Yunanistan yeniden masaya oturuyor

    0
    20

    Yunanistan kreditörlerle yeniden masaya oturuyor.

    Avrupa Birliği, Yunanistan’ı Euro’da tutmak için harekete geçti. Liderler, Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın yeni öneriler sunmasını bekliyor.

    Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın yeni önerilerini henüz görmediğini ancak Eurogroup toplantısı öncesinde Yunanistan’ın yeni maliye bakanı ile biraraya geleceğini ve bu toplantıda önerileri duymayı beklediğini söyledi.  

    Dijsselbloem, “Yunan hükümetinden krizden çıkış yolunu nasıl gördüklerini duymaya ihtiyacımız var. Euro Bölgesi’ni güçlendirmek,bir arada tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

    ”TSIPRAS’TAN KRİZE ÇÖZÜMÜN NASIL OLACAĞINI ANLATMASINI BEKLİYORUZ”

    AB Komisyonu Başkanı Juncker, Yunanistan’da pazar günü yapılan referandumda halkın artık var olmayan bir kurtarma planı için oy kullandıklarını belirterek, “Referandumda ne için oy kullanıldığını ve Yunan halkının ne istediğini en iyi Tsipras biliyor. Tsipras’tan krize çözümün nasıl olacağını anlatmasını isteyeceğiz” dedi.

    Strazburg’ta konuşan Juncker, “Avrupa Komisyonu Yunanistan’ın yanında yer alacak. Halkın oyuna saygı göstereceğiz. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin veya  AB’nin dışına itilmesine karşıyım. AB Komisyonu Yunanistan ile müzakerelerin yeniden başlaması için çalışıyor.AB, Yunanistan ile bir anlaşmaya varılması için elinden geleni yapacak” dedi.

    ”YUNANİSTAN’IN ÇIKIŞI KOLLEKTİF BAŞARISIZLIK OLUR”
    AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovcici, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın ne istediğini duymayı beklediklerini söyledi.

    Moscovici, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde bunun  kollektif bir başarısızlık olacağını vurguladı. 

    ”YUNANİSTAN’IN BORCUNDA İNDİRİME KURALLAR İMKAN VERMİYOR”

    Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın borcunda bir indirime AB’nin kurtarma kurallarının imkan vermediğini savundu. 

    Eurogroup toplantısı için bulunduğu Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Schaeuble, “AB anlaşmalarını bilenler, bir borç silmenin kurtarma kuralları çerçevesinde mümkün olmadığını bilirler”diye konuştu. 

    Schaeuble ayrıca, bugünkü Eurogroup toplantısında Yunanistan’ın ne istediğini görmeyi beklediklerini ifade etti.