​”Yunanistan’da bu hafta anlaşma bekliyorum”

    0
    57

    AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Yunanistan ile uluslararası kreditörleri arasında ülkenin kurtarka programı konusunda bir anlaşmanın bu hafta sonuçlandırılacağına inandığını söyledi. 

    Euro Bölgesi liderler zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenleyen Juncker, “Yunanistan’ın pazartesi sabahı sunduğu öneriler, Yunan otoriteler tarafından 3 kreditör kurumun beklentilerinin karşılanması yönünde atılmış büyük bir adım” diye konuştu. 

    Yunanistan’a borç rahatlatması sağlanmasının şu anda tartışılacak bir konu olmadığını ifade eden Juncker, Yunanistan’da sermaye kontrolleri uygulanmasının de liderler zirvesinde ele alınmadığını vurguladı.

    Aynı basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, “Bu zirveyi, tehlikeli belirsizliğin sona erdirildiği ve ek kötü senaryodan kaçınıldığı bir zirve olarak tanımlıyorum. İlk olarak Yunanistan sunduğu öneriler ile müzakerelere gereken dinamizm sağlandı. İkinci olarak tüm liderler olasılıklar ve limitler konusunda aynı anlayışı paylaştıklarını ortaya koydular”diye konuştu. 

    Tusk, Çipras’ın Yunanistan’ın bir anlaşma için yapıcı şekilde çalışmadaki ciddiyetini ve istekliliği konusunda liderleri ikna ettiğini belirtirken, Yunanistan’ın surduru önerilerin önümüzdeki saatlerde değerlendireceklerini vurguladı. 

    Tusk, “Başbakan Çipras ve kreditör kurumlar birlikte çalışacaklar ve Eurogroup’un Çarşamba akşamı, Perşembe günkü liderler zirvesine sunulabileacek sonuçlar elde etmeyi başaracağını umuyorum” dedi.