret dengesi 
10.00 Türkiye, 4. Çeyrek GSYH
10.55 Almanya, mart ayı işsizlik
11.30 İngiltere, 4. Çeyrek GSYH
12.00 Avro Bölgesi, mart ayı TÜFE 
15.30 ABD, şubat ayı kişisel gelir ve harcamalar
17.00 ABD, Michigan Üniversitesi mart ayı tüketici güven endeksi